Komunisté slaví na pražském Výstavišti, koupit si mohou i životopis Che Guevary

Praha - Oslavy Svátku práce zahájili v úterý komunisté a jejich příznivci. Ke slavné Křižíkově fontáně přišly v úterý dopoledne stovky lidí, zjistil na místě reportér agentury Mediafax.

Už v půl desáté bylo u neudržované Křižíkovy fontány odhadem 700 lidí, o hodinu později už reportér Mediafaxu odhadoval účast na 1500 návštěvníků. Na improvizovaném pódiu se střídali řečníci, k davu promluvil i poslanec Jiří Dolejš. Po každém třetím nebo čtvrtém projevu vždy zazní některý z dechovkových hitů.Přestože většina návštěvníků je zejména pokročilého důchodového věku, svůj stánek na akci měli také "mladí komunisté", v davu bylo vidět rovněž malé děti, které prarodiče nalákali na balonek a párky."Párek na tácek" na mítinku stojí 30 korun, klobása 35, pro žíznivé je připravena Velkopopovická desítka za 25 korun za půllitr.Na výstavišti vyrostlo zhruba 10 stánků, převážně s občerstvením, ale také s knihami a politickými peticemi. Návštěvníci si tak mohli vybírat mezi tituly, jako je životopis Che Guevary, nebo knihou, kterou napsal Miroslav Grebeníček.U Křižíkovy fontány navíc vyrostl také stánek Česko-kubánského přátelství.Většina příchozích se zájmem připojovala podpisy pod petici, která požaduje mimo jiné rozpuštění parlamentu nebo zastavení připravovaných církevních restitucí. Přestože se na mítinku schází převážně starší generace, většina z účastníků přispívá do kasičky dobrovolnými finančními příspěvky.

Stejné místo jako komunisté si pro odpolední setkání vybrala také ČSSD se svými příznivci. Jejich mítink začíná ve 14.00.

Související

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Více souvisejících

1. máj

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 22 minutami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Němci si schraňují léky, Češi mají nedostatek. Válkův náměstek: Moje zima bude opět tuhá

Česko ve spojení s několika zeměmi kritizuje německou vládu za „hloupou strategii“ v oblasti vytváření zásob léků. Během pátečního jednání šéfů zdravotnictví v rámci Rady EU a hodlají situaci řešit. Jako nesprávný je hodnocen nejen přístup Německa, ale také Francie a Rakouska. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy