Politici si zvýší odměny: Máme moc práce, říkají na obhajobu

Praha - Odměny zastupitelům se podle nařízení vlády od ledna zvýší o zhruba pět procent na úroveň roku 2010. Nárok na vyšší odměnu budou mít i starostové malých obcí, kteří se této funkci věnují vedle svého zaměstnání. Měli by brát měsíčně až 60 procent odměny pro starosty na plný úvazek. Nyní mají nárok jen na dvě pětiny této odměny, uvedlo ministerstvo vnitra v metodickém doporučení na svém webu.

Platy politiků působících v zastupitelstvech obcí a krajů se dělí do dvou skupin. Do první skupiny spadají tzv. uvolnění členové zastupitelstev, kteří mají výkon své politické funkce jako řádné zaměstnání. Druhá skupina, neuvolnění, jsou ostatní politici, kteří vykonávají svou činnost při zaměstnání. Uvolnění mají vyšší plat než jejich neuvolnění kolegové.

Odměna se odvozuje od zákonem stanovené částky pro uvolněné starosty ve výši 27.425 korun měsíčně a je zvýšena podle počtu obyvatel obce. Například neuvolněný starosta vesnice se 180 obyvateli by tak měl mít podle doporučení nárok na 18.020 korun. Starosta obce s 1800 obyvateli by pak mohl mít 25.214 korun.Vládním nařízením se mění rovněž odměny krajským zastupitelům včetně hejtmanů a radních. Hejtmani budou dostávat podle počtu obyvatel regionu od 81.110 do 93.480 korun měsíčně, uvolnění členové rady od 59.190 do 78.660 korun měsíčně.

Zvýšení odměn v roce, kdy se budou konat komunální volby, si prosadili zástupci samospráv. Zdůvodnili to zvýšenými nároky na činnost zastupitelů s ohledem na administrativní náročnost úřadů včetně čerpání dotací. Snížení odměn před třemi lety stanovila bývalá vláda Petra Nečase (ODS).

Nejlépe se mají europoslanci

Výše a stanovení výpočtu platů pro jednotlivé politické úrovně je největším kamenem úrazu. K platům je potřeba ještě připočítat funkční požitky, které jsou pro každou politickou úroveň odlišné. Jestli se chcete angažovat v politice, máte na výběr z celkem pěti úrovní: zastupitelstva obcí a krajů, parlamentní úroveň – poslanec a senátor. Pátou úrovní, kde se můžete realizovat, je být poslancem v evropském parlamentu.

Platová hladina poslanců Evropského parlamentu v současné době je o několik desítek procent vyšší než plat českého zákonodárce. 

Plat europoslanců je od voleb v červenci 2009 pro všechny stejný a odvíjí se od výše základního platu soudce Evropského soudního dvora, tvoří 38,5 procenta jeho mzdy. Zastupitelé ve Štrasburku nyní tudíž pobírají hrubý měsíční plat 7 957 eur (v přepočtu asi 206 tisíc). Tyto zákonodárce ovšem nevyplácí národní státy, plat jde z rozpočtu EU, kam poslanci také odvádějí daň z příjmu a příspěvek na úrazové pojištění.

Ještě do roku 2009 přitom byli europoslanci placeni stejně jako poslanci národních parlamentů z rozpočtů svých států. První čeští zástupci, kteří vzešli s voleb v roce 2004, tak brali 86 500 korun (tehdy asi 3 250 eur) měsíčně, ale například plat italského poslance EP byl téměř čtyřnásobný (asi 12 tisíc eur). Italové byli v té době suverénně nejštědřejší – brali i dvakrát více než třeba Britové (5 850 eur) a třikrát více než Portugalové. Naopak maďarští europoslanci si přišli na "pouhých" 800 eur (tehdy 24 tisíc korun), uvedl web CT24.

Evropská unie dále vyplácí europoslancům paušální příspěvek ve výši 304 eur (více než 7 800 Kč) za každý den účasti na oficiálních schůzích orgánů EP, která se konají v úterý, středu a čtvrtek ve Štrasburku a v pátek v Bruselu. Parlament příspěvek vyplatí pouze tehdy, pokud poslanec podepsal oficiální prezenční listinu. Tyto diety se sníží na polovinu těm zákonodárcům, kteří se nezúčastnili poloviny hlasování.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Nový termín komunálních voleb. V obcích půjdou lidé k urnám v září

V 11 obcích dnes odpoledne skončila lhůta pro předložení kandidátních listin pro nové komunální volby, které se tam uskuteční 16. září. Ve Všesulově na Rakovnicku, kde žije přes 100 obyvatel, nebyla ale do dneška podána žádná kandidátka. Šanci kandidovat tak budou mít obyvatelé této obce zase v příštím termínu mimořádných voleb. 
Ilustrační fotografie.

Obce nesouhlasí s povinným zálohováním plechovek a PET lahví

Zástupci obcí budou v pátek jednat s Ministerstvem životního prostředí o jeho návrhu na povinný systém zálohování PET lahví a nápojových plechovek, jehož parametry ministerstvo v minulém týdnu představilo. Sdružení místních samospráv ČR má vůči návrhu zásadní výhrady. Zavedení zálohování bude mít negativní ekonomický dopad na obce. Komplikace by měla také řada prodejen, na něž by se vztahovala povinnost zálohované obaly od občanů převzít a skladovat.

Více souvisejících

obce Ministerstvo vnitra mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 6 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Britské a americké stíhačky pomohly sestřelovat rakety z Íránu

Britská a americká letadla pomohla se sestřelováním íránských raket, které v úterý večer mířily proti Izraeli. Nasazení potvrdili nezávisle na sobě lídři obou zemí s tím, že budou Izraelce podporovat proti případné další íránské agresi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy