Babiš způsobil Česku mezinárodní ostudu, hromuje šéf Transparency International

Předběžný návrh auditu Evropské komise (EK) podle zástupců nevládní organizace Transparency International (TI) jasně potvrzuje, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmu a firma Agrofert nemá nárok na evropské dotace. Premiér tak Česku způsobil mezinárodní ostudu a stát bude muset vrátit podle odhadů asi půl miliardy korun EU, řekli dnes zástupci TI novinářům na tiskové konferenci. Agrofert by podle nich mohl přijít asi o čtyři až šest miliard ročně.

Právě zástupci TI na možný Babišův střet zájmů loni upozornili. Premiér podle jejího právního názoru i po vložení své firmy Agrofert do svěřenských fondů může holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku.

"Ukazuje se, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmu a stále zůstal ovládající osobou Agrofertu a jeho skutečným majitelem a plyne z toho to, že Agrofert na dotace nárok nemá," řekl šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. "Premiér svou nenasytností způsobil Česku mezinárodní ostudu. Cíleně a promyšleně obcházel pravidla hlavně proto, aby netrpěla jeho vlastní firma," dodal. Stát podle něj bude muset soudně vymáhat po Agrofertu asi půl miliardy korun, které bude podle odhadů TI nutné přímo vrátit EU.

„Premiér svou nenasytností způsobil zemi nebývalou mezinárodní ostudu. Účelově a promyšleně obcházel pravidla, aby hlavně neutrpěl jeho byznys,“ říká @David_Ondrackahttps://t.co/f8H21npaLE

— Transparency International ?? (@Transparency_CZ) 31. května 2019

Podle webů Hospodářských novin a Neovlivní.cz audit EK Babišův střet zájmu potvrdil. Všechny prověřované evropské dotace, které obdržela skupina Agrofert od února 2017, chce podle médií Brusel vrátit zpět. Babiš reagoval, že neporušuje ani české ani evropské zákony a že Česká republika nebude muset žádné dotace vracet. Zdůraznil, že jde o předběžný návrh.

Podle Ondráčky zřejmě Agrofert nebude mít nárok nejen na evropské, ale ani na české dotace, české veřejné zakázky a investiční pobídky. Ročně by se podle něj mohlo jednat o čtyři až šest miliard korun, které by Agrofert neměl získávat, protože na ně nemá nárok.

České úřady by také podle Ondráčky neměly nahrazovat výpadek evropských peněz Agrofertu z českého státního rozpočtu. "Podle nás se jedná o nezákonné jednání. Porušují tím rozpočtová pravidla, rozpočtovou kázeň, povinnost péče o řádného hospodáře a pro konkrétní úředníky, ale i třeba členy veřejných rad státních fondů to může mít poměrně vážné důsledky, včetně trestněprávních," řekl šéf TI.

Zástupci organizace se nyní snaží přesvědčit ministerstvo financí i evropské úřady, aby předběžné závěry z auditu zveřejnily. Podle vedoucího analytika TI Milana Eibla je to potřeba, aby se vyjasnilo, zda je Agrofert ještě stále možným příjemcem dotací, nebo ne.

Agrofert je největším subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným hráčem v lesnictví a médiích. Předloni zaměstnával zhruba 33.000 lidí, z toho 22.000 v ČR. Babiš koncern vlastnil ještě na začátku roku 2017, v únoru 2017 vložil své akcie kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš transparency international Agrofert David Ondráčka dotace

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy