Štěch mluvil v Lidicích o pekle. Ostře napadl výrok bavorské ministryně o dekretech

Lidice - Vyhlazení obce nacistickými vojáky před 72 lety, ale i spory o Benešovy dekrety si připomněli účastníci dnešního pietního aktu v Lidicích na Kladensku. Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) na něm odsoudil nedávný výrok bavorské státní ministryně pro sociální věci Emilie Müllerové, podle níž dekrety nepatří do evropského právního státu. Podle Štěcha tam naopak patří a je chyba, že se takový výrok lhostejně přechází. Tak jako je nutné ocenit gesto německého prezidenta Joachima Gaucka při návštěvě Terezína, tak je zapotřebí i razantně reagovat na výroky Müllerové, prohlásil Štěch na pietní vzpomínce. Akce se zúčastnilo několik stovek lidí z Česka i ze zahraničí.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) po Štěchově projevu ČTK řekl, že šlo o reakci na určitý výrok, ale že by raději zdůrazňoval jinou stránku česko-německých vztahů. "Já bych zůstal u toho, že je řada německých politiků v čele s německým prezidentem Gauckem, kteří mají naprosto jednoznačný a s námi zcela shodný postoj k minulosti," uvedl Dienstbier.

V Lidicích byli také ministři obrany a kultury Martin Stropnický (ANO) a Daniel Herman (KDU-ČSL). Pietního aktu spojeného s kladením věnců se zúčastnili i šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), zástupci měst a krajů, velvyslanci, bojovníci za svobodu, sokolové nebo skauti.

Štěch v projevu u hromadného hrobu lidických mužů označil za chybné považovat Lidice za historickou tragédii, která se nemůže opakovat. I po druhé světové válce se totiž v různých částech světa odehrávají genocidy. Oceňuje prý proto všechny, kteří se pietních akcí účastní a nejsou lhostejní. "Být lhostejný je totiž první krok na cestě do pekel. Já osobně pokládám za chybu, když se například lhostejně přejde nedávný výrok bavorské ministryně pro sociální věci Müllerové," přešel Štech ke kritice výroků na sudetoněmeckém sjezdu. Müllerová tam uvedla, že Benešovy dekrety byly nespravedlivé, nespravedlivé zůstávají a do evropského právního státu nepatří. "Omyl, paní ministryně. Benešovy dekrety do evropského právního státu patří a patřit budou," prohlásil Štěch.

Šéf Senátu varoval i před hanobením pomníků historických událostí, jako se to stalo v minulosti v případě sousoší lidických dětí, z nějž kdosi odcizil jednu sochu. Podle Štěcha nejde o obyčejnou krádež nebo o vandalismus a ministerstvo spravedlnosti a vláda by měly uvažovat o výrazném zpřísnění trestů za tyto delikty.

Psali jsme:
Benešovy dekrety byly nespravedlivé, ostře ktirizovala bavorská miistryně na sudetoněmeckém sjezdu
 

Otázku Benešových dekretů z právního a majetkového hlediska uzavřela již před 17 lety podepsaná česko-německá deklarace, do níž česká strana prosadila, že obě země "nebudou zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti".

Obě strany se shodují v tom, že spáchané křivdy náležejí minulosti, a že tudíž zaměří své vztahy do budoucnosti. Právě proto, že si zůstávají vědomy tragických kapitol svých dějin, jsou rozhodnuty nadále dávat při utváření svých vztahů přednost dorozumění a vzájemné shodě, přičemž každá strana zůstává vázána svým právním řádem a respektuje, že druhá strana má jiný právní názor. Obě strany proto prohlašují, že nebudou zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti.

Obě strany se shodují v tom, že historický vývoj vztahů mezi Čechy a Němci zejména v první polovině 20. století vyžaduje společné zkoumání, a proto se zasazují za pokračování dosavadní úspěšné práce česko-německé komise historiků.

Obě strany zároveň považují udržování a péči o kulturní dědictví, které spojuje Čechy a Němce, za důležitý příspěvek k budování mostů do budoucnosti.

Obě strany dohodnou zřízení česko-německého diskusního fóra, které bude podporováno zejména z prostředků česko-německého fondu budoucnosti a na němž se bude pod záštitou obou vlád a za účasti všech kruhů, majících zájem na úzkém a dobrém česko-německém partnerství, pěstovat česko-německý dialog.

(Zdroj: Česko-německá deklarace, mzv.cz)

Pod textem je podepsán i tehdejší předseda vlády Václav Klaus. Přesto on sám již jako prezident v listopadu 2009 podmínil svůj podpis pod Lisabonskou smlouvu dodatkem, jímž žádal trvalou výjimku z Listiny základních práv EU (Charta EU), která je součástí smlouvy. Důvodem byly prezidentovy obavy, že listina by mohla prolomit Benešovy dekrety, což by podle něj mohlo ohrozit majetek českých občanů.

Za celé roky se neobjevil ani jediný případ žaloby ze strany německé nebo rakouské rodiny na český stát kvůli majetku. Ba naopak, jak podotýká i server iDnes město Cheb vzneslo majetkové nároky na lesy v Bavorsku a soud vyhrálo.

Odsunu Němců z Československa se přímo netýkal žádný dekret. Po rozhodnutí Postupimské konference o odsunu Němců z Polska, Maďarska a Československa 2. srpna 1945 ale Beneš podepsal ve stejný den dekret číslo 33/1945 o odejmutí občanství. Ten stanovil, že Němci a Maďaři, kteří již dříve nabyli německé nebo maďarské občanství, ztratili dnem jeho získání občanství československé. Tím se podle historiků vytvořil předpoklad pro budoucí odsun, během něhož opustily Československo zhruba tři miliony Němců a přes 30 tisíc Maďarů, informuje web CT24.

Němci odsunutí po válce z Československa a Polska do SRN a Rakouska získali po roce 1956 od německého státu finanční kompenzaci. Odškodnění v SRN se ale na rozdíl od svých rakouských kolegů museli zavázat, že pokud získají odškodné od Československa, peníze od německé vlády vrátí.

Související

Více souvisejících

Milan Štěch benešovy dekrety Lidice

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 28 minutami

před 52 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 1 hodinou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy