Gajdůšková: stydím se za českého prezidenta!

Praha - Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková z ČSSD se stydí za výroky prezidenta Václava Klause, které pronesl k udělení Nobelovy ceny míru Evropské unii. Věčný euroskeptik Klaus považuje cenu pro EU za špatný vtip a zpochybňuje správnost jejího udělení unii.

„Udělení Nobelovy ceny míru Evropské unii je uděleno po zásluze. Stydím se za vyjádření prezidenta České republiky k této významné události. Jsem pobouřena výroky jeho poradců a stoupenců svědčících nejen o ignoranci a neznalosti faktů, ale i o bohapusté neúctě k oněm šedesáti miliónům mrtvých, kteří položili své životy v obou světových válkách, a kvůli nimž otcové zakladatelé evropského projektu hledali cesty, jak válečný konflikt z Evropy navždy vyloučit," uvedla Gajdůšková.

Reakce hlavy státu ji dohnala k úvahám, zda je národ skutečně až tak „okoralý, necitlivý a sobecký". Snaha o vytvoření světa bez válek by mělo být oceňováno každým a ne, aby pro nás byl důležitější pouhý zisk. Gajdůšková se obává, jestli jsme neztratili respekt k pozitivním hodnotám. Lidé by si měli uvědomit, že mír není samozřejmostí a jasně svědčí o tom dvě světové války během minulého století i předchozí století protkaná řadou konfliktů.

„Evropský projekt je doposud největším mírovým projektem v dějinách lidstva," píše a dodává, že takový projekt jako Evropská unie je v historii ojedinělý. Evropská integrace při výrobě zbraní byla prvním krokem pro vytvoření míru, neboť zde musí státy spolupracovat a netroufnou si zaútočit na dodavatele.

„Možná se zdá, že postoj k udělení Nobelovy ceny není podstatný. Ale je dokladem jasné hierarchie vnímání hodnot, a tak to také je vnímáno civilizovaným světem. Stydím se, že něco takového může znít ze země, která právě evropským zemím a evropskému projektu vděčí za to, že se dnes počítáme mezi vyspělé demokratické země. Bojím se, kam nás takové postoje mohou zavést," dodává.

Související

Alena Gajdůšková /ČSSD/

Sněmovní sociální výbor se neshodl na návrhu zavést pětitýdenní dovolenou

Sněmovní sociální výbor se dnes neshodl na tom, jestli by od ledna příštího roku měli mít v Česku všichni pracovníci nárok na minimálně pět týdnů dovolené. Novelu zákoníku práce s návrhem komunistů na uzákonění pětitýdenního volna poslal dolní komoře k rozhodnutí bez stanoviska. Už dřív doporučoval zamítnutí. V Česku je podle zákona nárok na čtyři týdny dovolené.
Alena Gajdůšková /ČSSD/

ČSSD prosazuje ošetřovné na děti do 13 let po celou karanténu, ANO se o tom nechce bavit

Vládní sociální demokraté navrhnou, aby ošetřovné kvůli karanténě z důvodu šíření koronaviru nového typu mohli čerpat rodiče dětí ve věku do 13 let, a to po dobu, po kterou to bude třeba. Nyní mají nárok na ošetřovné po dobu devíti kalendářních dnů rodiče dětí do deseti let. Poslankyně Alena Gajdůšková novinářům řekla, že ji mrzí neochota koaličního hnutí ANO o změně se bavit v souvislosti s novelou školského zákona o distanční výuce.

Více souvisejících

Alena Gajdůšková Václav Klaus nobelova cena

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Manhattanští žalobci souhlasí s odložením Trumpova rozsudku

Kancelář okresního prokurátora na Manhattanu oznámila, že je ochotna odložit vynesení rozsudku nad Donaldem Trumpem. Tento krok má umožnit zvážení jeho návrhu na zrušení trestního odsouzení za obchodní podvody v návaznosti na pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který prezidentům poskytl širokou ochranu imunity.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán navrhuje Zelenskému příměří

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Rusko plánuje vybudovat vlastní vesmírnou stanici. Postaví ji umělá inteligence

Rusko plánuje zahájit stavbu vlastní vesmírné stanice v roce 2027 vypuštěním prvního modulu, uvedla ruská vesmírná agentura Roskosmos na platformě Telegram. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy