Zemětřesení v české politice? Experti hodnotí eurovolby, čtěte

Praha - Domácí politickou scénu nečeká kvůli výsledkům voleb do Evropského parlamentu zemětřesení. Shodli se na tom politologové, které dnes ČTK oslovila. Vládní strany podle nich neutržily porážku, rozdíl mezi vítězem voleb ANO a třetí ČSSD není dramatický. Pozoruhodný je ale úspěch Strany svobodných občanů a neúspěch extrémní pravice. Volby, kterých se zúčastní méně než pětina voličů, ale podle některých ztrácejí na významu.

"Neočekávám rekonstrukci vlády. Ani vítěz voleb (ANO) nevyhrál přesvědčivě," uvedl politolog Petr Just. Problémy na domácí scéně podle něj mohou nastat až při výběru eurokomisaře. Jelikož ANO nezvítězilo přesvědčivě, bude pro něj boj o eurokomisaře hodně těžký. "Patrně to bude velmi těžko se rodící kompromis, ze kterého může nakonec vyjít až ten třetí vzadu (KDU-ČSL)," odhaduje Just.

Rozkol ve vládní koalici neočekává ani politoložka Vladimíra Dvořáková. Při tak nízké volební účasti není podle ní rozdíl mezi ČSSD a hnutím ANO dramatický. "Je jen psychologicky nepříjemné být třetí," dodala.

Volební účast, která dosáhla historického minima 18,2 procenta, podle politologů znemožňuje učinit závěry o náladě voličů. Podle Dvořákové navíc tak nízká účast není dobrým signálem vyslaným Evropské unii. "Výsledek neposílí ambice České republiky. Jak můžeme chtít v Evropě významnější resort?," ptá se Dvořáková. Účast podle ní také odpovídá o vývoji české společnosti.

S politologem Justem se pak shoduje, že hlavním důvodem nízké účasti je to, jak se v tuzemsku vede diskuse o Evropské unii. "Nevede se vůbec. A když, tak nesouvisí s Evropským parlamentem," kritizoval Just. Zmínil také, že čeští voliči se mohou cítit půl roku po sněmovních volbách politikou unaveni. V této souvislosti připomněl, že Slovensko po březnových prezidentských volbách dosáhlo nyní účasti jen 13,05 procenta, což byla nejnižší účast v EU.

Politologové si povšimli i výsledku Strany svobodných občanů, která po pěti letech své existence získala ve volbách první poslanecké křeslo. Pro některé jsou Svobodní nejúspěšnější stranou těchto voleb. Velkou roli u nich sehrál propad ODS a nízká volební účast. Politolog Jan Outlý však právě kvůli nízké volební účasti výsledek Svobodných nepřeceňuje. "Při sněmovních volbách by pro ně voliči v takové míře nehlasovali," míní Outlý. Just pak vyzdvihl i kampaň této strany před volbami, která podle něj byla nejviditelnější.

Naopak neúspěch zaznamenala levice, poukazují politologové. Sociální demokracie přišla proti volbám v roce 2009 o tři mandáty, KSČM mandát neztratila, ani nezískala.

Politolog Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity vyzdvihl, že v Česku neuspěla ani extrémní pravice. V posledních volbách do Evropského parlamentu přitom Dělnické straně dalo hlas 1,07 procenta voličů, a strana tak dosáhla na třičtvrtěmilionový příspěvek od státu. V Evropské unii naproti tomu letos nacionalisté slavili velký úspěch, nárůst popularity zaznamenali převážně ve starých unijních zemích.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".
Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Více souvisejících

Eurovolby Evropské volby 2014

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy