Babiš promluvil o StB i české politice. Jak to dopadne s vládou?

Praha - Ministr financí Andrej Babiš zaujímá funkci politika teprve necelé tři měsíce, i přesto se už stal svědkem první větší koaliční roztržky. Podle něj však vláda do konce svého volebního období vydrží, v tuto chvíli jej ale mnohem více trápí jiné záležitosti. Například soud v Bratislavě.

Ministra financí a předsedu hnutí ANO čeká příští týden v Bratislavě soud se slovenským Ústavem paměti národa kvůli jeho údajné příslušnosti k StB. Babiš se na něj podle svých slov ale nechystá. "Co bych tam dělal? Abych odpovídal na ty stejné hloupé otázky?" táže se řečnicky Babiš.

"Nikoho jsem neudával. Co mně třicet čtyři let poté chce někdo vyčítat? Že jsem na nějakém seznamu?" říká Babiš v rozhovoru pro Hospodářské noviny s tím, že věděl, že pokud rozjede politickou kariéru, jeho minulost se obrátí proti němu, "Kdybych nešel do politiky, neřešil bych to," říká Babiš a dodává: "Stále se něco dělá proti Babišovi."

Řeč přišla také na aktuální energetickou situaci v souvislosti s dostavbou Temelína. "Určitě chceme podporovat jádro. Prioritou určitě není plyn. Je to ale na celkovou bilanci naší země, chce to udělat revizi toho, co se vyváží. Jak fungují teplárny, proč se spaluje uhlí a přitom vyváží elektřina," říká ministr.

Co se týče posuzování dostavby Temelína, tu  ve své kompetenci nemá. "Naše smůla je v tom, že u obnovitelných zdrojů není špatná podstata, ale zpackal to stát, když nastavil výkupní ceny energie, že se z toho stal supertunel. Zaplatíme kvůli tomu stovky miliard navíc," dodává Babiš. 

Potřebujeme pracovní sílu

"Pořád se tu mluví o hospodářské strategii a politice zaměstnanosti a je tu tolik strategií... Potřebujeme mít levné energie, u nichž nás ale ničí příplatky. Potřebujeme mít kvalifikovanou pracovní sílu, ne aby školy chrlily tisíce lidí, kteří mají pro průmysl nevhodné vzdělání," vysvětluje novinám svoje postoje k aktuální hospodářské situaci Babiš.

Podle něj je potřeba omezit byrokracii a korupci, stát by měl také poskytnout trochu volnosti, jinak prý do Česka zahraniční investory nedostaneme. Zároveň se dotýká otázky udělování víz Číňanům "Jsme v tom nejhorší v EU. Ročně vycestuje 100 milionů Číňanů, kdybychom jich sem milion nalákali, oni by tu rázem spotřebovali pár desítek miliard," tvrdí ministr financí.

Co se jeho postojů k současné politické situaci týče, i zde má jasno: "Hádám, že vláda vydrží do konce. A říkám bohužel, hlavně kvůli mně, protože jsem si na stará kolena docela zkomplikoval život. Je to podstatně horší, než jsem čekal," postěžoval si Babiš.

Související

Andrej Babiš

Andrej Babiš má covid a ruší plánovaný program

Doby velkých obav z covidu-19 jsou sice pryč, ale neznamená to, že se tato nemoc vytratila z populace. Přesvědčil se o tom expremiér Andrej Babiš (ANO). Ve videu na sociální síti oznámil příznivcům hnutí, že má covid a z toho důvodu musí zrušit plánovaný program.

Více souvisejících

Andrej Babiš Jaderná elektrárna Temelín StB

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 15 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení třetiny hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 33 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policisté objasnili případ zmizelé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval přítel

Pražským kriminalistům se podařilo objasnit případ zmizelé mladé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval její bývalý přítel. Dvaadvacetiletému muži nyní za vraždu hrozí až dvacet let vězení.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy