Šéf VV Vít Bárta zatčen, není sám. Indicie vedou k Janouškovi

Praha - Předsedu Věcí veřejných Víta Bártu ve čtvrtek zatkla policie. Spolu s ním byl zadržen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek. Zadržení souvisí s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Informaci o odposleších, se kterou přišel server Novinky.cz, potvrdil ČTK důvěryhodný zdroj.

Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů, podle informací ČTK ho dozoruje Michal Muravský z Městského státního zastupitelství v Praze. "S ohledem na zákon o ochraně utajovaných informací nemůžu vůbec nic potvrdit ani vůbec nic říkat," uvedl žalobce. 

Argumentace ohledem na utajované skutečnosti je neobvyklá. Dle bývalého policisty může odkaz na zákon o ochraně utajovaných skutečností souviset se snahou maximálně ochránit citlivé informace z probíhajícího vyšetřování.

Utajovanou informací je podle zákona informace, jejíž vyzrazení nebo zneužití může způsobit újmu zájmu České republiky, nebo může být pro tento zájem nevýhodné. Mimo jiné proto, že může zmařit, ztížit nebo ohrozit vyšetřování zvlášť závažných zločinů či usnadnění jejich páchání, případně narušit činnost zpravodajských služeb.

Druhým zadrženým v případu je policejní plukovník Jan Petržílek, vedoucí odboru analytiky a informatiky Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Dle informací serveru ceskapozice.cz pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů, kteří se zabývají trestnou činností policistů, ve čtvrtek zapečetili jeho kancelář. Petržílek před svým nástupem do vysoké funkce na ÚOKFK pracoval pro Bezpečnostní informační službu, do vysoké funkce v protikorupční policii nastoupil v březnu 2012, kdy útvar řídil Tomáš Martinec.

Informaci o zadržení Petržílka mluvčího protikorupční policie Jaroslav Ibehej nechtěl komentovat. Odkázal na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Petržílka jsme se pokusili kontaktovat telefonicky, operátor však hlásí, že volané číslo neexistuje. Mluvčí GIBS Radka Sandorová řekla, že žádné informace o Bártovi nemá.

Stopa vede k Janouškovi? 

Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, které loni v březnu zveřejnil deník Mladá fronta Dnes a v nichž se oba muži vzájemně oslovují "Mazánku" a "Kolibříku", ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením. Deník tehdy uvedl, že je v roce 2007 pořídila Bezpečnostní informační služba (BIS), z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL (dnes Mark2 Corporation Czech). Tu tehdy vlastnil Bárta.

Server Novinky.cz upozornil, že zadržený kriminalista Petržílek pracoval před svým nástupem k protikorupční policii právě pro BIS. K protikorupčnímu tvaru, který se následně odposlechy zabýval, Petržílek přešel ve stejné době, kdy byly zveřejněny.

Lessy se diví

Lessy, kterého prosadil do funkce tehdejší ministr vnitra za VV Radek John, ČTK řekl, že jej policie zatím v souvislosti s touto kauzou nekontaktovala. "Už jsem to četl. Jsem v němém úžasu nad tím, co všechno se dá s mým jménem spojovat," řekl. Když se Lessy ujímal funkce, spekulovalo se, že na jeho nominaci v zákulisí tlačil nejvíc právě Bárta.

Kvůli sporům o výměnu tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů za Lessyho se málem rozpadla i tehdejší vládní koalice ODS, TOP 09 a VV. Od policie byl Lessy propuštěn loňského koncem srpna téměř ihned poté, co jej obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Pražský městský soud ale před několika dny Lessyho stíhání zastavil pro nezákonnost.

Bárta se v předčasných volbách ucházel o zvolení do dolní komory na kandidátce hnutí Úsvit. Poslancem se nestal. Šéf Úsvitu Tomio Okamura dnes ČTK sdělil, že netuší, o co se v kauze jedná, a Bárta byl jen jedním z mnoha na kandidátkách hnutí. Předsednictvo Věcí veřejných oznámilo, že má pouze zprávy z médií a až do doby zveřejnění dalších informací ze strany státního zastupitelství se nebude k případu vyjadřovat.

Na zprávu už ve čtvrtek večer reagoval bývalý poslanec za Věci veřejné Stanislav Huml. "Dostal červenou," komentoval zadržení Bárty na facebooku Huml, který ve volbách do sněmovny úspěšně kandidoval za ČSSD.

Bárta už před soudem stanul v jiné kauze

Obžaloba tvrdila, že dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, 170 tisíc a 500 tisíc korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně.

Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na funkci ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil. Soud původně uznal Bártu i Škárku vinnými, odvolací senát ale rozsudek zrušil.

Do případu se v srpnu vložila ministryně spravedlnosti Marie Benešová. V kauze údajného uplácení podala stížnost pro porušení zákona. Kauzou se nyní bude zabývat Nejvyšší soud.

Kdo je Vít Bárta

Vzdělání: absolvoval střední zdravotnickou školu; po nedokončeném studiu medicíny vystudoval Policejní akademii ČR v Praze; titul JUDr. získal na bratislavské Akademii policejního sboru.

Profesní kariéra: jako vysokoškolák založil v roce 1992 původně pořadatelskou a později bezpečnostní agenturu ABL (dnes Mark2 Corporation Czech), před vstupem do politiky působil jako její generální ředitel.

Politická kariéra: poslanec (květen 2010-srpen 2013); jeden z hlavních vyjednavačů VV o budoucí vládní koalici s ODS a TOP 09 (červen 2010); ministr dopravy (červenec 2010-duben 2011); volební manažer VV (červenec 2010-listopad 2010); předseda poslaneckého klubu VV (červenec 2011-duben 2012). Předseda Věcí veřejných od 13. února 2013.

Související

Vít Bárta

Exministr Bárta definitivně osvobozen. Šéf žalobců nepodal dovolání

Osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Nejvyšší státní zástupce nepodal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil ČTK mluvčí zastupitelství Petr Malý. V medializovaných odposleších se tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku".

Více souvisejících

Vít Bárta Petr Lessy Věci veřejné

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

Dlouho očekávaný rozsudek padl. Soud rozhodl o odvolání Juliana Assangeho

Zakladatel serveru WikiLeaks, Julian Assange, se může odvolat proti vydání do Spojených států, rozhodl v pondělí Vrchní soud v Londýně. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy