Chceme referendum o vystoupení z EU a možnost vetovat parlament!

Praha - Lidé by měli dostat možnost bránit se rozhodnutím parlamentu lidovým vetem, v referendu by se navíc mělo rozhodnout i o vystoupení České republiky z Evropské unie. Na tiskové konferenci k nadcházejícím senátním a krajským volbám to ve středu uvedli kandidáti Strany svobodných občanů.

"Český politický systém se pravděpodobně nachází v hluboké krizi. Nám se zdá, že nejde o to, že by zde byly dílčí nedostatky, které je třeba napravovat, ale o to že dochází k selhání pojetí státu," řekl v úvodu setkání s novináři uchazeč o senátorské křeslo Jiří Payne.Současný politický systém v Česku označil za nemocný a stejně jako řada dalších stran poukázal na často probíraný problém korupce. Ten nevidí jen v selhání jednotlivců, ale zejména v nastavení systému, který pracuje s objemnými evropskými dotacemi."Naši vizi jsem si nazval jako Přívětivý stát. Ten nezabraňuje korupci drakonickými tresty. Korupce totiž vzniká všude, kde se přerozděluje hodně peněz. Čím více se přerozděluje, tím větší je korupce. Pojďme tedy odstranit dotace, protože když chtějí dvě obce čističku vod, tak se domluví samy, nepotřebují na to Brusel," myslí si Payne.Jeho stranický kolega Miloslav Bednář proto jde do voleb s jasným cílem – prosadit vypsání referenda o vystoupení Česka z Evropské unie."EU ztratila důvěryhodnost, nedůvěřujeme EU a přáli bychom si život bez ní," uvedl jednoznačně Bednář a na vysvětlenou dodal, že unie "pošlapává demokratické zásady" členských států a zužuje možnost rozhodování.Malá šance podílet se na rozhodovacím procesu ale vadí Svobodným také v domácím politickém procesu. Systém je podle Paynea nemocný a lidé nesouhlasí s rozhodováním parlamentu."Jsme pro zavedení principu lidového veta. Tedy způsobu, jak by se lidé mohli bránit tomu, co schválí parlament. Myslíte si, že lidé podporují všechna rozhodnutí parlamentu? Pokud ne, tak je to proti principu demokracie," uvedl Payne s tím, že Svobodní stojí o zavedení švýcarského modelu, kdy lidé mohou – v případě, že seberou dostatek podpisů – iniciovat vypsání referenda o rozhodnutích parlamentu.Veřejnosti se ve středu představili kandidáti, kteří za Svobodné půjdou do říjnových senátních voleb. Do těch strana nasadila "své koně" v osmi obvodech, do krajských zastupitelstev bude kandidovat ve všech 13 krajích.Svobodní ale nevysílají své zástupce jen do říjnových voleb. Už dříve oznámili, že postaví také prezidentského kandidáta - Tajemníka prezidenta republiky Václava Klause a šéfa politického odboru jeho kanceláře, Ladislava Jakla.Strana už začala pracovat na sbírání 50 tisíc podpisů pod "nominační" petici. "My máme v současné době zhruba 1350 členů a příznivců, přičemž každý z nich má za úkol nastřádat 50 podpisů a poslat nám je na centrálu. Zatím přišlo pár obálek, ale neznáme konkrétní počet," uvedl ve středu místopředseda strany Radim Smetka s tím, že strana bude podpisy sbírat také na ulicích, na začátku akademického roku také na vysokých školách.V září by se navíc mělo sejít širší vedení strany, které bude řešit uvolnění peněz na zimní prezidentskou kampaň."V případě Strany svobodných občanů finanční výdaj na jednu kampaň nikdy nepřesahoval milion korun. Více si nemůžeme dovolit, takže i tuto kampaň budeme platit z darů a členských příspěvků," dodal Smetka.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

Kampaň před eurovolbami? Až na výjimky je netransparentní

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně. Nevládní organizace Transparency International ČR (TI ČR) to dnes uvedla v tiskové zprávě na základě monitoringu 11 kandidujících uskupení. Otevřeně se k voličům podle ní staví jen Piráti, KDU-ČSL a Spojenci pro Evropu, kterou tvoří TOP 09 a STAN. Zcela netransparentně si podle autorů studie počínalo hnutí SPD - Tomio Okamura, které odmítalo sdělit informace i o celkovém rozpočtu své kampaně.
Ilustrační foto

Svobodní kritizují Evropskou Unii, pro Česko je prý nevýhodná

Účastníci asi padesátičlenného průvodu příznivců Svobodných dnes v Praze kritizovali Evropskou unii. Strana hovoří vystoupení ČR z EU, Česko podle ní na členství prodělává. Zástupci strany při průvodu z náměstí Republiky k Pražskému hradu rozdávali lidem improvizované účtenky, podle nichž je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun. Podle údajů ministerstva financí naopak republika do konce loňského roku získala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila, uvedlo ministerstvo.

Více souvisejících

strana svobodných občanů

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 20 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fica operovali 5 hodin. Je stabilizovaný, jeho stav je vážný

Operace slovenského premiéra Roberta Fica trvala pět hodin. Nyní je jeho zdravotní stav stabilizovaný, ale stále velmi vážný, a proto zůstává na jednotce intenzivní péče. Dnes to uvedla na tiskové konferenci ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico je po operaci stále v ohrožení života, tvrdí tisk. Podle úřadů je stabilizovaný

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

před 4 hodinami

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Atentát na Fica: Slovenský premiér byl postřelen, v nemocnici bojuje o život

Slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) někdo ve středu postřelil, informovala agentura TASR. Ke střelbě došlo po jednání vlády v Handlové v Trenčínském kraji. Ficovi spolupracovníci na facebooku uvedli, že je v ohrožení života. Případ si převzala Národní kriminální agentura (NAKA). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy