Studenti poslali na Hrad Franze! Dali mu 41 procent hlasů

Praha - U studentů by v prezidentských volbách zvítězil hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz, dali mu 40,7 procenta hlasů. Druhý skončil ve studentském hlasování někdejší premiér Jan Fischer s 19,4 procenta a třetí předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s 14,6 procenta hlasů. Volby nanečisto pořádala v úterý a dnes společnost Člověk v tísni, podle organizátorů se jich zúčastnilo 61.500 středoškoláků ze 441 škol. Cílem akce je zvýšit zájem mladých lidí o politiku.

Žáci vybírali z osmi kandidátů, které potvrdilo ministerstvo vnitra. Hlasovat mohli všichni studenti od 15 let. Někdejší předseda vlády Miloš Zeman obdržel 9,4 procenta hlasů, herečka Táňa Fischerová pět procent a europoslankyně KDU-ČSL Zuzana Roithová 4,4 procenta. Nejméně hlasů pak dostali kandidáti ODS a ČSSD, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a místopředseda sociálních demokratů Jiří Dienstbier, oba 3,2 procenta.Školy se do voleb hlásily dobrovolně, organizátoři proto upozornili, že nejde o reprezentativní vzorek. Do hlasování se zapojilo 172 gymnázií, 233 středních odborných škol a 36 učilišť. Nejvíce mladých voličů bylo v Praze, Moravskoslezském a Ústeckém kraji, nejméně pak hlasovali mladí z Libereckého a Jihočeského kraje. Studentské volby byly z organizačních důvodů pouze jednokolové.Franz zvítězil ve všech krajích a na všech typech škol. Fischer skončil na druhém místě ve všech krajích vyjma Jihočeského a Prahy, kde obsadil druhou příčku Schwarzenberg. Nynější ministr zahraničí více než Fischer bodoval i u gymnazistů. Naproti tomu u učňů sesadil Schwarzenberga z bronzové příčky Zeman, studenti odborných škol pak dali těmto dvěma kandidátům shodně 10,2 procenta hlasů.Studentské volby organizovala společnost Člověk v tísni potřetí, studenti už si v roce 2010 vyzkoušeli volby do Sněmovny a letos na podzim pak volby do krajských zastupitelstev. Hlasování mladých se vždy od výsledků opravdových voleb dost lišilo, například do krajů by si středoškoláci zvolili Piráty, TOP 09 a DSSS.Hlasování na školách funguje stejně jako klasické volby, tedy včetně hlasovacích lístků a volební místnosti s urnou. Kantoři zároveň se studenty v hodinách hovoří o volebním systému a smyslu demokratického hlasování. Organizátoři by chtěli projektem do budoucna zvýšit volební účast prvovoličů.Výsledky studentských prezidentských voleb:1. Vladimír Franz  25.010 (odevzdaných hlasů), 40,7%2. Jan Fischer  11.938 (odevzdaných hlasů), 19,4%3. Karel Schwarzenberg  8990 (odevzdaných hlasů), 14,6%4. Miloš Zeman 5781 (odevzdaných hlasů), 9,4%5. Táňa Fischerová 3089 (odevzdaných hlasů), 5,0%6. Zuzana Roithová 2707 (odevzdaných hlasů), 4,4%7. Přemysl Sobotka 1993 (odevzdaných hlasů), 3,2%8. Jiří Dienstbier 1991 (odevzdaných hlasů), 3,2%

Zdroj: Člověk v tísni

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Vladimír Franz Školství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy