Poslaneckou sněmovnu čeká dlouhá debata o církevních restitucích

Praha - Zřejmě rozsáhlá diskuse čeká Poslaneckou sněmovnu ve středu před hlasováním o církevních restitucích. Proti nim totiž hodlají vystupovat poslanci KSČM a ČSSD, kteří se zněním zákona nesouhlasí, informoval v pondělí předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Sociální demokracie jednoznačně deklaruje svůj nesouhlas s takovou podobou církevních restitucí," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že jeho strana bude hlasovat proti vládnímu návrhu a pokusí se hlasování o něm zbrzdit."Využijeme zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Využijeme všech způsobů, jak zbrzdit projednávání. Pokusíme se znechutit projednávání vládním poslancům, aby s námi začali jednat. Aby s námi hlasovali o vrácení zákona do druhého čtení a jednali s námi o tom, jaké vyrovnání s církvemi má být," dodal předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc s tím, že sociální demokraté společně s komunisty budou chtít vetovat možnost jednat o zákoně ve středu a v pátek po 14. hodině. Je možné, že k návrhu se tak bude muset sněmovna scházet několikrát. Tejc se domnívá, že o zákonu by sněmovna takto mohla jednat až tři týdny.Sociální demokraté kritizují, že vláda nediskutovala návrh s opozicí. "Nebylo svoláno ani jedno takové jednání. Už to pokládáme za nepřijatelné," podotkl šéf sociálních demokratů Sobotka. Předloha je podle něj nespravedlivá, protože privileguje církve proti ostatním občanům České republiky.S postojem sociálních demokratů se ztotožňuje i komunistická strana. "Jsme připraveni ve středu v rámci třetích čtení opět pokračovat v diskusi k zákonu o církevních restitucích. Zítra se má otevřít třetí čtení a případně i hlasovat o daru církvím. Pro KSČM je taková podoba církevních restitucí naprosto nepřijatelná. Chceme, aby přinejmenším byl zákon upraven tak, aby v něm byl pevný výčet majetku s konkrétním oceněním. Nezpochybnitelně právně doložený nárok," uvedl Kováčik.Navržená politická dohoda vládní reprezentace se zástupci církví podle šéfa komunistických poslanců nic podobného neobsahuje. "Navíc ten zákon jde před rok 1948 a někdy až k roku 1919. Je to pro nás natolik závažné, že považujeme za nutné zopakovat příslušné argumenty, které k návrhu zákona máme," uvedl Kováčik.Nelíbí se mu, že některé body programu červnové schůze nestihne sněmovna zřejmě projednat a bude je muset vyřadit. Dochází k tomu již poněkolikáté. "Kdyby se od počátku volebního období účelově nepředřazovaly vládní návrhy před návrhy opozice, mohly být návrhy projednány. Prosté odsouvání, vyřazování z programu, svědčí o tom, že vládní koalice si jede po své lince a nehodlá se o opozičních návrzích bavit," myslí si předseda poslanců KSČM.

Související

Ústavní soud ČR

Vleklý restituční spor: Vlastnictví pozemků pod pekárnou v Praze se musí řešit znovu, nařídil ÚS

Ústavní soud (ÚS) nařídil znovu otevřít spor o určení vlastnictví restituovaných pozemků v hodnotě stovek milionů korun pod pekárenským areálem v Praze-Jinonicích. Podle verdiktu pražských soudů restituenti pozemky získali a následně prodali neoprávněně, a tak parcely znovu patří státu. ÚS ale dnes vrátil spor prakticky na začátek, k Obvodnímu soudu pro Prahu 5.

Více souvisejících

restituce opozice

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Krajské a senátní volby odstartovaly. O přízeň voličů se uchází tisíce kandidátů

V Česku dnes od 14:00 začaly volby krajských zastupitelů. Opoziční hnutí ANO obhajuje celkové vítězství. V některých oblastech, včetně části hlavního města, si voliči vybírají také třetinu senátorů. O znovuzvolení svých kandidátů v senátních volbách usiluje vládní ODS.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy