Česko dá 73 milionů na pomoc zemím s uprchlíky. Půjdou na děti i prevenci nelegální migrace

Na prevenci nelegální migrace, ochranu opuštěných dětí nebo na podporu zdravotní péče pošle ministerstvo vnitra do států severní Afriky a Jordánska 68 milionů korun. Dalších pět milionů půjde na léčbu očních onemocnění v Burkině Faso. Peníze pošle vnitro z humanitárních programů Pomoc na místě a Medevac. Návrh dnes schválila vláda.

Na pomoc dětem v Mali pošle vnitro 25 milionů korun. Země je cílovým i tranzitním místem pro migranty ze západní Afriky, přichází do ní čím dál více dětí bez doprovodu, které míří do Evropy. S pomocí peněz z Česka bude moci Dětský fond OSN (UNICEF) realizovat projekt, jehož cílem bude dětem poskytnout potřebnou ochranu a zajistit jim sloučení s jejich rodinami v domovských zemích. Součástí projektu je informační kampaň o rizicích nelegální migrace pro děti.

Na podporu zdravotní péče a vzdělávání pro zdravotně postižené děti v Jordánsku daruje vnitro dalších 25 milionů korun. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) žila převážná většina uprchlíků v zemi pod národní hranicí chudoby, tyto základní služby jsou pro ně proto nedostupné. S tím souvisí i další dar, který dnes vláda schválila. Osm milionů korun tak půjde na podporu drobného podnikání syrských uprchlíků v jordánské provincii Irbid a v uprchlickém táboře Zatárí.

Deset milionů korun vnitro pošle také do států severní Afriky, které jsou podle návrhu dlouhodobým zdrojovým a tranzitním regionem pro migraci do Evropské unie. Například v Libyi se podle materiálu nachází až 800.000 migrantů a uprchlíků, azylové a migrační systémy těchto zemí ale nejsou připraveny velké množství vysídlených lidí pojmout. Regionální program rozvoje a ochrany, do kterého bude tento dar směřovat, se soustřeďuje na Alžírsko, Egypt, Libyi, Mauritánii, Maroko, Niger a Tunisko, jeho cílem je také stabilizace a ochrana uprchlíků v těchto zemích.

Vláda dnes také schválila pět milionů korun na léčbu očních onemocnění v Burkině Faso. Příjemcem peněžitého daru z humanitárního programu Medevac se stane mezinárodní nevládní organizace Světlo pro svět. Burkina Faso patří mezi deset nejchudších států světa a slepota či další závažné oční vady tam postihují až čtvrtinu obyvatel, tedy 4,7 milionu lidí.

Související

důchody

Důchody se od příštího roku zvýší. Poroste i minimální mzda, zavede se jedna superdávka

Vláda dnes na základě příslušných statistických údajů schválila řádnou valorizaci důchodů pro příští rok. Od ledna 2025 se tedy zvýší všechny důchody, tedy nejen starobní, ale i invalidní a pozůstalostní. Průměrný starobní důchod se zvýší o 358 Kč a dosáhne tak hodnoty 21 080 Kč. Současně platí, že za posledních 10 let důchody vzrostly o 18 % více než inflace.

Více souvisejících

Vláda ČR migrace uprchlíci humanitární pomoc

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy