Nečas otevřeně: Doufám, že TOP 09 nechce vnitrokoaliční válku!

Praha - O novém požadavku TOP 09, která chce, aby se ČR do konce roku připojila k evropskému fiskálnímu paktu, bude jednat koaliční pracovní skupina, grémium ODS a následně koaliční lídři ve formátu K9, sdělil Mediafaxu v úterý premiér Petr Nečas (ODS). Doufá, že nejde o střet stran po výsledcích voleb.

TOP 09 podle premiéra nikdy nesignalizovala, že by se měl podpis nové koaliční smlouvy podmiňovat přistoupením k paktu. "Věřím, že není veden myšlenkou vyvolat na tomto tématu vnitrokoaliční střet ve světle výsledku prezidentských voleb," prohlásil premiér s tím, že o novince se bude standardně jednat.

Pro předsedu vlády je ale důležitější, aby vláda zvládla v Parlamentu prosadit zákon o rozpočtové zodpovědnosti, ke kterému potřebuje i souhlas opozice. "Schválení finanční ústavy bude faktickým testem toho, kdo v České republice chce realizovat politiku rozpočtové odpovědnosti. Teprve po schválení tohoto zákona má smysl vést debatu o ratifikaci Smlouvy o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii," dodal Nečas, který zároveň znovu zopakoval tezi, že by o přistoupení k euru měli Češi rozhodnout v referendu.

Na požadavek již reagovala i nejmenší koaliční strana LIDEM, která by chtěla v případě novinek v koaliční smlouvě prosadit i své priority. Jednalo by se o snížení povinných odvodů na zdravotní a sociální pojištění.

Ze strany ODS je slyšet lítost nad ultimáty, podle šéfa stranických poslanců by Marka Bendy by mohla vláda pokračovat i bez revize koaliční smlouvy. Předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Jan Bauer (ODS) pak konstatoval, že téma nyní není v Evropské unii na pořadu dne, spíše by se měla řešit bankovní unie nebo fiskální rámec unie.

V rámci eurozóny podepsalo dohodu všech 17 zemí eurozóny a osm zemí, které v eurozóně nejsou. Zbývajícími dvěma státy jsou Velká Británie a Česká republika, které smlouvu nepodepsaly. Samotný text smlouvy se měnil i během březnového jednání, jednotliví představitelé předem nevěděli, jaká varianta se schválí. To byl i jeden z hlavních argumentů českého premiér.

Smlouva je platná v zemích eurozóny. V ostatních zemích Evropské unie, které ji podepsaly, vstoupí ale v platnost až od doby, kdy tyto státy přijmou euro.

Fiskální kompakt vyžaduje, aby země přijaly politiku rozpočtové odpovědnosti a právně zajistily, že strukturální schodek státního rozpočtu nepřesáhne 0,5 procenta HDP. Pokud je v dané zemi dluh vyšší než 60 procent HDP, musí jej snižovat minimálně o pět procent ročně.

Prezidentské volby vyhrál o deset procentních bodů Miloš Zeman nad kandidátem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, kterému dala podporu i ODS. Občanský demokrat Přemysl Sobotka získal v prvním kole necelá 2,5 procenta hlasů, skončil tak předposlední z devíti kandidátů. Hůře dopadla pouze Jana Bobošíková (Suverenita).

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas top 09 koaliční vyjednávání

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy