U Jílkové o Romech: Prý budou bez dávek

Praha – V poslední době nemine měsíc, aby některým z měst České republiky neprošel pochod proti Romům. Kvůli rostoucí nevraživosti vůči romské menšině se stala tato problematika tématem pořadu Máte slovo Michaly Jílkové.

Moderátorka přizvala do studia následující hosty, aby představili svůj náhled na současné dění. Do studia přišli ředitel odboru Agentury pro sociální začleňování sekce pro lidská práva při Úřadu vlády ČR Martin Šimáček, předseda nevládní organizace Společenství Romů na Moravě Karel Holomek, starostka města Duchcova Jitka Bártová a romský podnikatel Julius Lévay.

O Romech se s oblibou říká, že se jedná o lidi, kteří nechtějí pracovat, kradou a jen vysávají stát skrze dávky, které dostávají ve velkém. S těmito tvrzeními se však mnohdy ztotožní i ten, kdo s Romy žádnou zkušenost nemá, je však jednoduší se přidat k tomuto radikálnímu názoru, který mezi lidmi převažuje.

Problémem, se kterým se potýká dnešní společnost, jsou tak předsudky. Na jejich zakořeněnost upozornil ve studiu podnikatel Lévay, který je přesvědčen, že mnoho lidí z majority přispívá společnosti daleko méně oproti některým Romům. Tento stereotyp, který je zažraný ve společnosti, je dle něj pozůstatkem minulého režimu.

Invalidní důchodkyně se však rozhodla, že stereotypy o romské komunitě jsou postaveny na skutečných základech. Romové jsou dle ní ukřičení, aby se dostali k dávkám. Zároveň však tyto své myšlenky vyvrátila, když vyprávěla o své zkušenosti. Mezi Romy má přátele a dokonce i jednu romskou dívku doučuje. Té se však prý ostatní smějí, že pokud bude chytrá, nedostane dávky. Tím jen důchodkyně ukázala, že jsou různí lidé mezi Romy, a že je nelze jednoduše házet do jednoho pytle.

„Jestliže jsou dávky vypláceny špatně, tak za to může úředník," upozornil Šimáček. Podle něj totiž mají úředníci kontrolovat, zda náhodou nedostávají dávky ti, kdo žijí v blahobytu a sociální dávky tak nepotřebují. Holomek se oproti němu domnívá, že by měla vláda změnit nastavení sociálního systému, a měli bychom přestat rozlišovat obyvatele České republiky na „my" a „oni". Takové rozdělování společnosti totiž vede jen k posilování stereotypů.

Starostka Duchcova ve studiu uvedla, že problémy mezi majoritou a romskou menšinou jsou způsobovány špatným soužitím, za které mohou převážně Romové. Nutno připomenout, že Duchcovem v minulých měsících prošly opakovaně protiromské pochody, které byly zapříčiněny napadením manželského páru několika Romy.

Související

Více souvisejících

Michaela Jílková Romové

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy