LIDEM je slabá strana, aby vedla klíčový rezort? To chce ODS pro sebe další ministerstvo?

Praha – V prosinci odstoupí z postu ministra dopravy Pavel Dobeš ze strany Karolíny Peake LIDEM, která se na jaře oddělila od Věcí veřejných. Podle ministra obchodu a průmyslu a místopředsedy ODS Martina Kuby je nutné, aby tento klíčový rezort řídila silná strana, jak uvedl pro deník Právo.

Situace ve vládě zase začíná vřít kvůli neshodám mezi Peake a premiérem Petrem Nečasem, který nesdílí nadšení Peake z toho, že by měl být ministrem dopravy Robert Vacek. Ten se během pondělí „vzdal" a o úřad ministra už neusiluje.

Kuba rozpor, který je mezi LIDEM a ODS nepovažuje za tak závažný. Navíc je přesvědčen, že Nečas má právo se rozhodnout, jakého ministra chce ve své vládě mít a jakého ne. V tuto chvíli by měla strana LIDEM přijít s novým návrhem. Pokud se jí nepodaří navrhnout dobrého kandidáta, pak by měla ODS navrhnout svého kandidáta.

„Ministerstvo dopravy je pro ekonomický rozvoj země tak klíčové, zvláště v této době, a proto nesmí být předmětem politických přestřelek a hledání kandidátů jen na politické obsazení funkce. Je to resort, který potřebuje dlouhodobou koncepci," uvádí Kuba s tím, že by Ministerstvo dopravy mělo být vedeno skutečně silnou stranou.

Zároveň však odmítá uvést, zda strana LIDEM dokáže splňovat tyto požadavky rezortu dopravy a dodává: „samozřejmě chápu, že možnosti strany s tak krátkou historií a minimální členskou základnou jsou limitované."

Související

Více souvisejících

Ministerstvo dopravy Martin Kuba LIDEM

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Aktualizováno před 29 minutami

Aktualizováno před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy