Dalajlama je v Praze, sklidil aplaus. Setká se i s Dagmar Havlovou

Praha - Stovky lidí zavítaly na dnešní přednášku tibetského duchovní vůdce dalajlamy do pražské Tipsport areny. Osobní přítel bývalého českého a československého prezidenta Václava Havla si návštěvníky získal svou vřelostí a humorem. Na zesnulého Havla také v úvodu svého vystoupení několikrát zavzpomínal. Při přednášce věnované laskavosti a vzájemné úctě pak vyzdvihl roli kvalitních mezilidských vztahů.

Dalajlamův příchod na pódium sportovní haly doprovázel několikaminutový potlesk vstoje. Tibetský duchovní vůdce hovořil anglicky. Dlouhé úseky řeči přerušoval, aby překladatelka mohla jeho projev převést do češtiny. V době, kdy nemluvil, bavil publikum rozpustilými kousky. V jednu chvíli si například nasadil pokličku od cukřenky na hlavu. Často se smál během své řeči, což obecenstvo odměňovalo potleskem.

V přednášce hovořil o potřebě vzájemné tolerance a úcty, stejně jako o touze lidí po štěstí. Jeho projevu pozorně a většinou tiše naslouchali lidé všech generací. Když skončila první část přednášky, následovaly dotazy z publika.

Do Prahy přiletěl dalajláma dnes dopoledne. Na letišti ho přivítal pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) a jeho stranický šéf, bývalý šéf diplomacie Karel Schwarzenberg. V Česku se dalajláma zdrží čtyři dny, během nichž se zúčastní mezinárodní konference Fórum 2000.

„Co my víme, měl by se setkat s Dagmar Havlovou a měl by se pak také setkat s Ivanem Havlem, který je stejně jako jeho svátost dalajláma členem mezinárodního poradního výboru Nadace Fórum 2000," upřesňuje Filip Šebek z nadace Fórum 2000.

Dalajlama byl osobním přítelem bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla, který před 16 lety konferenci Forum 2000 uspořádal poprvé. Naposledy se tibetský duchovní vůdce v Česku objevil předloni, kdy Havla navštívil těsně před jeho prosincovým skonem.

Letošní 17. konference Forum 2000 bude slavnostně zahájena v neděli. Mezi potvrzenými účastníky konference jsou Jeho Svatost dalajlama, duchovní vůdce, nositel Nobelovy ceny míru, Indie/Tibet; Aun Schan Su Ťij, politička, nositelka Nobelovy ceny míru, Barma; Čchen Kuang-čcheng, právník, aktivista za lidská práva, Čína; Frederik Willem de Klerk, bývalý prezident, nositel Nobelovy ceny míru, Jihoafrická republika; Gareth Evans, bývalý ministr zahraničních věcí, Austrálie; Kinga Göncz, poslankyně, Evropský parlament, bývalá ministryně zahraničních věcí, Maďarsko; Yoani Sánchez, blogerka a aktivistka, Kuba; Roger Scruton, filozof, politolog, Velká Británie; a Yang Jianli, disident, prezident a zakladatel, Initiatives for China, USA/Čína.

Konference se bude věnovat obtížím, možnostem i rizikům transformačních procesů v zemích od post-sovětského regionu přes arabský svět až po Latinskou Ameriku a Asii. Cílem je lépe porozumět tomu, co je při přechodu od autoritářského režimu k demokracii nezbytné, ale i příčinám zastavení nebo odchýlení směru těchto procesů. Diskuse se zaměří na institucionální, ústavní a společenský vývoj, na dynamiku politických stran, na transformační spravedlnost, média, vzdělávání, zahraniční politiku i na kulturní faktory jako náboženství a historická paměť, informuje server forum2000.cz.

Související

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma Rozhovor

Povstání Tibeťanů proti čínské armádě vypuklo před 65 lety. Spustila jej fáma, uvádí odborník Kučera

Před 65 lety, 10. března 1959, vypuklo v tibetské Lhase rozsáhlé povstání. Přestože odpor místního obyvatelstva proti čínské nadvládě sílil již delší dobu, bezprostřední rozbuškou se stala fáma o chystaném zatčení tibetského duchovního vůdce Dalajlámy a jeho následný útěk, vysvětluje Ondřej Kučera v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na moderní čínské dějiny z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci také upozorňuje, že Tibet měl před čínskou anexí velice komplikované postavení a vnitřní uspořádání, nejednalo se však o otrokářský režim, jak bývá Pekingem podsouváno. Dále vysvětlil například to, jakou roli v eskalaci odporu v Tibetu sehrály Spojené státy, proč je obtížné určit počet obětí povstání a jaké mělo dopad na další vývoj Tibetu.
Tibetský duchovní vůdce dalajlama přijel do Prahy (17. října 2016)

Dalajlama se poprvé od počátku pandemie objevil na veřejnosti

Tibetský duchovní vůdce dalajlama se dnes po zhruba dvouleté přestávce objevil na veřejnosti. Veškerou veřejnou činnost přerušil kvůli pandemii covidu-19, ven vyšel pouze jednou, aby se nechal naočkovat v nemocnici. Druhou dávku dostal doma, píše list Hindustan Times.

Více souvisejících

H. H. Dalajlama nadace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy