Propukne válka Klaus - ODS? Exministr Chalupa promluvil

Praha - Bývalý prezident Václav Klaus "vážně přemýšlí" o návratu na českou politickou scénu. Situace se mu zdá beznadějná, možná by ale stálo za to do toho promluvit, řekl České televizi na pražském Václavském náměstí, kam se přišel podívat na Světové tour basketbalu 3x3. O politickou spolupráci s Klausem stojí šéfka strany Suverenita Jana Bobošíková nebo dlouholetý člen ODS a poslanec Boris Šťastný, který v pátek občanské demokraty opustil. Jejich úřadující šéf Martin Kuba by si stále přál návrat Klause "k barvám ODS", byť to už část vedení strany i její zakladatel odmítli.

"Situace se mi zdá beznadějná, a pokud by byla nějaká šance do toho promluvit, tak by to možná stálo za to," řekl Klaus k možnostem svého návratu do politiky. Rozhodnuto ale podle něj zatím nic není, pro případnou spolupráci s jeho přívrženci by prý muselo být daleko více lidí, než jen Bobošíková a Šťastný. "Musel by to být proud či řeka, do které budou přitékat z nejrůznějších stran různé potůčky. Podmínka by byla, aby žádný nebyl nějak beznadějně chemicky zamořený," dodal Klaus.

Klausovce podpořil také místopředseda ODS v hradeckém kraji Petr Štěpánek, který oznámil odchod z této strany a snahu podílet se na renesanci pravicové politiky. "Vítám participaci dalších "klausovských" sil, ochotných přiložit ruku k dílu," uvedl v prohlášení pro ČTK.

Kuba uvedl, že by se silné pravicově smýšlející osobnosti měla integrovat ODS. "Pokud by se Václav Klaus rozhodl pro návrat do politiky bez aktivní spolupráce s ODS, nebo dokonce proti ní, byla by to velká chyba nejen pro ODS, ale pro celou pravici, která tak místo integrace a spolupráce bude pokračovat v drolení na mnoho malých stran a uskupení," prohlásil.

S Kubou se do jisté míry shodne i místopředseda ODS a exministr životního prostředí Tomáš Chalupa. "Mělo by být záměrem celé ODS navázat dobré vztahy a spolupráci s Václavem Klausem," uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Václav Klaus řekl, že očekává řeku příznivců, před které by se pak postavil. Není to svolávání, které povede k odlivu členů z ODS?

O projektu paní Bobošíkové nevím nic víc než pár vět, které jsem si přečetl v novinách. Ačkoli se řadím a vždy jsem se řadil k takzvaným klausovcům uvnitř ODS, říkal jsem již při odchodu Borise Šťastného, že já v občanské demokracii zůstanu a budu se nadále snažit, aby to byla ta ODS, do které jsem před dvaceti lety vstupoval.

Nicméně jako místopředseda máte na starosti komunikaci s komunálními politiky. Jsou signály, že hrozí odchod některých lidí?

V tuto chvíli to nikdo neumí odhadnout. V situaci, kdy má ODS procent, kolik má, a prochází těžším obdobím, každý z nás slyší, jak moc to vypadá, nebo nevypadá špatně. To je pravda. Ale že bych kolem sebe viděl vlnu, která říká, že odejde k Václavu Klausovi, to ne.

Na druhou stranu to beru jako výzvu pro nás pro všechny, aby to byla ODS, ke které se Václav Klaus přikloní. Z třiadvaceti tisíc členů, které dnes máme, drtivá většina vstupovala do ODS za Václava Klause, nikoli po něm, a také kvůli němu. Proto je na nás, abychom se snažili.

Není to trochu paradox, že typ lidí, kterých se teď ODS zbavuje nebo z ní odcházejí, se shlukují kolem klausovské iniciativy a měli by přinést změnu? Uzdravme naši politiku je napojeno na Tomáše Hrdličku, spojován je s ním i Boris Šťastný...

Neznám žádné podrobnosti o Uzdravme naši politiku, o tom nevím vůbec nic. Poměrně bych polemizoval s tím, že Boris Šťastný je spojován s nějakými kauzami. Byť z ODS odešel, a mě to štve, pro ODS hodně vykonal. Vždycky zastával jasné postoje, vždy byl loajální. To, že vystoupil ze strany a řekl jiný názor, že někteří přišli do ODS až v posledních letech a jsou zvyklí na to, že je jen jeden názor, a teď se diví, to je možné.

Nejsem příznivcem toho, že se má občanská demokracie někoho zbavovat. A to, jak se lidí zbavuje, není zrovna tím, na co by strana měla být pyšná a hrdá.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Václav Klaus Tomáš Chalupa

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy