Rusnok je "slavný": Kaje se za peprná slova, bude až v Národním

Praha - Ministerstvo zahraničí stále jedná o složení české delegace, která se v Jihoafrické republice zúčastní pohřbu bývalého jihoafrického exprezidenta a legendárního bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandely. Konkrétní jména účastníků by měla být známá v nejbližších dnech.

"Jednáme o naší účasti na příslušné úrovni. Oslovili jsme prezidentskou kancelář, vedení Sněmovny a samozřejmě i Senátu," sdělila mluvčí ministerstva Johana Grohová.

Mandela zemřel v Johannesburgu v noci na pátek. Státní pohřeb se uskuteční v neděli 15. prosince. Mandela bude podle přání pochován ve vesnici Qunu na jihovýchodě Jihoafrické republiky, kde strávil dětství.

Jihoafrický prezident Jacob Zuma na nadcházející neděli 8. prosince vyhlásil celostátní den smutku, po němž bude následovat smuteční týden. Jeho součástí bude pietní ceremonie na johannesburském fotbalovém stadionu. Ta se uskuteční 10. prosince.

Rusnok se omlouvá

Internetem se dnes začalo šířit video se soukromým rozhovorem premiéra Jiřího Rusnoka s ministrem obrany Vlastimilem Pickem, který zachytily mikrofony v Poslanecké sněmovně. Záznam ze Sněmovny odvysílala Česká televize a vyplývá z něj, že premiérovi se do JAR příliš nechce. "Já se úplně třepu, abych tam nemusel jet," říká na záznamu mimo jiné Rusnok. Zároveň vyjádřil přání, aby jel prezident Miloš Zeman.

Zeman se ale před nedávnem zranil a musel kvůli tomu zrušit plánované zahraniční cesty. Nyní se sice již vrátil do svého pražského úřadu, lékaři by mu ale zřejmě daleký let nedoporučili. "Vzhledem k tomu, že je pan prezident stále v rekonvalescenci, předpokládáme, že se pohřbu Nelsona Mandely zúčastní některý z dalších nejvyšších ústavních činitelů, tedy předseda Senátu nebo předseda Poslanecké sněmovny," řekl dnes ČTK hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Rusnok se za svá slova dnes omluvil. "Nebylo správné se takto vyjadřovat v souvislosti s úmrtím prezidenta Nelsona Mandely a mrzí mě to," napsal v sms ČTK. Sladit pracovní program s nečekanými událostmi je ve funkci premiéra podle něj "kouzlení s časem". "A protože je prosinec, vzhledem k nadcházejícím svátkům fakticky nejkratší měsíc v roce, vše se koncentruje pouze na tři týdny," dodal Rusnok.

Jeho rozhovor s Pickem, v němž jsou i některé vulgární výrazy, zaujal divadelního režiséra Tomáše Svobodu, který ho ještě dnes zakomponuje do svého představení Miloš Ubu. Scéna by se podle Rádia Impuls měla v představení objevit poprvé 16. prosince na Nové scéně Národního divadla. Svoboda v minulosti ztvárnil například hru Blonďatá bestie o Kristýně Kočí a straně Věci Veřejné.

Jak se píše na webu vlády, Rusnok v pátek 6. 12. 2013 zaslal kondolenční dopis prezidentovi Jihoafrické republiky Jacobu Zumovi v souvislosti s úmrtím bývalého prezidenta Jihoafrické republiky a držitele Nobelovy ceny míru Nelsona Mandely:

Vaše Excelence,s hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí bývalého prezidenta Jihoafrické republiky a držitele Nobelovy ceny míru pana Nelsona Rolihlahly Mandely.Velmi jsem si cenil jeho odhodlání, jež projevoval v nelehkých dobách jihoafrické historie coby bojovník za lidská práva, mezinárodní mírotvůrce a první demokraticky zvolený prezident Jihoafrické republiky.Pevně věřím, že odkaz Nelsona Rolihlahly Mandely bude žít dál a stane se inspirací pro následující pokolení. Nechť se Mezinárodní den Nelsona Mandely stane symbolem životních ideálů a odkazu této velké světové osobnosti a připomínkou nutnosti bojovat za lidská práva, svobodu a rovnoprávnost.Vaše Excelence, přijměte prosím vyjádření nejhlubší soustrasti jménem mým i vlády České republiky a tlumočte naši účast rodině a blízkým pana Mandely.S úctouJiří Rusnokpředseda vlády České republiky

Britský list The Guardian napsal, že účast na Mandelově pohřbu (bude se konat příští neděli 15. prosince a nikoliv v sobotu, jak Rusnok tvrdí na nahrávce - pozn. red.), bude nepochybně srovnatelná se smutečním obřadem zesnulého papeže Jana Pavla II. Toho se zúčastnilo v dubnu 2005 pět králů, šest královen, 70 šéfů států a vlád a na dva miliony věřících.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

Nelson Mandela Jiří Rusnok (guvernér ČNB) ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Co bude dál ukáží až příští dny

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy