Na Kubiceho zaútočili čeští Piráti. Jaké mají požadavky?

Praha - Pirátská strana dnes dopisem vyzvala ministerstvo vnitra, aby nabídlo azyl v České republice Edwardu Snowdenovi, který vyzradil detaily amerického odposlechového programu Prism. ČTK to sdělil místopředseda Pirátů Jakub Michálek. Strana též vyzvala ministra vnitra v demisi Jana Kubiceho, aby razantně odmítl sledovací praktiky USA.

"Na americký svátek nezávislosti Česká pirátská strana zaslala Ministerstvu vnitra ČR výzvu, aby nabídlo americkému whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi politický azyl v České republice," řekl Michálek. Piráti chtějí, aby Kubice ubezpečil veřejnost, že do podobného sledovacího programu nejsou zapojeny české tajné služby.

Ministerstvo vnitra zatím dopis neobdrželo, řekl ČTK mluvčí úřadu Pavel Novák. Azylové řízení má podle něj jasně daná pravidla. "Jedním z nich je, že pokud někdo chce zažádat o azyl, tak tak musí zažádat osobně na území ČR," upřesnil Novák.

České instituce by podle Michálka také neměly využívat software firem, které jsou do kauzy masivního celosvětového sledování zapojeny. Společnosti by měly zveřejnit zdrojový kód svých programů, aby mohli odborníci z řad veřejnosti zkontrolovat, jak software pracuje se soukromými daty, uvedl Michálek.

Snowden rozšířil svou žádost o azyl na dvacítku dalších zemí, mezi nimiž jsou kromě Ekvádoru i Čína, Indie, Kuba a četné evropské země. Informoval o tom server WikiLeaks, s nímž muž obviněný Spojenými státy ze špionáže spolupracuje.

Norsko potvrdilo, že Snowden podal žádost o azyl, ale bude ji muset odmítnout. Žádost totiž přišla přes fax a takový postup norské zákony vylučují, uvedlo norské ministerstvo zahraničí. Obdržení žádosti potvrdil také šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski, ale rovnou dodal, že by nedoporučoval Snowdenovi vyhovět. Podle finského ministerstva zahraničí nemůže být Snowdenova žádost přijata, protože se vyžaduje, aby žádost o azyl byla podána ve Finsku. Podobné formální výhrady má i Rakousko.

Zásadní otázky kolem Snowdena

Proč opustil Hongkong? Má se za to, že ho místní úřady přesvědčily k odletu a naznačovaly, že jinou možnost nemá, protože mu hrozí zadržení a vydání do USA.

Proč odletěl do Ruska? Prezident Vladimir Putin útočí na USA, které obviňuje, že se snaží dominovat v globálních záležitostech, a jeho mluvčí oznámil, že Moskva zváží udělení azylu. Proto mohl Snowden pohlížet na Rusko jako na bezpečnou zemi.

Kde se teď Snowden nachází? Podle Putina vtranzitní zóně letiště Šeremetěvo a nepřekročil ruskou hranici. Ekvádorský prezident Rafael Correa sdělil agentuře AP, že moskevský velvyslanec se se Snowdenem jednou setkal, nicméně hordy novinářů v okolí Šeremetěva Snowdena od příletu ani jednou neviděly. Někteří experti jsou přesvědčeni, že Snowden je v rukou ruských zpravodajských služeb, které se z něj snaží dostat, co ví. Putin to popírá.

(Zdroj: blisty.cz)

Související

Edward Snowden

Snowden získal ruské občanství, příslušný dekret podepsal Putin

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, který před téměř deseti lety zveřejnil utajované informace o americké elektronické špionáži, získal ruské občanství. Patřičný dekret podepsal prezident Vladimir Putin, uvedly dnes tiskové agentury. Snowden zatím tuto zprávu veřejně nekomentoval.

Více souvisejících

Edward Snowden Jan Kubice pirátská strana

Aktuálně se děje

před 27 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy