ČSSD chce zlomit loterijní lobby v parlamentu

Praha - ČSSD se chystá prosadit novelu loterijního zákona, který by omezil hazard, přestože se domnívá, že v Poslanecké sněmovně má velmi silný vliv lobby společností provozujících hazard. Prohlásil to v úterý místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté se podle něj pokusí zlomit loterijní kartel v Poslanecké sněmovně ještě do konce tohoto volebního období. "Čekání na nový loterijní zákon připomíná čekání na Godota. A ten nikdy nepřijde," prohlásil Sobotka. Problém je podle něj především u ODS. "V tuto chvíli mohu říci, že 71 poslanců ČSSD omezení hazardu podpoří a jednáme ještě s poslanci KSČM," řekl.

Novela loterijního zákona ČSSD si podle stranického experta na hazardní hry Pavla Němce klade za cíl omezit razantním způsobem všechny formy hazardu. "Obce dostanou možnost regulovat hazard na svém území a budou účastníky veškerých řízení, kdy ministerstvo financí povoluje nějakou formu hazardu," vyjmenoval některé body předlohy.

Kromě tohoto návrhu jsou ve sněmovně ještě novely z dílny lidoveckých poslanců a návrh vypracovaný Senátem. Především lidovci platí za velké odpůrce hazardu a neustále se snaží prosadit jeho omezení.

Předsedovi KDU-ČSL se na sociálnědemokratickém návrhu nelíbí především to, že nemyslí na zpoplatnění hazardu. "Jsme rádi, že ČSSD koná, ale je to poloviční radost, protože se sociální demokracie vyhnula zpoplatnění hazardu," řekl Svoboda.

KDU-ČSL se proto obává, že pokud bude ve sněmovně ležet několik norem, poslanci nakonec všechny odloží a regulace hazardu se konat nebude. "To by byl nejhorší výsledek, do voleb by se pak nic nestalo," řekl předseda lidovců. "Bojím se, že je to současná strategie," prohlásil před časem předseda lidovců Cyril Svoboda na semináři o problematice hazardních her.

Provozovatelé hazardních her si na semináři stěžovali na vysoké odvody státu, a že upozorňovali, že přinášejí významné částky do státního rozpočtu. "Není pravda, že klienti prohráli u v Česku za loňský rok 128 miliard korun, jak se prezentuje v mediích, prohráli pouze 30 miliard korun," sdělil generální ředitel Tipsportu Petr Knybel. Dodal, že 30 miliard není zisk loterijních subjektů, ale obrat, z něhož se musí zaplatit odvody a náklady. Loterie v Česku podle něj za loňský rok vydělaly pouze něco přes čtyři miliardy korun. Generální ředitel Sazky Aleš Hušák připomněl, že provozovatelé hazardních her platí vyšší daně než ostatní podnikatelé. "Jsme zdaněni třikrát víc, proto se tak bráníme," uvedl.

"Ano obhajujete své, chápu, ale gamblerství je problém, který narůstá," vzkázal zástupcům loterijních společností poslanec Petr Braný (KSČM). Argumentoval především svými zkušenostmi z jihočeského regionu."Celý problém vidím v tom, že stát není schopen udělat jasná pravidla, jasnou regulaci. Problém tedy nevidím ve vás (provozovatelích hazardu), ale v nás a obávám se, že do voleb to také nevyřešíme," řekl poslanec ČSSD Alfréd Michalík.

KDU-ČSL ve svém návrhu prosazuje rozšíření oprávnění obcí regulovat hazard na svém území. Obce by měly mít možnost povolovat, zpoplatňovat či zakázat herní videoloterní terminály a hrací automaty. Kasino bude moci ministerstvo financí povolit až po souhlasném vyjádření zastupitelstva obce. Lidovci také požadují jednotné zpoplatnění. Provozovatelé by měli hradit správní poplatek ve výši 30 000 korun za přístroj na jeden rok. Kromě toho by obec mohla vypsat ještě místní poplatek ve výši 10 000 až 40 000 korun za přístroj na rok. Návrh počítá také s úplným zákazem reklamy na hazard a se zákazem sázení přes internet a prostřednictvím mobilních telefonů.

Část výtěžku z loterií by měla podle návrhu také připadnout Státnímu fondu kultury. Podle stávající právní úpravy odvádějí provozovatelé sázek šest až 20 procent svého výtěžku na veřejně prospěšné účely, které si sami vyberou. V praxi to ovšem mnohdy znamená, že si založí vlastní nadaci, přes kterou se jim povinné odvody vracejí. "Návrh počítá s jednotnými odvody ve výši 20 procent výtěžku z provozování kurzových sázek, sázkových her v kasinu a sázkových her provozovaných prostřednictvím centrálního loterního systému s interaktivními videoloterními terminály a odvody části výtěžku z provozování výherních hracích přístrojů (70 000 Kč za přístroj a rok). Tyto odvody budou jedním ze zdrojů Státního fondu kultury," vysvětlují předkladatelé.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka loterie ČSSD

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vít Rakušan

Rakušan řekl, co Česko čeká od nové Evropské komise

Česko čeká, že nově složená Evropská komise urychleně podnikne kroky, které zajistí účinnější vrácení neúspěšných žadatelů o azyl. Po jednání ministrů vnitra členských zemí o současném stavu schengenského prostoru to řekl ministr Vít Rakušan (STAN). Kontroly na vnitřních hranicích Unie musí podle něj být jen dočasným řešením. Informovala o tom agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Hřib oznámil kandidaturu na předsedu Pirátů a představil svou vizi

Piráty čeká po odchodu z vlády hledání nového předsedy strany, protože bývalý vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš oznámil svou rezignaci. Do boje se dnes přihlásil druhý vážný kandidát. Je jím náměstek pražského primátora a někdejší primátor hlavního města Zdeněk Hřib.

před 4 hodinami

Princ Harry v upoutávce k dokumentu Harry 2 Meghan.

Princ Harry a spor, který se táhne. Britové se neváhali ozvat

Na eskapády prince Harryho se před mnoha lety zaměřoval britský tisk, s nímž se mladší syn krále Karla III. nyní soudí. Tvrdí totiž, že novináři získávali informace o něm neoprávněně. Soudce se ale zatím zabývá tím, že proces je až příliš náročný pro něj a jeho spolupracovníky.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Huawei, ilustrační foto

Telefony Huawei stále představují riziko, varuje šéf BIS

Podle Michala Koudelky, ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS), se Čína snaží prezentovat jako přítel a atraktivní partner západních zemí, avšak ve skutečnosti usiluje o oslabení demokracií a prosazení úspěchu totalitních států. 

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Jak efektivně bojovat proti ruským špionům?

Úspěšný boj proti ruským zpravodajským službám působícím na území Evropské unie zahrnuje mimo jiné vzájemnou spolupráci členských států, boj proti dezinformacím a silná a nezávislá média. Bez těchto věcí se snaha o vykořenění ruské zpravodajské komunity nikdy nepodaří – právě naopak, stát bude infikovaný čím dál víc a jeho bezpečnost se dostane do bezprostředního ohrožení.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Pedro Sánchez

Podmínky v Libanonu se zhoršují alarmujícím tempem. Španělsko mluví o invazi, EU otevírá vzdušný most

Libanon se nachází v hluboké humanitární krizi, kterou zhoršuje konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) varuje, že podmínky se rychle zhoršují, zatímco stovky tisíc lidí jsou nuceny opustit své domovy. V Bejrútu bylo za jediný den provedeno více než 30 leteckých útoků, což vedlo k dalšímu masivnímu vysídlování obyvatelstva.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Viktor Orbán

Vystoupení Orbána v EU vyvolalo silnou kritiku. Padala slova o Československu i nefunkčním Maďarsku

Maďarský premiér Viktor Orbán v Evropském parlamentu prohlásil, že Evropská unie potřebuje zásadní reformy. Předseda maďarské vlády vystoupil na plenárním zasedání ve Štrasburku a uvedl, že cílem Maďarska, které nyní předsedá Radě EU, je stát se katalyzátorem těchto změn. Orbán se odvolal na své první předsednictví v roce 2011, kdy byla Unie postižena finanční krizí, Arabským jarem a havárií ve Fukušimě. Nyní však podle jeho slov čelí ještě komplikovanější situaci.

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Jak porazit Rusko? Svět se Zelenského plán nedozví

Sobotní summit kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein v Německu byl odložen. Důvodem je podle médií skutečnost, že americký prezident Joe Biden zrušil svou cestu do Německa kvůli situaci kolem hurikánu Milton.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Trump opět lhal? Tvrdí, že byl v Pásmu Gazy, média proto pátrala, jak to skutečně bylo

Několik amerických médií vyjádřilo pochybnosti ohledně tvrzení republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa, který tvrdil, že někdy navštívil palestinské Pásmo Gazy. Podle těchto médií neexistují žádné veřejné záznamy o takové návštěvě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy