Odejde ČSSD z vlády? Včera bylo pozdě, zní ze strany. Zeman nad tím kroutí hlavou

Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že pokud poslanci ANO podpoří do Rady České tiskové kanceláře (ČTK) publicistu Michaela Semína, povede to ke konci vládní koalice. Podle prezidenta Miloše Zemana by bylo velmi malicherné, pokud by se kvůli tomu koalice měla rozpadnout. V samotné ČSSD na koalici jsou různé názory. Převažuje však pocit, že by strana měla v koalici zůstat, jinak by jí to mohlo poškodit.

Michal Semín je zastánce velmi konzervativního proudu katolického tradicionalismu. Kritici mu vyčítají, že šíří konspirační teorie o 11. září a antisemitistické spekulace o tajných pokusech Židů ovládat svět. V mnohých bodech, např. v kritice České televize, se názorově potkává s hnutím SPD, které jej nominovalo jako svého kandidáta do Rady ČTK.

Proti tomu se ostře postavil Hamáček. Ten varoval, že pokud jeho nominaci podpoří i hnutí ANO, bude to konec koaliční vlády. Předseda ANO, premiér Andrej Babiš, na to reagoval tím, že vyzval poslance ANO, aby Semína nevolili.

Babiš se nicméně podivil, že zrovna volbu Semína – o kterém prý ani neví, kdo to je – považuje Hamáček za hlavní problém koalice. „Pokud pan předseda Hamáček to považuje za hlavní problém naší koalice, tak je zajímavé, že když sedíme, a dnes večer budeme znovu sedět, tak nikdy o tom nemluvil,“ řekl premiér před úterním jednáním koaliční rady.

Celá roztržka překvapila i prezidenta Miloše Zemana. „Nevím, kdo je pan Semín a pokládám za malicherné, kdyby se vláda měla rozpadnout kvůli radě České tiskové kanceláře,“ uvedl Zeman během pravidelného Týdne s prezidentem na TV Barrandov.

„Jan Hamáček naprosto realisticky upozornil, že pokud ČSSD z vlády odejde, tak se vláda opře o Svobodu a přímou demokracii,“ poukázal Zeman na to, k čemu by odchod z vlády vedl. Dle něj by si tím ČSSD jen uškodila. Zeman se plánuje v sobotu na pravidelné večeři v Lánech dotázat Babiše, zda je pro něj hnutí SPD ve vládě stále nepřijatelné.

Rozdělená ČSSD

ČSSD budou otázku setrvání ve vládě řešit na pátečním sjezdu. Některé hlasy tvrdí, že vstup do vlády byl chybou už od počátku. Např. Jiří Zimola, bývalý místopředseda a krajský předseda ČSSD, tvrdí, že vstup do vlády jen pomohl k tomu, že se k moci dostali „lidé, kteří zavinili prohru ČSSD v posledních parlamentních volbách a kteří svůj osobní zájem upřednostňují nad zájem ČSSD“. Podle něj se ČSSD měla držet návrhu Zemana a pouze podporovat menšinovou vládu ČSSD, uvedl pro server Seznam Zprávy.

Zimola stejně jako další cítí za volebními debakly ČSSD v poslední době právě svou účast ve vládě, kterou mají voliči vnímat jako porušování hodnot strany a jejích předvolebních slibů. Vyplývá to z jejich odpovědí zaslaných Seznam Zprávám.

Nicméně, z ankety mezi 61 členy představenstva strany, na kterou jich 40 odpovědělo, též vyplývá, že i přes kritiku je podpora rozhodnutí odejít z vlády poměrně malá. Představitelé ČSSD se obávají, že by takovýto krok voliči nemuseli pochopit a stranu by ještě více oslabil.

Zastánci vládní koalice tvrdí, že její výhodou je skutečnost, že ČSSD může naplňovat svůj vládní program. Za hranici, kdy by měla ČSSD z vlády odejít, označovali právě nemožnost plnit program, porušení koaliční smlouvy či schválení Semína do Rady ČTK.

Pro odpůrce vstupu ČSSD je takovou hranicí obžaloba premiéra. Podle některých už tato hranice byla dávno překonána a „pro odchod z vlády bylo včera pozdě“. Většina však přesto uvedla, že se bude držet toho, na čem se dohodne předsednictvo, protože nechtějí být „krysou poslaneckého klubu.“

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Miloš Zeman Vláda ČR koalice

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy