Disident u Jílkové křičel: Mě mlátili, kamarády zavírali. Jak můžete říct, že lustrace někoho diskriminují! Jste demagogové!

Praha – Komunisté navrhli zrušení lustračních zákonů, protože měly být pouze dočasné. Teď diskriminují některé jednotlivce, tvrdila v pořadu Máte slovo komunistka Rujbrová. Odpůrci zrušení zákona naopak tvrdí, že nejde o to někoho diskriminovat, jen zabránit estébákům, aby zastávali vysoké funkce.

„Zákony byly ustaveny dočasně, to řekl kdysi i Havel. Teď ale hází do pytle vysoké komunistické činitele i nevinné lidi, kteří nemuseli spolupracovat vědomě. A mají problém jen proto, že byli někde zapsáni," argumentovala Zuzka Bebarová Rujbrová.

Takovou argumentaci ale někteří diskutéři odmítli přijmout. „O dočasnosti nemůžou komunisti vůbec mluvit. O okupaci v roce 1968 jste taky říkali, že je dočasná," oponovala komunistce poslankyně za ODS Jana Černochová.

„Je to lež, nejde o žádnou kolektivní vinu. Jde o to postihnout milicionáře a estébáky. Mě mlátili, moje kamarády zavírali za příživnictví jen proto, že je komunisté nechtěli zaměstnat. Manželka měla tři děti, naléhali na ni, ale nic nepodepsala," nesouhlasil s Rujbrovou signatář Charty 77 a disident John Bok.

„Vražda je promlčena za dvacet let. A na lustracích trváme ještě dnes. Jsou postiženi třeba i ředitelé vysokých státních podniků," nelíbí se komunistce. „Jenže těch vražd bylo v minulém režimu hodně," nepřijala takovou rétoriku Černochová. „Navíc žádní ředitelé podniků na seznamech nejsou. Tedy pokud nebyli vysokými členy strany," opravoval Rujbrovou historik a zástupce Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek.

Většina diváků byla na straně odpůrců zrušení zákona. Podle některých režim likvidoval duši. „Nic nemůže být promlčeno, je to morální problém, který tu bude navždy," přidal se do debaty divák. Jeden divák se ale zastal i Rujbrové a ostře se pohádal s disidentem Bokem. „Co mi sakra tykáte? Proč na mě štěkáte? Jste komunista, vypadáte tak. Ani za komunismu mi netykali. Já netykám nikomu, ty zmetku," ostře se do diváka, který se dožadoval slova a křičel na diskutující, opřel Bok. 

„Ještě v roce 2004 se našel pytel s dokumenty, na kterých byla jména konfidentů. Kdyby byly lustrace zrušeny, kde by tihle lidé byli? Kdo nám zaručí, že se takový pytel nenajde znovu?" ptala se poslankyně ODS Černochová. Už z toho důvodu je rušení lustračních zákonů nesmyslné. Jediné, co by podle ní připadalo v úvahu, je novelizace.

Chartista Bok také nechápe, jak někdo může prohlásit, že lustrace diskriminují. „Zákony nikoho netrestají, nezabavují majetek a nevystěhovávají lidi do pohraničí, jak to dělali komunisti. Je to zhovadilé," myslí si signatář Charty 77, podle kterého jde jen o to, aby se konfidenti nedostali do vysokých státních funkcí. „Kdo zradil jednou, zradí vždycky," natvrdo řekl Bok.

Související

Více souvisejících

Lustrační zákon Máte slovo Zuzka Bebarová-Rujbrová

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy