Sobotka vykopnul ze stínové vlády Benešovou a Jandáka, "parazita Mládka" si zatím nechá

Praha - Marie Benešová a Vítězslav Jandák skončili ve stínové vládě sociální demokracie. Předseda strany Bohuslav Sobotka se ale rozhodl nechat si stínového ministra financí Jana Mládka i přes jeho kontroverzní výroky o živnostnících - parazitech, za které se oba politici omluvili.

Jandáka nahradí ve funkci stínového ministra kultury divadelní režisér a umělecký šéf komorní scény Aréna v Ostravě Ivan Krejčí. Místo po Marii Benešové, která na jaře neobhájila ani místopředsednický post, nezůstane. Sobotka se rozhodl pozici odborného mluvčího pro boj s korupcí zrušit.

Šéf strany ČSSD změny provedl na základě diskuse, kterou vedl se členy strany před svým znovu zvolením. Někteří straníci podle něj stínové ministry kritizovali, jiné ani neznali. Navíc má osobní zkušenost s nasazením jednotlivých členů vlády, což také při svém výběru zohlednil.

Přesto zůstává jako stínový ministr financí Jan Mládek, který na sjezdu prohlásil, že živnostníci parazitují na zaměstnancích, za což se již několikrát spolu s předsedou Sobotkou omluvil. "Jan Mládek udělal velmi vážnou komunikační chybu, za kterou se omluvil," řekl předseda s jemnou výstrahou, podobné chyby si podle něj sociální demokraté v předvolebním roce již nemohou dovolit.

I přes svůj neúspěch ve stranických volbách, kde senátor Jiří Dienstbier neobhájil místopředsednické křeslo, zůstane stínovým ministrem spravedlnosti.

Škatulata, hýbejte se!

Některé posty si mezi sebou vyměnili stávající "stíny" ministrů. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola opustil problematiku životního prostředí a bude se věnovat místnímu rozvoji, nahradí ho bývalý premiér a mluvčí stínové vlády pro evropské záležitosti Vladimír Špidla.

Mluvčím pro sport a mládež se stal poslanec Petr Hulinský, který se dříve zajímal o místní rozvoj. Z postu stínového ministra průmyslu a obchodu odešel ostravský primátor Petr Kajnar, nahradí ho předseda sněmovního hospodářského výboru Milan Urban.

Zdeněk Škromach se do funkce opozičního ministra práce nevrátí, místo Ivany Stráské bude ministryni práce a sociálních věcí Ludmile Müllerové (TOP 09) oponovat Roman Sklenák.

Stínová vláda počítá i nadále s rozdělenými rezorty průmyslu a dopravy (o tu se bude starat i nadále Plzeňský hejtman Milan Chovanec).

Sobotkův kabinet by měl vytvořit základy volebního programu a programové cíle na prvních sto dní vládnutí, pokud sociální demokraté bitvu o Poslaneckou sněmovnu v příštích volbách vyhrají. První část programu chtějí představit již na podzim.

Termín stínová vláda označuje v politice jakousi obdobu vlády, kterou sestavuje politická strana, která je v opozici. Tvoří ji tzv. "stínoví ministři", kteří jsou v případě změny politické moci ve státě připraveni zaujmout skutečná uvolněná ministerská místa.

Stínová vláda představuje neústavní (ne však protiústavní) kontrolní mechanismus, kdy stínoví ministři sledují a často veřejně kritizují kroky a rozhodnutí skutečných ministrů. Většinou je to bráno jako projev politického boje ze strany opozice, ale někdy to může vést k medializaci a případné veřejné diskusi daného kontroverzního rozhodnutí.

Vytvoření stínové vlády opoziční stranou je často vhodným prostředkem předvolebního boje. Lze tak poměrně jasně a srozumitelně předávat veřejnosti informace o prioritách a plánech budoucí politiky a zároveň zostřit volební boj v osobní rovině, jako soupeření myšlenek jednotlivých mistrů.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Vítězslav Jandák

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy