Blažek nic nepochopil - nemůže šéfovat státnímu zastupitelství!

Praha – Úterním hostem Interview ČT24 byla poslankyně Zuzana Bebarová Rujbrová (KSČM), která je ve stínové vládě v oblasti legislativy a lidských práv. Hlavním tématem rozhovoru bylo odvolání Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnosti, na kterém jej nahradil Pavel Blažek.

Rujbrová nikdy nepatřila mezi příznivkyně Jiřího Pospíšila, ale v pořadu uznala, že na postu ministra spravedlnosti byl jistým způsobem na svém místě. Dle ní je kompetentní a schopný kvalitní komunikace jak s odborníky, tak s širokou veřejností. To podle Rujbrové způsobilo vzedmutí vlny nevole proti jeho odvolání, která se objevila mezi lidmi. Mezi politiky byla řada, která s jeho návrhy nesouhlasila, ale on s nimi dokázal komunikovat a posléze skrze koaliční většinu návrh tzv. protlačit. 

Nečas neuvedl pravé důvody, které vedly k odvolání Jiřího Pospíšila, uvedla Rujbrová. Dle Nečase Pospíšil nekonal v oblasti vězeňství – vyčítal mu například nezavedení elektronických náramků, které by umožnily trest domácího vězení. Rujbrová se však v tomto postavila za Pospíšila. Ve vězeňství je dle ní velmi málo peněz, kdy je třeba stravovací norma nižší, než by bylo záhodno, což může vést ke vzpourám. „Pak bude populární ten ministr, který dokáže vzpoury vězňů vyřešit,“ dodává k tématu. 

Nečas si posléze našel jiné důvody, které prý vedly k odvolání Pospíšila – dle nich se Pospíšil snažil pozdržet zákon o státním zastupitelství a vytvoření specializovaného zastupitelského orgánu, který se má zabývat korupcí. Rujbrová je přesvědčena, že Nečas byl zaskočen bouřlivou reakcí veřejnosti na odvolání Pospíšila a zpětně začal hledat důvody, kterými by se mohl ospravedlnit. 

K nově jmenovanému ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi má Rujbrová výhrady. Stejně jako k tomu, kdo ho pro post vybral – k Petru Nečasovi. Nečasovi vyčítá to, že Blažka před pár lety odvolal z dozorčí rady Lesy ČR kvůli uzavření velké koalice v Brně, pro ztrátu důvěry. Z toho Rujbrová usuzuje, že Nečas dnes již nemá pravomoc výběru a stále více musí dávat za pravdu těm, kteří považují zastoupení regionů. 

Blažek se vyjádřil k navržení Pavlem Zemanem Lenky Bradáčové na pozici vrchní státní zástupkyně. Při svém jmenování řekl: „Podřízený je Pavel Zeman Ministerstvu spravedlnosti. Je to člověk, kterého si vážím, ale určitě nebudu rukou Nejvyššího státního zastupitelství.“ Tato slova Rujbrovou značně zaskočila, ta se totiž domnívá, že ministr má vytvářet podmínky pro dobré fungování zastupitelství, ale rozhodně jim nemá šéfovat. 

Související

Z natáčení filmu Strašidla: Jiří Dvořák a Tereza Bebarová

Nejlepší dabing: Cenu Františka Filipovského získali David Novotný a Tereza Bebarová

David Novotný a Tereza Bebarová získali ceny za nejlepší mužský a ženský herecký výkon v dabingu. Z Přelouče si odvezli pamětní stříbrné medaile. Cenu Františka Filipovského Novotný získal za roli Adriana Cronauera, kterého ztvárnil herec Robin Williams, ve snímku Dobré ráno, Vietname. Dabing ho baví, poskytuje mu nové herecké úkoly, což byl i případ tohoto filmu, řekl novinářům Novotný.

Více souvisejících

Zuzka Bebarová-Rujbrová Pavel Blažek Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy