Bude vládnout Babiš se Zemanem? Odstrašující případ obcházení ústavy, varuje bývalý předseda Senátu

K dění kolem ministerstva kultury se vyjádřil i bývalý předseda Senátu Milan Štěch. Ten byl opakovaně proti tomu, aby ČSSD vstoupila do vlády s hnutím ANO. Má za to, že pokud by premiér Andrej Babiš (ANO) si neprosadil změnu na ministerstvu kultury a nepodal by v případě prezidentova odmítání na něj kompetenční žalobu, pak by ČSSD měla odejít z vlády. Dle něj by se tím vyjasnilo, jakou hru hraje Babiš s prezidentem Milošem Zemanem, uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz

ČSSD po prezidentovi požaduje, aby odvolal dosavadního ministra kultury Antonína Staňka a nahradil jej Michalem Šmardou. Zeman to však odmítá  a výzvy ČSSD, aby se o věci rozhodlo do určitého data považuje za „drzost“.

Předseda ČSSD Jan Hamáček už dříve prohlásil, že pokud premiér Babiš neprosadí výměnu ministra, ČSSD odejde z vlády. Podle Hamáčka se jedná o ústavní krizi, což odmítá jak Zeman, tak i Babiš. Prezident i premiér věří, že ČSSD ve vládě zůstane a věcí se vyřeší. O věci spolu budou jednat v úterý.

Podle Štecha celá kauza jen potvrzuje, že s Babišem a Zemanem nelze komunikovat a že vstup ČSSD do vlády byla chyba. „Myslím si, že situace je zralá na to, abychom nechali vládnout Andreje Babiše s Milošem Zemanem a aby sociální demokracie z vlády odešla. Myslím si, že už je pět minut po dvanácté, a je naprosto zřejmé, že se ti dva pánové vzájemně doplňují a sociální demokracii to jenom poškozuje,“ řekl Štech.

„Ať si tam dá Andrej Babiš svoje lidi a Miloš Zeman ať si to doplní také o svoje lidi. Je zcela zřejmě vidět, že třeba v případě Marie Benešové (ministryně spravedlnosti za ANO – poznámka redakce) šlo určitě o návrh pana prezidenta. Myslím si, že on má takových svých vyvolených více, tak ať si tu vládu takto udělají,“ navrhuje Štech, podle něhož by to sice byl „odstrašující případ obcházení ústavy“, ale alespoň by veřejnost věděla, že na čem je. „Takže ať to zcela legitimizují, ať to sdělí veřejnosti a je to.“

Štech byl proti vstupu ČSSD do vlády. Není jediným v ČSSD, kdo v současné situaci volá po tom, aby strana z vlády odešla. Odchod podporuje pět krajských organizací ČSSD – z Prahy, Pardubic, Vysočiny, Plzeňského a Ústeckého kraje. K opuštění kabinetu také dlouhodobě vyzývají senátoři za ČSSD. 

Možnost, že by ve vládě zůstal Staněk a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a za ostatní členy sociální demokracie byl kabinet doplněn třemi jinými ministry, by podle Babiše vedla k odchodu ČSSD a předčasným  volbám. Premiér tvrdí, že ty si lidé nepřejí a že se tomu proto bude snažit zabránit. 

Dle posledního průzkumu společnosti Kantar by pro ČSSD hlasovalo 6,5% lidí. V volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 získala ČSSD 7,27% hlasů. Strach ČSSD z neúspěšného volebního výsledku v předčasných volbách lze dle analytiků považovat za důležitý faktor při jejím rozhodování, zda ve vládě zůstane.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Milan Štěch

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy