Zdravotnické poplatky jsou horkým volebním tématem

Praha - O zdravotnické poplatky se ve sněmovně strany přou již téměř dva roky, první snahy o jejich zrušení se objevily záhy po jejich zavedení od ledna roku 2008. I v nadcházející volební kampani tak jsou jedním z horkých témat - levice je zatracuje, pravice naopak tvrdí, že zdravotnictví pomáhají.

ČSSD na zrušení zdravotnických poplatků postavila svou kampaň již ke krajským volbám na podzim roku 2008. I teď předseda strany Jiří Paroubek říká, že zákon na zrušení zdravotnických poplatků navrhne hned na prvním jednání vlády po volbách - pokud v nich ČSSD vyhraje. "A bude se jednat skutečně o všechny poplatky ve zdravotnictví," uvedl Paroubek. Odmítl tak návrh svého stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha, který plánoval, že by si lidé mohli doplácet na jídlo v nemocnicích.

ODS naopak poplatky považuje za smysluplné opatření, které podle zdravotnického experta strany Borise Šťastného přináší solidaritu mezi vážně nemocnými pacienti a lidmi s banálními chorobami, jako jsou například chřipka nebo angína. "Jejich zavedením se povedlo do zdravotnictví dostat pět miliard korun navíc a dalších pět miliard ušetřit," podotkl Šťastný. Dodal také, že ODS nemá určitě v plánu zavádět nové typy poplatků nebo zvyšovat ty stávající.

Lidovci by rádi z poplatků chtěli zrušit pouze ty za recepty v lékárnách. Ostatní poplatky za pobyt v nemocnici nebo návštěvu lékaře hodlá strana ponechat. Navíc plánuje ještě jednu novinku. "Chceme prosadit vyřazení léčby banálních nemocí z úhrad zdravotního pojištění, takže například léky na chřipku by si každý platil sám," uvedl lidovecký zdravotnický expert Jiří Carbol.

KSČM vidí budoucnost poplatků pouze v jediné možnosti, a to v jejich úplném zrušení. Strana nechce tímto způsobem zvyšovat spoluúčast pacientů, zároveň plánuje odstranit rozdíly v doplatcích na léky tak, aby byly finančně dostupné pro občany.

Partaj TOP 09 ve svém programu o poplatcích přímo nehovoří, ovšem spoluúčast pacientů na zdravotní péči by ráda ještě zvýšila. Mělo by jít o navýšení ze současných zhruba 14 procent až na 25 procent. Půjde ale o postupný krok, kdy lidé ročně vytáhnou ze svých peněženek vždy maximálně o tři procenta peněz více. Navíc toto navýšení nesmí podle strany nijak omezit dostupnost péče.

Zelení poplatky rušit nechtějí, podle strany se osvědčily. "Jejich zavedení vedlo k omezení plýtvání prostředků ze systému zdravotního pojištění, snížila se nemocnost, lékařská služba první pomoci přestala být zneužívaná a využívají ji pouze ti, kteří pomoc skutečně potřebují," uvedl mluvčí strany René Kubášek. Strana ovšem také tvrdí, že poplatky by měly být příjmem zdravotní pojišťovny, protože teprve pak budou skutečně regulační.

Na druhou stranu je podle zelených nutné, aby výše spoluúčasti byla sociálně citlivá a dostupnost lékařské péče zachována pro všechny občany. To podle nich dnešní výše spoluúčasti splňuje.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek chce zavést regulační poplatky v nemocnicích. Lidé zneužívají urgentní příjmy

Lidé podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zneužívají urgentní příjmy nemocnic. Chce proto zavést regulační poplatky, řekl Mladé frontě Dnes (MfD). Poplatek by mohli hradit například pacienti, kteří nejdou nejprve k praktickému lékaři, ale rovnou do zdravotnického zařízení. Konkrétní návrhy ministr očekává od Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Více souvisejících

poplatky ve zdravotnictví Volby

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Zítko už není ve vazbě. Soud s ním ale pokračuje

Dezinformátor Pavel Zítko, který čelí obžalobě ze šíření poplašné zprávy, byl v pátek propuštěn z vazební věznice v Litoměřicích, kde byl od srpna, kdy jej českým kolegům předala slovenská policie. Informovala o tom ČTK. U chomutovského okresního soudu zároveň pokračovalo hlavní líčení v jeho případu. 

před 2 hodinami

Čínská armáda, ilustrační fotografie.

Číná překonává Rusko ve všem. Až na jednu oblast, upozorňuje expert pro EZ

Programový ředitel Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS) a odborný asistent na Univerzitě Palackého v Olomouci Richard Turcsányi pro EuroZprávy.cz vysvětlil rozdíly mezi čínským a ruským vlivem. Oba jsou od sebe odlišné, Čína Rusko mocensky předehnala prakticky ve všem – kromě jaderných zbraní. Zatímco „hrozba“ ze strany Moskvy je hlavně vojenská, u Pekingu je to podle něj mnohem méně jasné. 

před 3 hodinami

Mount Everest

Největší záhada Everestu ožívá. Povedl se velký objev

Sto let letos uběhlo od největší záhady kolem nejvyšší hory světa Mount Everest. Dodnes totiž není jasné, zdali ji už v roce 1924 nezdolali dva britští horolezci. Nyní se týmu dokumentaristů povedl velký objev, když byly nalezeny lidské ostatky, které zřejmě paní druhému ze ztracených horolezců. 

před 4 hodinami

Kometa, ilustrační foto

Jak vidět kometu na obloze? Astronomové radí, co (ne)dělat

Milovníkům astronomie začalo asi nejvíce vzrušující období během letošního října. Na obloze se totiž objeví kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), která bude podle Astronomického ústavu AV ČR nejzajímavějším objektem na říjnové obloze. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

Donald Trump

Letadla i vojáci. Trumpa bude před volbami hlídat armáda

Volební tým bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, kandidáta Republikánské strany v nadcházejících prezidentských volbách, požádal o poskytnutí vojenských letadel a vozidel pro zvýšení bezpečnosti během posledních týdnů kampaně. 

včera

včera

Zbraně Hizballáhu

Hizballáh má nové velení. Chystá se na specifický druh války

Hnutí Hizballáh, podporované Íránem, se podle informací dvou anonymních zdrojů připravuje na dlouhou opotřebovací válku na jihu Libanonu a má nové velení. Navzdory izraelským útokům si stále uchovává značné zásoby zbraní, včetně přesných raket, které dosud nepoužilo, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Andrej Babiš

Z podnikatelů populisty: Babiš a Trump jsou v podstatě totéž

Může být velký podnikatel dobrý politik? Záleží na mnoha faktorech, osobnosti jako Donald Trump nebo Andrej Babiš ale ukázaly, že jim jde hlavní o vlastní image (a profit). Hranice mezi politikem-podnikatelem takového formátu a populistou je velice tenká a oba muži ji zdárně překročili.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko zahájilo ofenzívu v Kurské oblasti. Ukrajinské jednotky jsou v nebezpečí

Ruská vojska tento týden zaznamenala postup v Kurské oblasti na západě země, kde obsadila dvě obce, které předtím kontrolovaly ukrajinské síly. O událostech informovalo ruské ministerstvo obrany. Podle serveru Meduza, který působí z lotyšského exilu, zahájila ruská vojska novou ofenzívu na několika frontových úsecích v této oblasti.

včera

včera

včera

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin nastínil svou vizi ideálního světa

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s íránským prezidentem Masoudem Pezeškijánem v hlavním městě Turkmenistánu, Ašchabadu, během regionálního summitu. Šlo o jejich první setkání, při kterém diskutovali o bilaterálních vztazích a situaci na Blízkém východě.

včera

včera

Rusko decimuje ukrajinské přístavy. Útočí na jeden za druhým

Rusko za poslední tři měsíce provedlo téměř 60 útoků na ukrajinskou přístavní infrastrukturu, přičemž při nich zahynulo 79 civilistů. O těchto útocích informoval místopředseda ukrajinské vlády Olexij Kuleba s tím, že jejich intenzita stále narůstá. Cílem ruských útoků je podle Kuleby zejména oslabení exportního potenciálu Ukrajiny a záměrné vyvolání potravinové krize v částech světa, které jsou závislé na ukrajinských dodávkách obilí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy