Babišův kandidát ANO Komárek nedávno tvrdil, že miliardář Babiš má špinavé ruce jako Dalík či Bém

Praha – Politici často mylně vyvolávají dojem, že mají konstantní názory, které jsou neotřesitelné. Když se však probíráte historií jejich výroků, je tomu zcela jinak. Novinář Martin Komárek takovým zvratem v myšlení chce do politiky vstoupit.

Komárek kandiduje v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny jako lídr kandidátky hnutí ANO 2011 v Libereckém kraji. Zakladatelem tohoto hnutí je Andrej Babiš, který je druhým nejbohatším českým občanem, vlastní agrochemický holding Agrofert.

Před dvěma lety však názory tohoto novináře byly výrazně odlišné. V roce 2011 napsal pro server iDnes.cz komentář, kde se ostře pouštěl do Babiše. Babiše označil za prskajícího Pepu z hospody, kterému není radno věřit, neb má dle Komárka špinavé ruce stejně jako Bém či Dalík. Před dvěma lety Komárek popisoval konkrétněji tři důvody, proč zakladateli ANO 2011 nevěřit.

Mezi ně patří, že „největší obchody s podnikateli uzavíral ve zlatých starých časech politicky poněkud naivní, ale jinak zdatný Stanislav Gross. A co by vám řekli, kdybyste se zeptali, kdo stál za jeho kartelem podnikatelů a politiků? Nemusíte hádat dvakrát. Prý Andrej Babiš." Z čehož Komárek vyvozoval vazbu Babiše na ČSSD a důvod, proč podnikatel tak vehementně očerňuje z korupce pravici.

Pravostředá vláda mu navíc měla pokazit miliardový kšeft s jednou plodinou. „A tak teď prská. Nevíme, zda je pravda to, co bychom se doslechli o Babišovi - stejně tak jako nevíme, zda je pravda to, co Babiš říká o Dalíkovi a spol. Neříká totiž nic jiného než to, co Pepa Tvaroh u piva. Nepodložené zvěsti, že ten a onen kasíruje tolik a tolik od toho a toho. Pepa Tvaroh by ale do svého seznamu zahrnul i Babiše a jeho podnikatelské souputníky, co raději, jak se říká mezi VIP, vytvářejí obchodní příležitosti spíše se sociálními demokraty než s ODS a s TOP 09," napsal v komentáři pro iDnes.cz Komárek s tím, že Babiš „prská" a kritizuje na základě pouhých zvěstí.

Komárek podnikatele pranýřoval i za výroky typu: bez korupce se tu nedá uzavřít takřka žádný obchod. „Sám však uzavírá obchody za stamiliony. Je on taková výjimka, nebo taky občas dá těm, co rádi berou - tedy, jak říká, politikům, soudcům a policii?" V neposlední řadě zkritizoval v roce 2011 i Babišova slova o tom, že se v České republice začalo krást ve velkém v roce 2006. To Komárek označil za pouhý politický arzenál proti pravici, neboť korupce tu dle něj vesele bují už od devadesátých let.

Svůj odchod z deníku Mladá fronta Dnes oznámil Komárek na začátku letošního června. Pro ČTK uvedl, proč se rozhodl do politiky vstoupit: „já si skutečně myslím a jsem natolik naivní, že je potřeba politiku zlepšit, a chci to zkusit. Mám sen, že dokážeme politiku zlidštit, zeslušnit a že budeme méně krást."

Změnu názoru Komárek vysvětlil v srpnu v rozhovoru pro Hospodářské noviny takto: „neexistuje žádný důkaz. A pomluvy mezi miliardáři jsou ještě horší než mezi novináři. To, co jsem napsal, vycházelo z obecného mínění. Když jsem se s Andrejem Babišem setkal, můj dojem byl úplně jiný, než jak jsme ho v médiích popisovali. Podle mě je to slušný, relativně skromný člověk. Nevím, jestli je úplně pravda, co říká. Ale vystihuje to, co si myslí lidé."

Sám Komárek tedy před dvěma lety spoluvytvářel negativní obraz Babiše. Posiloval tak stereotyp o miliardáři, ze kterého nyní couvá a odmítá jej. Problémem však je, že lidé vnímají více prvotní informaci, než pozdější slova o tom, že to vlastně je trochu jinak.

Související

Více souvisejících

Martin Komárek Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy