Odmítají hazard a tak je chtějí zničit!

Praha – Sdružení Brnění a Občané proti hazardu se ohradili proti nepravdám, které o něm šíří sdružení provozovatelů videoloterních terminálů SPELOS.

 Sdružení zbrojící proti hazardu pomáhají řadě obcím s regulací hazardu, některé z nich podaly k Ústavnímu soudu stížnost kvůli nerušení heren. Jim adresovalo SPELOS dopis s tím, „že cílem Brnění a Občanů proti hazardu není pomoci obcím zbavit se nežádoucího hazardu, ale připravit stát o miliardy korun.“ 

 Právník Brnění uvedl: „obce děsí SPELOS zejména tím, že jejich ústavní stížnosti, které jsme pomáhali vypracovat, mají prý jen posloužit jakýmsi našim soukromým zájmům a kasinům.“ Což jasně vyvrací slovy: „to je právně nesmyslné, jelikož vyhrané ústavní stížnosti by znamenaly možnost regulovat veškeré formy hazardu, včetně všech kasin!“ O jejich regulaci se Brnění dlouhodobě snaží.

 Pokud by obce, jež podaly stížnost, byly u soudu vyslyšeny, mohli by skončit provozovatelé heren v celé republice. 

 Pokud by SPELOS pokračoval v hanění sdružení, sdružení se nebojí sáhnout k právní cestě vyřešení těchto sporů.

 „O tom, že protihazardní aktivity přináší výsledky, hovoří právě tyto útoky ze strany hazardního byznysu. V započatých aktivitách proto budeme rádi a se stále větší intenzitou pokračovat, dokud v ČR nedosáhneme žádoucího stavu, který je společensky akceptovatelný,“ uvádějí sdružení ve svém prohlášení.

 Sdružení upozorňují na nebezpečí hazardu, které je u nás velmi rozšířené. V přepočtu na obyvatele má být v České republice nejvíce hazardních přístrojů. Nebezpečí však číhá v závislosti, kterou je postiženo několik procent české populace. 

 Zaplavení České republiky množstvím heren podle Martina Svobody ze sdružení Občané proti hazardu měl zapříčinit Petr Vrzáň. Ten byl vedoucím jednoho z kasin Happy Day, který byl posléze jmenován do funkce šéfa Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi ministrem financí Vlastimilem Tlustým. Tam podle Svobody způsobil nelegální činností zaplavení českých obcí VLT. A Dnes je ve vedení SPELOS.

Související

Internetové sázení

Ekonomické dopady online hazardu v České republice

K hazardu přistupují státy po celém světě různými způsoby. Některé mu nechávají volnou ruku za cenu vysokých společenských nákladů, jiné jej zase striktně regulují a přicházejí tak o peníze do rozpočtu. Česká republika se v poslední dekádě nachází někde na pomezí těchto dvou pohledů. Rok 2017 přinesl revizi zákona o hazardních hrách (ZHH) a drasticky tak snížil počet kamenných heren a kasin. Oproti celkovému počtu 8 367 v roce 2011 jich dnes dle statistik MFČR máme pouze 834.
Harzard, ilustrační fotografie

V Česku bují hazard. Přijaté sázky vzrostly o 119 %, výběr daně jen o 24 %

Během auditu státních finančních prostředků spojených s oblastí hazardních her a správou daně z těchto her zjistili kontroléři Nejvyššího kontrolního úřadu nedostatky ve fungování Ministerstva financí (MF). Konkrétně bylo zjištěno, že MF neposkytlo dostatečnou informační podporu pro efektivní správu daně z hazardních her, kontrolu daňových přiznání provozovatelů těchto her ani pro řádný dozor nad nimi. 

Více souvisejících

hazard regulace

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy