Návrat „bolševika“? Mádl se stál terčem ostrého útoku, známý komentátor je tím znechucen

Herec a režisér Jiří Mádl se v poslední době zúčastnil několika demonstrací, pořádaných hnutím Milion chvilek pro demokracii, na kterých kritizoval premiéra Andreje Babiše. Server Parlamentní listy (PL), který bývá označován za dezinformační, jej osočil z pokrytectví, protože si měl vzít údajně od Babiše ještě když byl ministr financí, 7 miliónu korun. Podle Jindřicha Šídla, šéfkomentátora televize Seznam.cz, se však jedná o zcela vykonstruovanou a lživou argumentaci, která dává vzpomenout na to nejhorší z dob vlády komunistické strany.

Mádlův film Na střeše se v roce 2016 zúčastnil výzvy na podporu výroby celovečerních hraných filmů pořádané Státním fondem kinematografie. Žádal v něm o podporu o výši 7,5 milionu korun, nakonec mu byla dána podpora 7 milionů korun (uváděný rozpočet filmu byl 36 469 850 korun).

Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie je spravován ministerstvem kultury. To předkládá rozpočet fondu ministerstvu financí a následně vládě, která jej po případných úpravách spolu s návrhem státního rozpočtu překládá Poslanecké sněmovně.  

PL na základě tohoto procesu docházejí k závěru, že peníze Mádlovi v roce 2016 dal přímo tehdejší ministr financí, kterým byl v roce 2016 právě Babiš. Podle nich to svědčí o tom, že Mádl na jednu stranu nyní pokrytecky kritizuje premiéra, zatímco v roce 2016 od něj bral peníze. PL naznačují, že by Mádl měl být naopak premiérovi vděčný, že mohl film vůbec vzniknout.

Podle Šídla je však taková argumentace „hodně slabá i na poměry PL“. Tvrdí, že Babiš „samozřejmě z vlastní kapsy nedal Mádlovi ani korunu, proč by to dělal“, pouze jako ministr financí formálně schválil rozpočet fondu, který byl ministerstvu financí předložil podle platných pravidel ministerstvem kultury.

Argumenty PL zkritizoval i protibabišovský server Forum24. Je dle něj naprosto „pomýlené“ si myslet, že by Babiš kontroloval a osobně schvaloval každou dotaci. „Navíc, kdyby Babiš tak strašně chtěl Mádlovi pomoci, určitě by přispěchal s nabídkou soukromé investice, kterou již nabídl několika jiným filmovým tvůrcům. Rozhodně by nevolil krkolomnou cestu přes další instituce,“ uvedl server.

Šídlo též poukazuje na to, že fond funguje od roku 1992 a veřejnou podporu dostala spousta umělců, včetně např. režiséra Filipa Renče, který bývá řazen mezi podporovatele prezidenta Miloše Zemana, jehož je Mádl též odpůrcem. Částka 15 miliónů, které Renč dostal na film Lída Baarová v roce 2014, byla velmi kritizována, protože posudky na film nebyly příliš příznivé. Ministrem financí byl Babiš, tehdejším ministrem kultury však byl Daniel Herman, který nepatří mezi Zemanovi příznivce.

Podle Šídla PL předvedly nejhorší praxi cíleného posilování závistivé nenávisti, kterou měl reprezentovat známý komunistický funkcionář, Miloš Jakeš. Ten před pádem režimu zkritizoval zpěvačku Hanu Zagorovou, že „je to milá holka, ale bere tři roky po sobě 600 tisíc každý rok“. Jeho projev je dnes vnímán jako důkaz naprosté odtrženosti tehdejšího režimu od běžné populace. 

Šídlo však varuje, že zatímco projev generálního tajemníka komunistické ÚV KSČ byl příznakem konce jedné éry, rétorika PL je znakem počínající éry, ve které je tato závist a nenávist „mainstreamem“. „Bolševické apely na nejnižší pudy, závist a třídní zášť tehdy nakonec neuspěly – jenže to neznamená, že by tahle strategie mohla být jednou provždy označena za poraženou,“ napsal Šídlo ve svém komentáři pro Český rozhlas.  

Mádl sám vnímá Babiše jako záchvěv z dob bývalého komunistického režimu. „Dívejme se na to optikou vyspělého státu! Představte si, že by v Německu byl tajný agent Stasi, který po revoluci zbohatl díky kontaktům totalitního režimu, koupil si média, ovlivňoval je, pak byl i ministrem financí i premiérem, zničil tam pole a dělal si z lidí srandu,“ řekl na demonstraci na Václavském náměstí. Právě za to slova si vysloužil kritiku PL.

Související

Více souvisejících

Jiří Mádl Parlamentní listy Jindřich Šídlo Andrej Babiš Státní fond kinematografie

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 46 minutami

před 48 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

Zdroj: Matěj Bílý

Další zprávy