Reportéři ČT: Jabloncem otřásají výbuchy. Ničí lidem domy?

Jablonec nad Nisou – Tři protipovodňové štoly mají ochránit Jablonec nad Nisou a jeho obyvatele. Jejich budování ale provázejí problémy a zdá se, že způsob vytváření štol má i neblahé účinky na domy v jejich okolí. Tématem se zabývali Reportéři ČT.

Před započetím stavby obyvatelé města slýchali, že ražení štol bude připomínat průjezd nákladního vozu kolem jejich domu, ale nikdo jim neřekl, jak budou štoly vytvářeny. Za náklaďáky by byli lidé vděční, ale realita je zcela jiná. Štoly jsou raženy pomocí plastických výbušnin a Jabloncem tak otřásají výbuchy a do projíždějícího auta mají otřesy značně daleko.

Se stavbou za půl miliardy korun začala společnost Syner a Metrostav letos v létě pod řízením Povodí Labe. Dvě ze tří štol procházejí přímo pod obydlenou částí Jablonce. Podzemní práce mají na starosti stavební společnosti. Na několika domech nedaleko štol se začaly objevovat trhliny na zdech.

V jednom z domů prasklo vodovodní potrubí a voda vyplavila gynekologickou ordinaci, čekárnu i rehabilitační středisko. Přestože celý dům byl vyplavený a došlo tak ke zničení majetku a vybavení v řádu statisíců, majiteli bylo řečeno, že se jedná jen o kosmetické vady. Tiskový mluvčí Metrostavu František Polák odmítá, že mohlo jít o důsledek výbuchů, neboť dle měření není možné, aby exploze měli dopady na dům vzdálený 300 metrů od místa budování štoly.

Na Schmelovského vile, která je zapsaná jako kulturní památka, popraskala některá původní okna. Majiteli je však vnucována verze, že okna popraskala v důsledku letošního horka. Polák stejně jako v předchozím případu odmítá, že by na větší vzdálenost mohlo dojít k poškození domu. Tiskový mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek však připouští, že by mohla být vina na straně stavební firmy. „Příroda je příroda a horninový materiál je svébytný materiál," uvedl s tím, že tak mohlo dojít k jinému šíření seismiky, než bylo očekáváno.

Daniel Makovička z Kloknerova ústavu ČVUT však uvádí, že otřesy se mohou šířit do vzdálenosti stovek metrů a dokonce i kilometrů.

U domu, pod jehož zahradou vede jedna ze štol, došlo k popraskání základů, utržení komína a poničení stěn v podkroví, na kterých jsou jasně znatelné velké trhliny.

Háskova vila patří mezi památkově chráněné domy a nedávno byla zrekonstruována. Nyní se však objevily trhliny na několika nosných pilířích.

Za střelbu nese odpovědnost firma Metrostav, která ražbu provádí. Investor Povodí Labe však má právo a povinnost provádět kontroly, které dle Poláka dopadly všechny dobře a byly naměřeny předpokládané limity ražby. Což potvrzuje Jirásek s tím, že kmitočty jsou desetinásobně pod stanoveným limitem.

„Takové velká stavba má samozřejmě dopad na obyvatele a vždycky se najdou takoví lidé, kteří s tím budou mít problémy," uvedl primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl a dodává: „stavba probíhá pod kontrolou soudního znalce, který se podílel na projektu a podílí se i na dozorování průběhu celé stavby. Všechny naměřené hodnoty jsou na dolních limitech povolených."

Poté, co se majitelé poničených domů ozvali se stížnostmi, začal Metrostav používat menší množství trhaviny a Háskovu vilu podepřeli vzpěrami, ale tím jakoby vstřícnost končila. Společnost odmítla umístit na nosné sloupy sádrové terčíky, které by ukázaly, zda mají na trhliny vliv otřesy.

Stížnosti se však ozývali i od jiných obyvatel. Budovaná štola prochází v blízkosti hřbitova a pozůstalí si stěžovali na mohutné detonace, které rušili smuteční obřady i klid nebožtíků.

Trhavina však není nevyhnutelnou variantou pro budování štol. Místo výbušniny by mohl být užitý razící štít, který je daleko šetrnější. Stavebníci však štít odmítají. Jirásek uvedl: „při náhlé změně typu horniny může dojít k poškození razícího štítu a poškození razícího štítu by mohlo znamenat prodražení stavby a hlavně by to mělo dopad na časový harmonogram stavby." Makovička ale uvedl, že odstřely se sice provádějí rychle, ale daleko více ohrožují okolí.

Související

Lidice, pietní místo: Památník vyhlazení (10. 6. 2017)

Přeživší z Lidic kritizují ČT. Kvůli reportáži podali stížnost

Lidé, kteří jako děti přežili vyhlazení středočeských Lidic, kritizují reportáž České televize (ČT) i Památník Lidice a přerušují s ním spolupráci. ČTK o tom dnes informovala starostka Lidic Veronika Kellerová, která je vnučkou jedné z obětí vyhlazení obce. Reportáž se zabývala údajným udáním jedné z obyvatelek Lidic několik dní před vypálením obce. Ředitelka památníku Martina Lehmannová dnes ČTK řekla, že kvůli citlivosti tématu a po dohodě se zřizovatelem památníku, kterým je ministerstvo kultury, vydají památník a ministerstvo společné stanovisko příští týden.

Více souvisejících

reportéři čt výbuch Povodně

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy