Slovenský prezident přijel do Česka. Zhoršují se česko-slovenské vztahy?

Praha - Na dvoudenní státní návštěvu dnes přijel slovenský prezident Ivan Gašparovič. V české metropoli bude v době, kdy se připomíná rozpad Československa před dvaceti lety.

Vedle Hradu Gašparovič navštíví parlament a pražskou radnici, v úterý pak přijede do Kutné Hory.

S prezidentem Václavem Klausem by mohli bilancovat dvacet let života dvou nezávislých států někdejší federace. Návštěva bude i loučením, protože Klausovo funkční období se chýlí k závěru.

Čeští a slovenští politici často zdůrazňují vynikající vztahy mezi oběma zeměmi. Slovenský deník Pravda však v říjnu uvedl, že tomu tak možná nyní nebude, když se Gašparovič a Klaus za dvě funkční období navzájem nevyznamenali. Pravda si navíc všimla, že Klaus na nedávné návštěvě Varšavy prohlásil, že považuje Polsko "za nám nejbližší zemi".

Docent Gašparovič by od července 1990 do března 1992 generálním prokurátorem ČSFR. V roce 1992 vstoupil do Hnutí za demokratické Slovensko, jehož členem byl až do 15. července 2002. V roce 2002 byl zakladatelem a prvním předsedou Hnutie za demokraciu.

V roce 2004 byl zvolen ve druhém kole přímých prezidentských voleb slovenským prezidentem. V roce 2009 prezidentský post obhájil, když porazil Ivetu Radičovou.

Česko-slovenské vztahy dostaly největší trhlinu asi za druhé světové války. Vytvářely se jisté hluboké pocitové stereotypy, kdy se Čechy a Morava dostaly pod německý protektorát se vším jeho terorem, Slovensko však bylo formálně samostatné. Ve frustrované české společnosti se šířila představa, akceptovaná i E.Benešem, že „Slováci nám vrazili nůž do zad". Vznikala také představa, podle které Slováci vždy využijí tragédie českého národa ve svůj prospěch.

Naopak po jisté mezinárodní izolaci Slovenska za Mečiarovy vlády, dochází od druhé poloviny 90.let k jasnému směřování Slovenska do evropských a atlantických struktur a tím k posilování vzájemných česko-slovenských vztahů.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Ivan Gašparovič Slovensko

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy