Klausův kamarád Knížák zkritizoval kroky Hanákové a promluvil i o Zemanovi

ROZHOVOR - Zemanův politický styl mnoho lidí štve. Prý se chová jako autokrat. Milanu Knížákovi to ale nevadí. Kdyby se tu nevedly žabomyší politické války, nikomu by silný prezident nevadil. Bývalý šéf Národní galerie a přítel exprezidenta Klause se pro server EuroZprávy.cz vyjádřil nejen k Zemanovi, ale i k exministryni Hanákové a dalším otázkám, které hýbou českou politikou a kulturou.

Na začátku se nemohu nezeptat, jak se díváte na poslední kroky Aleny Hanákové ve funkci, kdy například rozhodla o zbourání domu na Václavském náměstí. Udělala podle Vás správně?

Na Václavském náměstí se už napáchala spousta nesmyslů. Inkriminovaný dům není superdílo, ale je to slušná, inteligentní stavba, která náměstí dotváří a neexhibuje. Já bych ho neboural.

Den poté jmenovala narychlo nového ředitele Národní galerie. Stal se jím Jiří Fajt. Jde podle Vás, tedy muže, který dlouhá léta NG řídil, o kvalifikovaného odborníka?

Už jsem se k tomu vyjádřil. Cituji: „ ...ministryně Alena Hanáková jmenovala narychlo a proti vůli odborné veřejnosti i nově nastupujícího ministra kultury, generálního ředitele Národní galerie v Praze. Zdůrazňuji, že Alena Hanáková byla z ministerského postu odvolána předsedou vlády Petrem Nečasem a ještě spolu s vládou v demisi. Čili dvojnásobně nezpůsobilá k tomu, aby činila tak důležitá rozhodnutí. Co tím odcházející ministryně sledovala, komu tím chtěla vyhovět a proč? Zavání to něčím, co se podobá korupci i když tam peníze primárně nemusí hrát žádnou roli. Jiřímu Fajtovi, kterého jmenovala, nezáleží ani na umění ani na Národní galerii. Používá tyto prostředky k vlastnímu sebezvýznamnění. Takový člověk na vedoucí místo nepatří a zvláště ne do Národní galerie, která se potýká s neobyčejnými problémy. Je známá Fajtova touha zbavit se moderní sbírky (uvádí to ve svém projektu) a proto je třeba se obávat o osud Veletržního paláce, který byl až dosud chloubou Národní galerie. Je to první velká funkcionalistická stavba na světě, která u odborníků vzbuzuje až frenetický obdiv. Napojení Jiřího Fajta na Muzeum Kampa a na Jana Třeštíka, odsouzeného za machinace s vývozem uměleckých děl, je vážným nebezpečím. Nastupující ministr, ať již je to kdokoli, by měl neregulérní a nebezpečné rozhodnutí Aleny Hanákové anulovat".

Chybí Vám doba, kdy jste NG šéfoval?

Ta doba mi nijak zvlášť nechybí, vrhl jsem se po hlavě do řady dalších aktivit, jen mě děsí to, co se děje s NG a že to nemohu nijak ovlivnit.

Jak celkově hodnotíte výkon exministryně Hanákové ve funkci?

Myslím, že už jsem všechno řekl výše. Je to příjemná paní, ale nemůže, podle mého názoru, zastávat žádnou důležitou funkci, natož ministryni kultury. Je to obor, který potřebuje hlubokou znalost a schopnost riskovat. Ani jedno paní exministryně nemá.

Novým ministrem kultury se stal Jiří Balvín. Jde o dobrou volbu?

Pana Balvína znám z doby, kdy jsem byl v Radě ČT. Byl to slušný a příjemný pán, ale s Českou televizí nebyl schopen udělat nic. Obávám se, že podobné to bude na Ministerstvu kultury.

Kdyby v budoucnu přišla nabídka na post ministra kultury Vám, přijal byste ji? A proč?

Byla doba, kdy by se mi post ministra kultury docela líbil, poněvadž jsem měl dojem, že bych se mohl vzepřít některým nesmyslným činům, jako je např. založení fondu kinematografie apod., ale dnes už nevím...

Nedávno vyšel najevo záměr skupiny PPF v čele s miliardářem Kellnerem zbourat hotel Praha postavený v době normalizace. Proti tomu ale část veřejnosti protestuje. Měla by se tato monstrózní památka socialistické architektury zachovat?

Je mi líto, ale neumím na to dát jasnou odpověď. Nechat si monstrózní stavbu jen jako památku, na to není hotel Praha dost významný. Pokud tam chce PPF vystavět školy, jak inzeruje, a pokud je postaví slušní architekti, asi mi to vadit nebude.

Teď odbočme od kultury. Jste přítelem exprezidenta Klause. Dnes je prezidentem jeho politický "nepřítel" Miloš Zeman. Vidíte nějakou výraznou změnu, která s jeho příchodem na Hrad nastala?

Píšete slovo nepřítel v uvozovkách. Ať se vám Václav Klaus a Miloš Zeman líbí či ne, jsou to normální slušní lidé, kteří se dovedou k sobě chovat jako „normální slušní lidé". Politicky jsou ovšem na opačných stranách a já jsem na té, kde stojí Klaus. Na Hradě se změnilo a asi změní hodně. Chcete první výraznou změnu? Vlajka EU.

Poslancům ve velké míře vstávají z posledních kroků Zemana vlasy hrůzou. Podle některých tu dokonce nastoluje autokratický režim. Jak Vy vnímáte prezidentovy kroky v souvislosti s (ne)jmenováním M. C. Putny profesorem, či jmenováním J. Rusnoka premiérem?

Kdyby byla naše politická scéna silná a nevládli v ní žabomyší trucovité spory mezi stranami (a to nejen mezi pravicí a levicí, ale i mezi koaličními partnery, kteří se rádi vydírají), nikomu by silný prezident nevadil, navíc by neměl valnou šanci. Mně nevadí Zemanova autokratičnost, ale jeho kroky nejsou tím, co bych podporoval. Navíc i on se chová trucovitě a často je ve svém rozhodování příliš osobní ...

Přál byste si, aby se V. Klaus opět vrátil do aktivního politického života?

Nepřál. Budu rád, když se V. Klaus bude neustále politicky aktivizovat a jeho hlas bude v naší společnosti slyšet, ale nemyslím si, že by měl opět řešit každodenní politické hašteření. Prezident Havel dělal všechno, aby se stal světovým politikem, prezident Klaus tvrdošíjně stál a stojí na svých „českých" stanoviscích a přesto mně připadá Václav Klaus světovější.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Nestydatý Babiš. Jak si tohle může dovolit? Známý umělec se pořádně naštval

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechal slyšet, že by předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj měl rezignovat na svou funkci, pokud by byl obviněn v současném vyšetřování možné korupce v tendru na mýtné. Jeho slova vytočila českého výtvarníka a bývalého šéfa Národní galerie v Praze Milana Knižáka.

Více souvisejících

Milan Knížák Václav Klaus Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy