ČSSD: S lidmi jako Kalousek to Česko daleko nedotáhne

Praha - Obavy o osud země vyjádřili na svém pátečním zasedání členové předsednictva ČSSD. Jak uvedl šéf partaje Bohuslav Sobotka, Česko potřebuje silnou vládu a rozhodně jí neprospějí lidé typu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), o jehož zdraví vyjádřil obavy samotný premiér Petr Nečas (ODS).

"Potřebujeme vládu, která bude v dobré kondici a která má nějaký plán. Tato vláda ho ale nemá, jediné, čím disponuje, jsou Kalouskovy škrty," řekl Sobotka. Připomněl incident z tohoto týdne, kdy šéf státní kasy uštědřil několik pohlavků mladíkovi, který ho na ulici častoval nadávkami.Sobotka zdůraznil, že on i jeho kolegové hodlají i nadále usilovat o to, aby veřejná zdravotnická zařízení neskončila v soukromých rukou. "Máme obavy, že vláda svou politikou vytváří podmínky pro privatizaci zdravotní péče. Ten tlak je cítit všude, nejenom v krajích, ale i v Praze. Podle nás je totiž to, co se nyní děje v Thomayerově a motolské nemocnici pouze předstupněm následné privatizace," uvedl. Jak dodal, jeho cílem je dosáhnout toho, aby vedení krajů odolalo privatizačním tendencím.Předsednictvo se současně zabývalo možnými kandidáty do senátorských voleb. Tato jména však nejsou konečná, definitivní rozhodnutí je na stranických představitelích z jednotlivých obvodů, kteří mají při výběru adeptů poslední slovo.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy