Máte starší auto? Do některých měst se už možná nepodíváte

Praha - Obce by si už brzy měly samy případným zřízením nízkoemisní zóny rozhodnout, jaké typy motorových vozidel a kam v rámci svého území vpustí. Schválení příslušného nařízení potvrdil po středečním jednání vládního kabinetu ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Pro vjezd do zón budou řidiči potřebovat jeden ze tří typů plaket udávajících množství produkovaných emisí.

Od nízkoemisních zón si ministerstvo slibuje, že sníží v obcích prašnost, množství výfukových zplodin i hluk. Optimálním řešením by tak měly být například pro obce, kterými projíždí kamiony místo toho, aby volily objízdnou trasu.

Obce si přitom samy budou moci vlastní vyhláškou určit, zda na svém území tyto nízkoemisní zóny zřídí. Musí však po jejich vyhlášení nejméně rok počkat, než nabude vyhláška účinnosti.

Nízkoemisní zóny budou vždy vytyčené značkami zákazu vjezdu, které budou doplněné podobou emisní plakety, pro níž omezení platit nebude. Rozdělení plaket bude dané podle toho, jakou hodnotu emisí EURO automobil splňuje. Ač v českých technických průkazech není v Evropě používaná hodnota EURO uváděna, mohou si řidiči zjistit kategorii svého vozidla podle hodnot EHK, které v průkazu uvedeny jsou. Hodnoty EURO se používají kvůli sladění se zbytkem Evropy, což by mělo umožnit uznatelnost českých plaket a možnost například vjíždět do emisních zón v německých městech.

Používat se budou tři typy barevných plaket označených kategoriemi 2 až 4 (2 – červené, 3 – žluté a 4 – zelené) a plakety budou obsahovat ochranné prvky proti padělání. Jejich platnost bude neomezená. Pro životní prostředí nejhorší emisní kategorie 1 plaketu mít nebude. Emisní plakety budou podobné dálničním známkám a jejich distribuci budou zajišťovat obce s rozšířenou působností a Státní fond životního prostředí. Ministerstvo ale plánuje, že v budoucnu bude možné plaketu získat i od dalších subjektů jako například u stanic technické kontroly. Jednotná cena bude 80 korun.

Polovina částky bude příjmem Státního fondu životního prostředí, který zajišťuje výrobu emisních plaket, a polovina příjmem obcí s rozšířenou působností nebo ministerstva životního prostředí, které emisní plakety budou prodávat koncovým uživatelům.

"Je to systém známý svíce než sto tisícům řidičů v České republice, kteří už nyní mají emisní plakety pro vstup do nízkoemisních zón vyhlášených desítkami německých měst," uvedl ministr Chalupa s tím, že plakety budou muset být umístěny z pohledu zevnitř v pravém dolním rohu předního skla vozidla, v případě motocyklů pak součástí dokumentů, které má řidič u sebe.

Ministr dále uvedl, že už má za sebou také finální jednání s Německem o uznatelnosti těchto plaket, které se konalo na konci ledna. "Další jednání bude na přelomu února a března a my doufáme, že se nám podaří předložit mezinárodní dohodu v horizontu několika měsíců," dodal ministr.

O tom, s jakou plaketou budou automobily moci do nízkoemisní zóny vjíždět, rozhodne obec. Ta by měla mít také široké kompetence a možnost například vyřadit z povinnosti mít plaketu automobily podniků sídlících na svém území či samotných občanů obce.

Zřízení nízkoemisních zón se předpokládá zejména v oblastech lázní, chráněných krajinných oblastí a v místech s nadlimitně znečištěným ovzduším, vždy podle podmínek v konkrétní obci.

Zájem o zavedení emisní zóny dříve projevilo například lázeňské město Klimkovice, v Praze možnost vytyčení zón posuzuje zvláštní pracovní skupina. Novinku po vzoru Německa zavedli do českého práva zákonodárci schválením novely zákona o ovzduší v loňském roce.

Související

Tomáš Chalupa na 24. kongresu ODS

Majetek politiků: Plachetnice, přívěšek se světýlkem a dluhy

Praha - Někteří exposlanci vyplnili majetková přiznání za loňský rok rok do rozpuštění Sněmovny poměrně podrobně. Tomáš Chalupa (ODS) vypsal jako v minulosti desítky darů, mimo jiné vodku, slivovici, medovinu a vína. Nezařazená Kristýna Kočí zase dostala hodinky "neurčité hodnoty" a Lenka Andrýsová (LIDEM) uvedla výdaje účasti na kongresu, které za ní hradila nadace Friedrich Neumann Stiftung.

Více souvisejících

Tomáš Chalupa obce Ministerstvo životního prostředí

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy