Lidé jsou zděšeni: Hliníkárnu v Kamenici nechceme!

Kamenice - Aby se vesnice ležící dvacet kilometrů za Prahou vyhnula možnému znečištění životního prostředí, změnila územní plán. I přes zákaz stavby ovšem firma Strojmetal na svém pozemku na černo postavila slévárnu hliníku. Kauzu další průmyslové budovy postavené v rozporu s územním plánem přinesl pořad Reportéři ČT.

Značná část obyvatel Kamenice se do obce, která vznikla jako jeden z prvních satelitů, přestěhovala z hlavního města za klidem a čistším životním prostředím. Před odpor místních se ale firma Strojmetal rozhodla postavit slévárnu hliníku. „Tam, kde se rozkládá Strojmetal, není průmyslová oblast. Je to prakticky ve středu obce,“ uvedl v pořadu Antonín Čech, jeden z místních aktivistů.Za nejproblematičtější u slévárny vidí obyvatelé možnost vlastního způsobu rafinace, tj. použití chloru jako rafinačního plynu, a také možnost použít znečištěný hliník. Dosud podnik obráběl především hliníkové výkovky pro automobilový průmysl, poté přišel s nápadem rozšířit výrobu odléváním vlastních hliníkových tyčí.

Proti stavbě slévárny se postavila většina obyvatel. Petici z 3 500 obyvatel jich podepsalo 2 400. A přestože Strojmetal povolení nezískal, začal stavět v půlce října minulého roku. „Tato hala vznikla úplně bez stavebního povolení. Nejsou k ní žádné výkresy,“ řekl reportérům starosta obce Čermák.Miroslav Jelínek, jednatel a spolumajitel Strojmetalu Kamenice, na otázku reportéra, proč začala firma stavět, přestože neměla povolení, odvětil, že technologie a ani odběratelé nepočkají. Navíc podle Jelínkových slov nemá technologie žádný dopad na životní prostředí. A podle jeho slov by „se mělo přestat spekulovat o tom, o čem lidé ani okolí nic neví a nerozumí tomu.“

Posudek na čtvrtinový výkonParadoxně ke stavbě slévárny získala firma kladný posudek od ministerstva životního prostředí. Autor posudku byl Zdeněk Obršál, který se k němu odmítl vracet. Posudek na výkon tavící pece byl postaven na jeho výkonu 14 tun denně, ovšem skutečný výkon tavící pece je čtyřikrát vyšší.Podle reportéry osloveného experta v oblasti ekologických rizik Miroslava Šuta je nutné se zaměřit z hlediska znečišťujících látek na jemné prachové částice, které pronikají do dýchacího ústrojí a mohou poškodit zdraví člověka. To, proč investor uvedl pouze čtvrtinový výkon pece, podle Šuta svědčí o účelové manipulaci a snaze obrazně snížit emise.

Pozemek Strojmetalu jako povodňová oblastObec Kamenice nové stavbě postavila kromě územního plánu i další překážku v podobě záplavové zóny, kterou vyhlásila. Podle obce se na pozemku sbíhá celá soustava rybníků. Starosta Čermák sice uvedl, že by firmu mohly ohrozit jen výjimečné povodně a stoletá voda, přesto se povodně v obci vyskytují. Naposledy v roce 2002.Spolumajitel firmy Miroslav Jelínek ale reportérům řekl, že „už vodohospodářský úřad obci v roce 2007 sdělil, že tam nikdy záplavové území nebylo a není. Už jsem několikrát žádal obec i kraj, aby to zrušily, ale jak ministerstvo vnitra, tak ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že vše proběhlo legálním způsobem.“ To starosta Kamenice přiznává, ovšem i bez souhlasu vodohospodářského úřadu záplavovou oblast vyhlásit může.Krajský úřad Středočeského kraje je zatím nakloněn demolici nepovolené stavby. Podle Markéty Vítkové, referentky tiskového oddělení krajského úřadu, není možné dodatečně uznat stavbu, která stojí v rozporu s územním plánem. Obyvatelům Kamenice a potažmo i firmě Strojmetal tak nezbývá nic jiného, než čekat na rozhodnutí soudu.

Související

Kolik peněz prošustrovali naši politici? Budete se divit

Kolik peněz prošustrovali naši politici? Budete se divit

Praha - Předražené státní zakázky, tunelování firem, úplatky, miliardy, které „mizí“ ze státního rozpočtu. Pokud k tomu připočteme politiky, jejichž jedinou snahou je využít svých mandátů k vlastnímu obohacení se, jsme v realitě všedních dnů České republiky. O korupci se mluví dnes a denně, politické strany slibují tvrdé tažení, ovšem výsledek je zoufalý. Tresty za politickou korupci padají v Česku jen výjimečně, seznam „provalených“ kauz se přitom neustále prodlužuje.

Více souvisejících

kauzy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 3 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 5 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 7 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy