Štětina píše Pecinovi, pozastavte činnost KSČM, porušuje ústavu

Praha - Senátor Jaromír Štětina v pondělí uveřejnil dopis, který poslal ministru vnitra Martinu Pecinovi a v němž ho žádá, aby pozastavil činnost Komunistické strany Čech a Moravy s odvoláním na to, že strana porušuje článek 5 Ústavy ČR, informovala mluvčí senátora Pavla Hájková.

"Komunistická strana Čech a Moravy i nadále opakovaně a soustavně koná proti liteře Ústavy České republiky," uvedl v dopise Štětina s tím, že KSČM neodmítá násilí jako prostředek k dosažení svých cílů, tak jak to pátý článek Ústavy ČR vyžaduje. "Činnost kterékoliv politické strany lze pozastavit až do okamžiku, kdy je dosaženo nápravy určené soudem." dodal senátor.

Podle Štětiny by v případě, že vláda navrhne Nejvyššímu správnímu soudu v souvislosti s porušováním článku 5 Ústavy ČR pozastavení činnosti KSČM, měla by strana odstranit ze svého názvu slovo komunistická a jiné mluvnické deriváty slova komunismus a zaregistrovat se pod jiným názvem a jasně a zřetelně odmítnout marxisticko-leninské násilí jako prostředek k dosažení svých politických cílů.

Štětina v dopise argumentuje mimo jiné tím, že popuzující je stanovisko předsedy KSČM Vojtěcha Filipa nazvané O revolučních procesech a uveřejněné k letošnímu výročí tzv. Velké říjnové socialistické revoluce. "KSČM se v něm ústy svého předsedy hlásí k odkazu Marxovy praxe, Velké říjnové socialistické revoluce, V. I. Lenina a dokonce i k odkazu Lunačarského a Sverdlova," vypočítává Štětina. Zdůraznil, že text Vojtěcha Filipa nelze považovat za ojedinělé stanovisko občana Vojtěcha Filipa. "Vojtěch Filip je předsedou ÚV KSČM a uveřejnil stanovisko na oficiálních webových stránkách KSČM a v deníku KSČM Haló noviny," dodal.

Na závěr Štětina ocenil, že ministr mu přislíbil účast na zasedání Dočasné komise pro posouzení ústavnosti KSČM, kterou svolal na úterý 8. prosince 2009. "Jsem přesvědčen, že najdeme společnou cestu k přísnému respektování litery Ústavy České republiky," uvedl na závěr senátor.

Související

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jsou v tom nevinně? Jurečka vysvětluje, proč mají růst platy politiků

Vlnu nevole u české veřejnosti vzbudila informace, že platy politiků od ledna opět stoupnou. Vláda sice od návrhu nedává zcela ruce pryč, ale snaží si je nad ním umýt. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) totiž výdělky porostou kvůli letošnímu rozhodnutí ústavních soudců. 
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

politika

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Princ Harry v upoutávce k dokumentu Harry 2 Meghan.

Princ Harry a spor, který se táhne. Britové se neváhali ozvat

Na eskapády prince Harryho se před mnoha lety zaměřoval britský tisk, s nímž se mladší syn krále Karla III. nyní soudí. Tvrdí totiž, že novináři získávali informace o něm neoprávněně. Soudce se ale zatím zabývá tím, že proces je až příliš náročný pro něj a jeho spolupracovníky.

před 47 minutami

před 1 hodinou

Huawei, ilustrační foto

Telefony Huawei stále představují riziko, varuje šéf BIS

Podle Michala Koudelky, ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS), se Čína snaží prezentovat jako přítel a atraktivní partner západních zemí, avšak ve skutečnosti usiluje o oslabení demokracií a prosazení úspěchu totalitních států. 

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Jak efektivně bojovat proti ruským špionům?

Úspěšný boj proti ruským zpravodajským službám působícím na území Evropské unie zahrnuje mimo jiné vzájemnou spolupráci členských států, boj proti dezinformacím a silná a nezávislá média. Bez těchto věcí se snaha o vykořenění ruské zpravodajské komunity nikdy nepodaří – právě naopak, stát bude infikovaný čím dál víc a jeho bezpečnost se dostane do bezprostředního ohrožení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pedro Sánchez

Podmínky v Libanonu se zhoršují alarmujícím tempem. Španělsko mluví o invazi, EU otevírá vzdušný most

Libanon se nachází v hluboké humanitární krizi, kterou zhoršuje konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) varuje, že podmínky se rychle zhoršují, zatímco stovky tisíc lidí jsou nuceny opustit své domovy. V Bejrútu bylo za jediný den provedeno více než 30 leteckých útoků, což vedlo k dalšímu masivnímu vysídlování obyvatelstva.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Viktor Orbán

Vystoupení Orbána v EU vyvolalo silnou kritiku. Padala slova o Československu i nefunkčním Maďarsku

Maďarský premiér Viktor Orbán v Evropském parlamentu prohlásil, že Evropská unie potřebuje zásadní reformy. Předseda maďarské vlády vystoupil na plenárním zasedání ve Štrasburku a uvedl, že cílem Maďarska, které nyní předsedá Radě EU, je stát se katalyzátorem těchto změn. Orbán se odvolal na své první předsednictví v roce 2011, kdy byla Unie postižena finanční krizí, Arabským jarem a havárií ve Fukušimě. Nyní však podle jeho slov čelí ještě komplikovanější situaci.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Jak porazit Rusko? Svět se Zelenského plán nedozví

Sobotní summit kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein v Německu byl odložen. Důvodem je podle médií skutečnost, že americký prezident Joe Biden zrušil svou cestu do Německa kvůli situaci kolem hurikánu Milton.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico

Ficova vláda leze Slovákům krkem. Znovu by už nevznikla

Po roce od vyhlášení výsledků voleb do Národní rady Slovenské republiky (NR SR) by Smer-SD Roberta Fica zřejmě nesložil vládu. Zatímco premiérská strana zaznamenala nejhorší naměřený výsledek z průzkumu od loňského roku, Demokratům a krajně pravicovému hnutí Republika průzkum věští parlamentní budoucnost. Formování potencionální nové vlády z řad opozice by mohlo zkomplikovat hnutí Igora Matoviče. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Orbán terčem kritiky. Von der Leyenová řekla, proč mu vyčítá jeho postoj k válce na Ukrajině

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středu tvrdě kritizovala maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho „tulení“ k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Zmínila také maďarský příklon k Číně a tvrdou migrační politiku současné vlády. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy