KDU-ČSL: Je to krásný výsledek a zároveň výzva

Praha - Křesťanští demokraté jsou spokojení s výsledkem druhého kola voleb do Senátu, ve kterém zvítězili všichni tři jejich kandidáti. Podle místopředsedy strany Pavla Svobody je to i další motivace k budování obnovené strany.

"Tyto senátní a krajské volby potvrdily, že dobré výsledky v předchozích komunálních volbách nebyly náhodou a že voliči, kteří nám přechodně odešli v roce 2010, se k nám vracejí," řekl Svoboda. Podle straníků je totiž KDU-ČSL pro voliče alternativou proti levici i proti pravici.

"Řada našich kandidátů skončila těsně před branami druhého kola senátních voleb na třetím, případně čtvrtém místě. Osobností je dost a je na čem dál budovat obnovenou KDU-ČSL," připomenul místopředseda.

Do druhého kola postoupili nakonec tři kandidáti - Libor Michálek za koalici KDU-ČSL, Strany zelených a České pirátské strany, Zdeněk Brož za koalici KDU-ČSL a Nezávislou volbu a svůj mandát obhajoval ve Vsetíně senátor KDU-ČSL Jiří Čunek. Dva senátoři tedy kandidovali za koalici více stran. Nad tím, jestli nakonec vstoupí do senátorského klubu lidovců, si povzdechl Petr Pithart, který společně s Václavem Koukalem letos své senátorské křeslo neobhajoval. Místopředseda Svoboda z toho ale strach nemá. "Jestli se někdo bude víc cítit být v dresu toho nebo onoho partnera, je méně důležité než to, že bude zastávat pozice hodnotové politiky, kterou prosazuje KDU-ČSL," myslí si.

Jak se nakonec poskládá senátorský klub, je otázkou. "Ve druhém kole byla zvolena řada lidí, kteří jsou nám názorově velmi blízcí, takže možná, že ten senátorský klub bude ještě větší, než jaký byl před volbami," doufá Svoboda. Podobně to vidí i předseda strany Pavel Bělobrádek. "Náš klub bude bezpochyby pokračovat dál. Jde jen o to, zda bude posílen o některé další osobnosti z těch nezařazených senátorů a senátory jiných skupin a jestli se tak udělá smíšený klub," řekl.

Dík za úspěch ve volbách zněl ve volebním štábu strany především směrem k voličům, kteří ve druhém kole přišli k urnám. "Současné odhady volební účasti jsou tristní. Demokracie je pro angažované lidi. Jednou za čtyři roky jít k urně, vhodit tam nějaký hlas a myslet si, že jsem udělal dost pro demokracii, to je velmi smutný pohled," posteskl si Svoboda.

Související

Tomio Okamura

Okamura se má omluvit europoslancům za tvrzení o migrantech

Předseda hnutí SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura se má veřejně omluvit europoslanci za KDU-ČSL Tomáši Zdechovskému a jeho bývalému kolegovi Pavlu Svobodovi za nepravdivé tvrzení, že hlasovali pro uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů. Dnes o tom nepravomocně rozhodl soud.
Miloš Zeman

Mela u Hradu. 200 lidí protestovalo proti Zemanovi, dorazil i Hayato Okamura

Zhruba dvě stovky lidí se dnes sešly na pražském Hradčanském náměstí u sochy Tomáše Garrigua Masaryka, aby vyjádřily nesouhlas s jednáním prezidenta Miloše Zemana. Podle organizátorů protestu prezident několikrát porušil ústavu, naposledy otálením s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury. Demonstraci pořádali fotograf Tom Rimpel, aktivista Ray Baseley a překladatel a bývalý diplomat Fedor Bruoth. Mezi řečníky vstoupil například religionista Hayato Okamura nebo právník a bývalý poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda.

Více souvisejících

Pavel Svoboda Volby 2012

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 6 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 7 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 7 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

OSN: Invaze izraelské armády do Rafahu by byla nevýslovnou katastrofou

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy