Klaus kritizuje Čechy: Nectíte autority, posloucháte nepolitiky!

Praha - Rozdělení Československa bylo podle prezidenta Václava Klause prospěšné pro oba národy, více z něj však dokázalo těžit Slovensko. Klaus to řekl po pondělním setkání se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem na Pražském hradě.

Klaus nejprve popřel, že by se Slovensko nacházelo stejně jako Česká republika a velká část Evropy v ekonomické krizi. "Jestli slovenská ekonomika roste o 2,6 procenta v tomto roce, tak to s krizí nemá nic společného," uvedl Klaus. Ten také následně vysvětlil základní důvody toho, proč se domnívá, že Slovensko dokázalo z rozdělení státu těžit více.

Jako jeden z evidentních důkazů Klaus uvedl, že za posledních dvacet let se HDP na hlavu v České republice zvýšilo o 50 procent, zatímco na Slovensku o celých 100 procent. Důležité podle něj bylo také to, že v sousedním státu nedošlo k takovému rozkladu politiky.

"Na Slovensku nikdy nebyla tak rozbita politika jako u nás," uvedl Klaus s tím, že útoky takzvané nepolitické politiky poškodily Českou republiku neskonale více než všechny politické problémy, které na Slovensku existovali. "Takové zbourání jakékoliv autority a respektu k autoritám podle mého názoru na Slovensku jako v České republice nenastalo," dodal prezident.

Gašparovič vidí mezi hlavními důvody úspěšného rozvoje slovenské ekonomiky především to, že země dokázala přilákat zahraniční investory a také úspěšné oživení těžkého strojírenství a chemického průmyslu.

Řeč přišla i na přímou volbu prezidenta. Klaus zopakoval, že novinka rozhodně nebude zemi ku prospěchu, jelikož namísto občanů vyberou nového prezidenta novináři. "Prezidenta vyberou média a to je svět, který já považuji za nešťastný a zhoubný," dodal prezident.

Gašparovič, který byl sám v přímé volbě zvolen, naopak tento způsob voleb bránil. Sice s Klausem souhlasil, že média mají na rozhodování občanů vliv, při kandidatuře do dalšího volebního období však už podle něj lidé prezidenta více hodnotí podle jeho chování a úspěchů v předešlém období.

Prezident Klaus byl také při tiskové konferenci, která následovala setkání obou státníků, dotázán, co říká na neúčast vrcholných představitelů České republiky na udílení Nobelovy ceny za mír, kterou letos získala Evropská unie. "Nemyslím, že by si toho vůbec někdo všiml, kdyby to nerozehrála zase ta naše média. Nepovažuji to za významnou věc, která vůbec stojí za diskuzi," reagoval Klaus.

Oba prezidenti také konstatovali, že mezi oběma národy panují nadstandardní vztahy a nejsou mezi nimi žádné bolavé, neřešené a nevyřešené vzájemné problémy. Klaus také slíbil, že ještě před koncem svého období přijede na Slovensko na rozlučkovou návštěvu.

Slovenský prezident Gašparovič se v pondělí ještě kromě Klause setká také s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) a předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS). Společně s jeho chotí Silvií ho také přijme na Staroměstské radnici pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

V úterý pak slovenský prezident zavítá k Národnímu památníku na Vítkově, kde uctí památku Československých legionářů, navštíví Národní muzeum, kde položí kytici k pamětní desce věnované Alexandru Dubčekovi a setká se s předsedou české vlády Petrem Nečasem (ODS). Na závěr své oficiální dvoudenní návštěvy Česka ještě zavítá do Kutné Hory.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Ivan Gašparovič Slovensko

Aktuálně se děje

před 57 minutami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy