ŠOK! Balvín vykopl ředitele Národního divadla, ve funkci byl pár minut

Praha - Nová vláda sice nemá jakoukoliv politickou podporu, nepočítáme-li prezidenta Miloše Zemana, a už úřaduje a provádí velké čistky. Nový ministr kultury Jiří Balvín odvolal šéfa Národního divadla Jana Buriana. A to Burian byl ve funkci jen pár minut.

Ani jeden den, ba snad ani hodinu, ale doslova jen pár minut byl ve funkci ředitele Národního divadla Jan Burian. Toho ve čtvrtek ráno odvolal ministr kultury Jiří Balvín z vlády "odborníku". A jaký je důvod? To nikdo pořádně neví. Odvolán byl "hodinový" ředitel bez udání důvodu. Informaci jako první přinesl zpravodajský portál Ihned.cz.

"Pan ministr mi oznámil, že vypíše nové, veřejné výběrové řízení. Já jsem se mu pokusil vysvětlit, že mě vybrala komise z výběrového řízení, které proběhlo podle evropských standardů a že nevidím důvod, proč jej zpochybňovat. Pan ministr je jiného názoru," řekl Burian portálu Ihned.cz.

Tým expertů v komisi tvořili Jan Hančil (děkan DAMU), Jiří Šesták (senátor, ředitel Jihočeského divadla České Budějovice), Stanislav Moša (ředitel Městského divadla Brno), Bohumil Nekolný (analytik Institutu umění - Divadelního ústavu), Václav Riedlbauch (pedagog HAMU a VŠE) a dramatik Milan Uhde.

Nový ředitel měl ve funkci začít 1. srpna, jenže ještě než se stačil ve funkci rozkoukat, už byl odvolán. Burian v minulých dnech na převzetí funkce intenzivně pracoval, učinil některé personální změny, sám byl ovšem jen po několika minutách "odejit". Burian vyhrál výběrové řízení a do funkce byl jmenován v lednu, ve funkci měl ale začít až 1. srpna.

Burian byl už čtvrtým ředitelem Národního divadla během jediného roku, pátý by měl vzejít z výběrového řízení.

Kvůli odvolání ředitele Národního divadla a možným dalším změnám ve vedení kulturních organizací se mimořádně sejde sněmovní podvýbor pro kulturu. ČTK to dnes řekl člen výboru Stanislav Polčák (TOP 09 a STAN).

Podvýbor se sejde ve středu odpoledne po jednání Sněmovny, která by měla hlasovat o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka. "Na jednání je pozván pan ministr Balvín. Byl požádán o to, aby vysvětlil svoje kroky," řekl ČTK Polčák. Podle něj členové podvýboru, s kterými dosud mluvil, s Balvínovými kroky nesouhlasí.

"O odvolání Buriana jsem informoval i premiéra Jiřího Rusnoka, který řekl, že je to záležitost mého resortu," řekl Balvín Českému rozhlasu.

Takové čistky tu ještě nebyly 

Na ministerstvech a ve státních podnicích spustila Rusnokova vláda doslova zemětřesení, a to i přes to, že dosud nezískala důvěru Poslanecké sněmovny a opírá se tak pouze o přízeň prezidenta Miloše Zemana. Dosud muselo skončit už na padesát lidí v klíčových postech.

Posledním velkým odvoláním byl konec dlouholetého šéfa Českých drah Petra Žaludy. Nový ministr dopravy Zdeněk Žák totiž nebyl s jeho vedením společnosti spokojen. Faktem však také je, že nenávist mezi oběma muži trvá minimálně už od roku 2009, kdy se Žaludu tehdejší ministerský náměstek Žák pokusil neúspěšně srazit poprvé. Spolu s šéfem museli také všichni členi představenstva společnosti.

Zemětřesení ovšem nezasáhlo jen České dráhy. Zemanova vláda pod vedením Jiřího Rusnoka, která je ve funkci pouhé tři týdny a stále nemá podporu ve Sněmovně, totiž dělá personální čistky i v jednotlivých rezortech. Prvními oběťmi přitom byli zejména náměstci a šéfové odborů za ODS nebo TOP 09. Naposledy v úterý ministr Zdeněk Žák vyhodil svého jmenovce - náměstka Jiřího Žáka.

"Jestli mě někdo kritizuje za to, že místopředsedu regionálního vedení ODS vyměním za odborníka, tak já tu kritiku přijímám," reagoval nový ministr. Vůbec nejvíce padáků pak rozdal ministr zemědělství Miroslav Toman. Výpověď dostalo hned devět lidí. Skončit musela například šéfka komunikace Eva Chaloupková.

A čistit svůj rezort od nepohodlných podřízených se nebojí ani ministr zahraničí Jan Kohout. Ten na ministerstvu provedl šest změn a o místo přišlo pět lidí. Mimo jiné také například pravá ruka bývalého ministra Karla Schwarzenberga (TOP 09), Kateřina Weissová.

Pět výměn také už má na kontě ministr práce František Koníček. Skončit musel také například klíčový náměstek exministryně Müllerové-Petra Krůčka.

Zatím však je otázkou, jak se personální politika ministrů promění po příští středě. Právě tehdy totiž musí vláda Jiřího Rusnoka předstoupit o poslance a požádat o důvěru. Zatím to vypadá, že ji nemá šanci získat.

Související

Více souvisejících

Jiří Balvín Národní divadlo Ministerstvo kultury

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 11 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy