S koalicemi nadále nepočítáme, tvrdí šéf Pirátů

Praha - Libor Michálek, kterého podpořili Piráti, Strana zelených a KDU-ČSL je výjimkou, do parlamentních voleb s koalicemi nepočítáme, řekl v sobotu předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Michálkovo vítězství vnímá jako úspěch mladé strany.

"Neděláme si monopol na transparentnost, ale koalice do voleb v rámci celostátní politiky skutečně nepřichází v úvahu, protože strany nenabízejí nic nového a Piráti jsou v tomto naprosto unikátní," řekl Mediafaxu Bartoš. Strany by podle něho často musely popřít svou existenci a důvody, proč vůbec do politiky jdou. Těmi jsou podle něj různé mocenské cíle. "To my jako Piráti nemáme. Naším cílem je získat křesla, abychom to mohli otevřít a ukázat, jak politika funguje těm lidem, kteří následně budou, nebo nebudou participovat na politice," dodal.

Vítězství Michálka, který v druhém kole senátních voleb v Praze 2 získal skoro tři čtvrtiny hlasů, nechce označovat za historické. Připomíná, že Piráti v rámci Evropy již zaútočili na berlínský parlament, europoslanecké posty a před měsícem se jim povedlo obsadit starostenskou pozici ve Švýcarsku. "Není to stoprocentní pirátský senátor, ale je to zase věc, kdy relativně nově vzniklé hnutí, pět let staré, reflektující 21. století, staví osobnosti typu Libor Michálek," doufá i v další vítězství Bartoš.

"V roce 2014 jdeme stoprocentně do Poslanecké sněmovny a do europarlamentu," tvrdí. Piráti se podle jeho slov snaží vychovávat voliče od úzkého věku, až do 18 let, kdy doufají v jejich hlasy.

Zároveň by uvítal zrušení pětiprocentní hranice pro vstup do parlamentu. "Třeba ve Finsku je šestimístná koalice, kde jsou zastoupeni od komunistů po křesťanské demokraty a funguje to, protože musí hledat širší konsensus," upozorňuje na severské řešení.

Pirátům se často vyčítalo, že nominovali Michálka, který je například zastáncem potratů. "To není v jeho programu a i v jeho prohlášení, na základě kterého byl nominován, bylo řečeno, že při otázkách, které by byly sporné, nebo prostě nevhodné pro platformu podpory těchto tří stran, se zdrží hlasování," připomíná. Michálek podle něj splňuje požadavky Pirátů na transparentní stát a otevřenost.

Doufá, že bude dodržovat program, díky kterému ho občané zvolili. "Když nebude, tak si na něj posvítíme," tvrdí předseda Pirátů.

Libor Michálek se proslavil během svého působení ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Na konci roku 2010 podal trestní oznámení na tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), kvůli připravovanému tendru na čističku odpadních vod. Podle současného senátního kandidáta měla být dopředu domluvená vítězná firma, ministr se ho údajně snažil uplatit.

K vypsání zakázky nakonec nedošlo, ministr rezignoval. Podle policie, ani státního zastupitelství, se ale podezření nepotvrdilo. Od té doby Michálek objíždí kraje a vypráví o svých zkušenostech s korupcí, která podle jeho odhadů stojí českou společnost 100 miliard korun ročně. Nyní chce jako senátor prosadit změnu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, aby se ve vyšetřovacích komisích mohli objevovat i občané.

Související

Jakub Michálek

Původní návrh pandemického zákona podle Pirátů zaváděl vysoké pokuty

V návrhu pandemického zákona byla podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka přílišná výše pokut například za nenošení roušky, činit by mohly až 100.000 korun. Piráti chtějí hranici snížit. O zákonu dnes budou opět jednat lídři stran, nyní k němu zasedá část vlády. Podle předsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Víta Rakušana nepřipadá další prodloužení nouzového stavu po 28. únoru v úvahu.

Více souvisejících

pirátská strana Volby 2012 Libor Michálek

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy