ODS a zemanovci varují před šířícím se vlivem islámu v Evropě

Praha - Občanští demokraté a zemanovci se shodují na tom, že islám představuje pro Evropu vážnou hrozbu. Lidovci, Věci veřejné a TOP 09 ho považují spíše za výzvu, Evropané by si pod vlivem šířícího se islámu měli uvědomit vlastní základní hodnoty a začít podle nich opět žít.

Šéf sněmovního výboru pro obranu a středočeský kandidát ODS Jan Vidím se shoduje s předsedou Strany práv občanů – Zemanovci Milošem Zemanem, že šířící se islám představuje pro Evropu jistou hrozbu. "Základním konfliktem ve 21. století bude konflikt mezi euroamerickou a islámskou civilizací. Mezi náboženstvím lásky a náboženstvím nenávisti," konstatoval Zeman. "My se budeme muset rozhodovat mezi civilizací lásky a civilizací nenávisti. Lhostejnost je to nejhorší, co nás může potkat," dodal.

Lidovci, Věci veřejné a TOP 09 černobílý pohled na islám odmítají. Naopak islám šířící se Evropou by podle nich mohl Evropany vrátit k vlastním původním hodnotám a zároveň je stmelit.

"Neobávám se islámu, obávám se šířící se neschopnosti Evropanů v cokoliv věřit a pro cokoliv se zasadit," vysvětlil lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Musíme si připomenout své křesťanské kořeny a křesťanské hodnoty. Íránský vůdce Mahmúd Ahmadínežád říká, že Evropa je v troskách: rodiny se rozpadají, lidský život není chráněn, a uzavírá, že Evropa má právo na islamizaci. Pokud si Evropané nevzpomenou na své hodnoty a budou mít nadále peníze na prvním místě, budeme slabí," míní předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Představitelé strany Věci veřejné se působení muslimů v Evropě neobávají. "Naopak, expanze islámu může posloužit jako posilující prvek pro evropskou společnost a kulturu a patřičným tlakem ji vybudit k životu. Křesťanská a islámská kultura žijí ve vzájemné interakci tisíc let. Mají společné kořeny a není nutné je tedy chápat jako nepřátelské. Nutností je ale respekt k zákonům a řádu konkrétní evropské země," soudí lídr královéhradecké kandidátky strany Věci veřejné Jan Hrdina.

Stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek zdůrazňuje zejména princip tolerance a respektu. "Obavy z vlivu konkrétního vyznání lze mít pouze v případě, kdyby bylo šířeno v rozporu s platnými zákony země," uvedl.

Komunisté zase sázejí na větší znalost toho, co se odlišuje a co je mnohdy neoprávněně považováno za hrozbu. "Ve světě islámu je třeba diferencovat a je nutno ho lépe znát. Obávám se vlivu fundamentalistického proudu v islámu," sdělil agentuře Mediafax stínový ministr zahraničí za KSČM, europoslanec Miloslav Ransdorf.

Zelení stereotypní pohled na islám jako na nepřátelské náboženství či doktrínu odmítají. "Problémy multikulturního soužití v Evropě jsou reálné, ale zelení je považují za politicky řešitelné, a to především bojem proti sociálnímu vyloučení a nespravedlivým životním podmínkám," vysvětlil šéf Strany zelených Ondřej Liška.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS strana práv občanů islám

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy