Senátoři zuří: Podáváme ústavní stížnost na skarty! Přidala se i pravice

Praha - Horní komora Parlamentu pod vedení senátora ČSSD Milana Štěcha podala návrh zákona na zrušení sKaret, který nyní poputuje do Poslanecké sněmovny. Také podáváme ústavní stížnost, ve které požadujeme, aby byl tento zákon ministra Drábka zrušen, řekl v pátek předseda Senátu Štěch.

"Senát drtivou většinou ve čtvrtek večer návrh zákona na zrušení sKaret. Bude rozhodující, jak se k němu postaví poslanci. Návrh je zpracován velmi dobře a obsahuje nejen zrušení sKaret a také navrací funkčnost systému do podoby konce roku 2011," řekl šéf horní komory parlamentu Milan Štěch.

"Pro ten návrh hlasovalo prakticky celé politické spektrum včetně některých senátorů z řad ODS," doplnil Štěch, podle kterého je nechuť k sKartám je tak velká, že se senátoři nebojí dávat svůj názor veřejně najevo.

"Senátoři také vypracovali ústavní stížnost k této věci. „Tuto stížnost bych chtěl předat předsedovi ústavního soudu příští týden v úterý nebo středu," doplnil ČSSD. Stížnost podepsalo 51 senátorů, což je stejný počet senátorů, kteří zvedli ruku pro návrh zákona.

"Projekt prosadil bývalý ministr Jaromír Drábek a byl to typický arogantní projekt ministra, který proslul tím, že návrhy nekonzultoval pořádně ani v koalici, natož z opozicí," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vyplácení sociálních dávek by bylo podle opozice zprivatizováno. „O to ve skutečnosti ministrovi Drábkovi šlo. Bez řádného výběrového řízení privatizovat část funkcí státu do rukou soukromé společnosti, doplnil Sobotka.

Jaromír Drábek podle ČSSD porušil zákon, tím že poskytl soukromé firmě osobní data občanů. "Budeme se snažit všemi dostupnými prostředky jako strana zrušit projekt sKaret a to jak v Poslanecké sněmovně, tak i v Senátu," dodal Sobotka.

Karty sociálních systémů kritizovala i poslankyně ODS Lenka Kohoutová. "Karty sociálních sytémů neumí žádný úřad práce přečíst. Jestli bude (ministerstvo) chtít čtečky, tak bude muset čtečky koupit a opět se dostáváme do sporu s tím, co říkalo bývalé vedení a to, že nás karty nebudou nic stát," poukázala na nový problém systému koaliční politička, podle které by měl být systém absolutně dobrovolný.

Politici a odborníci by podle ní měli debatovat, do jaké míry by se měly karty používat jako průkazy bez platební funkce.

Rozhodnutí Senátu také podpořil Václav Krása, předseda Národní rady zdravotně postižených. "Podání ústavní stížnosti je v našem bytostním zájmu. My chceme, aby ministryně Ludmila Müllerová zastavila okamžitě výdej sKaret. Je jednoznačné, že údaji, které jsou předávány České spořitelně, se porušuje zákon o ochraně osobních údajů," řekl Krása s tím, že podle jeho informací je úřady práce často nevybíravým způsobem nutí občany vyzvedávat si sKarty.

S názorem Senátu se shoduje také středeční rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Ten uvedl, že kvůli neoprávněnému nakládání s osobními a citlivými údaji hrozí ministerstvu práce a sociálních věcí pokuta až 10 milionů korun. Napravit situaci musí také podle rozhodnutí ÚOOÚ napravit do 30. června tohoto roku, jinak by mohly následovat další sankce.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR sociální karta Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 1 hodinou

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

Česko zasáhl nebezpečný trend z TikToku. Několik dětí skončilo v nemocnici

I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci piercingu. Upozornila na to pražská Fakultní nemocnice Motol, která má v péči několik dětských pacientů. Dva nejspíš čeká operace.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy