Zemřel Štěpán, politici spíš mlčí: Tento pán mi nestojí za žádný komentář

Praha - Ve věku nedožitých 69 let dnes po krátké těžké nemoci zemřel bývalý člen ÚV KSČ a vedoucí tajemník pražské KSČ Miroslav Štěpán. ČTK to potvrdil zdroj blízký rodině s tím, že Štěpán byl začátkem roku hospitalizován a zhruba před dvěma týdny propuštěn. K úmrtí komunistického funkcionáře z dob totality se dnes oslovení politici nechtěli příliš vyjadřovat.

Štěpán stanul v čele pražských komunistů v dubnu 1988, kdy se zároveň stal jedním ze členů Ústředního výboru KSČ. Patřil k zastáncům tvrdšího přístupu k sílícím opozičním skupinám, což dával najevo i veřejně. "Republiku si rozvracet nedáme," vyslovil například v říjnu 1988 při oficiálních oslavách 80. výročí vzniku Československa varování lidem, kteří se chystali na režimem nepovolené demonstrace. Během nich tehdejší Veřejná bezpečnost zasáhla v Praze velmi brutálně.

Při listopadové revoluci v roce 1989 se nechvalně proslavil svým vystoupením v pražské továrně ČKD, kde označil demonstranty za děti a po pobouření dělníků musel projev předčasně ukončit. Slogan "Na Štěpána bez Štěpána" se stal jedním z nejznámějších hesel listopadové revoluce.

Komunistické myšlenky Miroslav Štěpán nikdy neopustil, přestože jej "rodná strana" dvakrát vyloučila, připomínají Lidovky.cz. Poprvé musel opustit řady KSČ 7. prosince 1989, v září 1992 se nicméně stal členem následovnické Komunistické strany Čech a Moravy. Vydržel v ní ovšem pouze necelý rok. Ve straně vedl konzervativní platformu "Za socialismus v KSČM", kvůli údajnému porušování stanov jej ale v březnu 1993 vyloučili, exkomunikaci potvrdil i sjezd KSČM v červnu 1993.

Oslovení politici se ke Štěpánovu úmrtí nevyjadřovali, někteří pak na dotaz ani nereagovali. "Já se nebudu vyjadřovat," řekla poslankyně KSČM Marta Semelová, která patří ve své straně k tvrdšímu jádru. "Tento pán mi nestojí za žádný komentář," sdělil ČTK bývalý disident, diplomat a člen někdejší vlády Alexandr Vondra (ODS).

"Omezím se pouze na to, že o mrtvých jen dobře," řekl lobbista Miroslav Šlouf, jenž byl před listopadem 1989 funkcionářem Socialistického svazu mládeže stejně jako Štěpán.

Související

Více souvisejících

Miroslav Štěpán (komunista) Komunismus

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Trump je připraven žalovat Google. Škodí mu prý v boji o Bílý dům

Exprezident Donald Trump je přesvědčen, že vyhledávač internetového giganta Google o něm zobrazuje jen špatné zprávy. Firmu varoval, že pokud bude v listopadu opět zvolen do Bílého domu, bude požadovat zahájení trestního stíhání vůči firmě. Upozornila na to CNBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy