Drábek popsal, co má dělat popelář. Projekt za 150 milionů prověří policie

Praha - Webovým projektem Národní soustava povolání, za který ministerstvo práce tehdy pod vedením Jaromíra Drábka utratilo 150 milionů korun, se asi bude zabývat policie. Uvedl to dnes server Týden.cz. Projektu si podle něj všiml Nejvyšší kontrolní úřad, když zkoumal hospodaření s evropskými penězi v resortu.

Ministerstvo chyby v projektu odmítá. Zakázku získalo konsorcium firem v čele se svazem průmyslu a hospodářskou komorou. Zástupci těchto společností projekt považují za užitečný - levněji prý udělat nešel, píše Týden.cz.

Kromě ministerstva se kontroloři zaměřili i na toky peněz v úřadech práce. Svá zjištění prý v dohledné době předají policii. "Činíme kroky směřující k možnému podání trestního oznámení," cituje Týden.cz mluvčí NKÚ Olgu Málkovou. Zda se materiál pro policii bude týkat i Národní soustavy povolání, nemohla podle webu komentovat do doby, než konečné znění trestního oznámení schválí vedení NKÚ.

Projekt Národní soustava povolání mapuje potřeby trhu práce. Obsahuje především popis požadavků na zaměstnance, pokud jde o jejich schopnosti vykonávat určitou práci. Zaměstnancům umožní, aby si vytvořili představu o tom, co obnášejí různá povolání. Týden.cz uvádí, že ministerstvo dalo v rámci projektu za stručný popis každé z přibližně 2000 profesí 22.000 korun. Například o popeláři, "úklidovém pracovníkovi pro obsluhu odpadových nádob", se tam prý píše, že má na starosti vysypávání nádob na tříděný odpad. Popis povolání se vešel do 127 slov. "Za tento jediný materiál utratilo ministerstvo 22 tisíc korun. Stejnou průměrnou částku stály i další zhruba dva tisíce položek," uvádí Týden.cz.

"Cena za jednotku práce činila 22 tisíc korun, přičemž se jedná o stručný popis povolání a předpoklady pro jeho výkon. Výstupem projektu je 1000 nových a 1377 aktualizovaných jednotek práce (např. silničář, advokát, proutkař)," uvádí ve zprávě NKÚ.

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí Jaromír Drábek Policie ČR

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 7 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko hlásí dronové útoky na Lipeckou, Belgorodskou a Kurskou oblast

Ukrajinský dronový útok způsobil v noci na pondělí požár elektrické rozvodny v ruské Lipecké oblasti, tvrdí tamní gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotních letadel hlásili i představitelé Belgorodské a Kurské oblasti, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy