Jediná ODS odmítá hlubší integraci Evropské unie

Praha - ODS je zásadně proti dalšímu prohlubování integrace Evropské unie. Ostatní strany, jimž průzkumy stranických preferencí dávají šanci po květnových volbách obsadit křesla v Poslanecké sněmovně, prohlubování integrace EU vítají, shodně ovšem kladou důraz na uplatňování principu subsidiarity.

"Integrace EU by se v žádném případě již prohlubovat neměla. Už v její nynější podobě je míra integrace zbytečně hluboká,“ soudí středočeský kandidát ODS poslanec Jan Vidím.

Další parlamentní strany, zemanovci i Věci veřejné proti prohlubování integrace Evropské unie nic nenamítají. Poukazují ovšem na to, že by měl být důsledně zachováván princip subsidiarity, který velí, aby rozhodování v záležitostech, jež si může spravovat stát na národní úrovni, bylo ponecháno na členských zemích.

"Prohlubování integrace je hlavním smyslem integračního projektu unie, je to průvodní a hnací prvek celého procesu. Bez dalšího sjednocování by Unie nebyla schopna hrát důstojnou roli v dnešním globalizujícím se světě a efektivně čelit jeho výzvám. Pokud by se proces integrace zastavil, dojde k marginalizaci unie," soudí stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek.

"Na jedné straně by se měla integrace EU prohlubovat, na druhé straně by měla být důsledněji prosazována zásada subsidiarity: tedy aby záležitosti, které mohou být řešeny na národní či regionální úrovni, tam zůstaly. Brusel by neměl propadnout centralismu," zdůraznil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Taktéž stínový šéf diplomacie za KSČM Miloslav Randorf je toho názoru, že integrace EU by měla v podstatných věcech postupovat dále. Dodává ovšem, že to, co si mohou spravovat lépe státy samy, by mělo zůstat na národní úrovni. "Tedy žádoucím modelem je volná federace," míní europoslanec.

Příznivcem myšlenky eurofederalismu je taktéž lídr Strany práv občanů Miloš Zeman. Ten zároveň zdůrazňuje, že právě uplatňování principu subsidiarity je zásadním rozdílem mezi unitárním státem a federací. "Evropská federace by tak například nemohla nikdy nařizovat jednotný systém žárovek," řekl expremiér.

Prohlubování integrace EU podporují i lidovci. Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda zároveň nastiňuje, na jaké oblasti integrace by měla Česká republika klást důraz. "České republice by se mělo podařit dosáhnout okamžitého zrovnoprávnění našich občanů v oblasti volného pohybu pracovních sil v rámci Evropské unie. Dále bychom měli prosadit standardizaci policejních kontrol občanů v jednotném schengenském prostoru zvláště na hranicích s Německem a Rakouskem. Naším střednědobě nejdůležitějším úkolem je bezesporu dokončení plné integrace a přijetí Eura a zrovnoprávnění ve společné zemědělské politice EU," sdělil Svoboda agentuře Mediafax.

Stejně tak Věci veřejné a Strana zelených jsou další integraci EU nakloněny. "Zelení kontinuálně podporovali ratifikaci Lisabonské smlouvy, která je logickým krokem ve vytváření efektivnějšího svazku mezi evropskými národy. EU by se dnes především měla proměnit z organizace uvažující převážně ekonomicky ve společenství, které klade stejný důraz na kulturní, sociální a ekologické potřeby lidí žijících na jejím území i mimo něj," vysvětlil lídr Strany zelených Ondřej Liška s tím, že další integraci EU podporují zelení v případech, kdy dává smysl. "Zelení považují například prohloubení projektu evropské bezpečnostní a obranné politiky za nezbytnou součást evropské integrace," dodal.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy