Kovářová zvažuje zrušení hranice trestní odpovědnosti u pachatelů závažných trestných činů

Praha - Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová chce otevřít debatu na téma zrušení věkové hranice trestní odpovědnosti u pachatelů nejzávažnějších trestných činů. Uvedla to v nedělní debatě České televize Otázky Václava Moravce.

Kovářovou k nápadu na nastolení diskuse vedl případ, ke kterému došlo před šesti lety ve středočeské obci Kmetiněves. Tehdy třináctiletý Robin tu nejprve znásilnil a poté brutálně zavraždil svou stejně starou spolužačku. Kvůli nízkému věku byl umístěn do výchovného ústavu Klíčov v Praze, aby se tu podrobil ochranné léčbě. Ta mu letos v lednu skončila, protože Robin dosáhl věku devatenácti let. Další léčba už mu přitom nemůže být nařízena a mladík je tak zcela volný. Navíc se na něho musí pohlížet jako na bezúhonného.

Brutalita činu a ukončení ochranné léčby po šesti letech od jeho spáchání vyvolala v obyvatelích Kmětiněvsi obavy, aby se mladík nevrátil zpátky do obce. Případ je vyburcoval k sepsání výzvy, ve které volají po snížení hranice trestní odpovědnosti. Starosta obce Luděk Kvapil se pak v tomto týdnu sešel s Kovářovou, aby jí dokument s názvem Kmetiněvská výzva předal.

Šéfka rezortu přitom míní, že jedině úplné odstranění hranice trestní odpovědnosti má v podobných případech smysl. "Pokud bychom hranici posunuli na 14 let, tak tento případ a další, jemu podobné, nevyřešíme. Příště se totiž takového činu může dopustit opět třináctiletý, či dokonce dvanáctiletý vrah," tvrdí Kovářová.

Kovářová se nebrání ani zachování určité hranice trestní odpovědnosti, soudcům by však v takovém případě umožnila, aby sami rozhodli, zda budou na mladého pachatete, který se dopustil závažného trestného činu, pohlížet jako na trestně odpovědného, i když ještě nedosáhnul stanovený věk.

Debaty kolem snížení hranice trestní odpovědnosti přitom politici i odborníci vedou již několik let. S jejím snížením na úroveň 14 let přitom původně počítal i návrh nového trestního zákoníku, který vešel v účinnost na počátku tohoto roku. Úpravu však loni v létě zrušili senátoři a trestně stíhány tak mohou být i nadále pouze děti starší patnácti let.

Související

Více souvisejících

Daniela Kovářová krimi

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy