Imunita politiků není osobní výsada, řekla vláda a smetla návrh TOP 09

Praha - Se záporným stanoviskem vlády budou poslanci projednávat ústavní novelu TOP 09 a Starostů o zrušení trestněprávní imunity zákonodárců. Po dnešním jednání kabinetu o tom novináře informoval ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). V současné úpravě je podle něho omezení imunity dostatečné. Zákonodárci loni zrušili doživotní imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců.

Imunita není osobní výsada, ale jde o ochranu zákonodárné moci před zásahy výkonné moci, uvádělo předběžné stanovisko pro zasedání kabinetu. Pokud by o vydávání zákonodárců k trestnímu stíhání parlamentní komory nerozhodovaly, výkonná moc by toho prý mohla zneužívat. Zadržením, zatčením nebo návrhem na uvalení vazby by mohla ústavnímu činiteli znemožnit účast na důležitém hlasování, stálo v předběžném stanovisku.

Ústavní novela je podle předkladatelů reakcí na vydávání poslanců, Sněmovna podle nich rozhoduje politicky bez ohledu na konkrétní případ a okolnosti. Výrazně se to podle jednoho z autorů Stanislava Polčáka projevilo v případě vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS).

„Imunita po dnešním hlasování zcela ztratila svůj smysl, protože já neznám jiný, více křiklavý případ, kde by byl důvod setrvat na nevydání poslance jen po dobu výkonu mandátu – po změně ústavy," komentoval tehdy v únoru hlasování Polčák a dodal: „V tu chvíli imunita nemá vůbec žádný smysl, a já považuji do jisté míry i za neslušné, abych bral příplatek jako místopředseda mandátového a imunitního výboru, kde tato část je dnes už zcela zbytnou částí."

Norma by zachovala imunitu zákonodárců v případě projevů a hlasování v parlamentní komoře. Zákonodárcům by zůstala ochrana v případě hrozby okamžitého omezení jejich osobní svobody. Se zadržením by musel souhlasit předseda komory, s návrhem na vazbu i komora.

„Ministryně spravedlnosti je pro omezení imunity poslanců," tlumočil stanovisko ministryně Heleny Válkové šéf tiskového odboru ministerstva spravedlnosti Miroslav Konvalina a objasňuje: „Nicméně má za to, že jde o natolik významný zásah do ústavních předpisů, že by bylo potřebné projednat jeho konkrétní podobu v rámci celospolečenské diskuse a spojit tuto změnu s dalšími uvažovanými změnami ústavy. Například s novým postavením státního zastupitelství v systému justice v širším slova smyslu."

Na dnešním jednání kabinet Polčákův návrh na další omezení imunity zákonodárců tedy zřejmě nepodpoří. Téma se pak ale znovu otevře v Poslanecké sněmovně. Tam by podle Polčáka uspět mohlo, informuje Rozhlas.cz.

Související

Karla Maříková (SPD)

Sněmovna by neměla vydat Maříkovou (SPD) k stíhání, doporučil mandátový výbor

Sněmovna by neměla vydat poslankyni SPD Karlu Maříkovou k trestnímu stíhání. Vyplývá to z dnešního doporučení mandátového a imunitního výboru, který podle informací ČTK policejní žádost jednomyslně nepodpořil. Policie chce Maříkovou obvinit kvůli jejím výrokům o migrantech. Sněmovní plénum by mohlo o vydání poslankyně rozhodnout na schůzi, která začne odpoledne.

Více souvisejících

poslanecká imunita Vláda ČR Stanislav Polčák

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy