Policie jde prý příliš tvrdě po starostech, hnutí STAN žádá změnu zákona

Praha - Zřejmě se záporným stanoviskem vlády budou poslanci projednávat normu, podle níž by obce mohly nakládat s majetkem nejen podle ekonomické výhodnosti, ale taky podle jiného důležitého obecního zájmu. Autorka Věra Kovářová z TOP 09 a Starostů zdůvodňuje novelu zákona o obcích i nebezpečím kriminalizace samospráv kvůli některým rozhodnutím.

"Již ze současné právní úpravy plyne, že hospodárnost a účelnost nakládání s obecním majetkem nelze posuzovat jen 'účetně', ale tato hlediska je třeba vždy poměřovat se zájmy, které má obec chránit, a s úkoly, které má plnit," stojí v předběžném stanovisku pro středeční jednání vlády.

Otazníky podle dokumentu vzbuzuje taky to, co je "důležitý obecní zájem" a co jeho "řádné zdůvodnění", jak stojí v navrhované novele.

"Zákon by v praxi znamenal, že státní orgány budou akceptovat rozhodnutí obcí řídit se i jinými motivy než jen prvoplánovým ziskem," uvedla už dřív Kovářová.

Norma, pod kterou je podepsán také nynější europoslanec Stanislav Polčák (STAN) ještě jako český poslanec, má omezit případy, kdy policie stíhá komunální politiky za to, že nevybrali nejlevnější firmu, nebo dokonce za to, že pouze zvažovali přidělit zakázku, která nebyla ze všech známých nabídek finančně nejšetrnější.

Polčák byl 9. července zvolen místopředsedou významného výboru pro regionální rozvoj (REGI).

„Problematikou regionálního a místního rozvoje se dlouhodobě zabývám a chci se jí intenzivně věnovat i na půdě Evropského parlamentu. Pozici místopředsedy výboru chápu jako příležitost být blíže rozhodovacímu procesu a mít na něj větší vliv. Věřím, že mi tato funkce napomůže při obhajování zájmů českých měst a obcí v EU," řekl Polčák.

Mezi Polčákovy priority patří hladký a bezproblémový rozjezd čerpání ze strukturálních fondů v období 2014-2020. „Ten umožní v maximální míře využít finanční prostředky EU v rámci štědře dotované regionální politiky," doplňuje Stanislav Polčák.

V oblasti strukturálních fondů je hodně práce i na národní úrovni. V současnosti finalizují práce na operačních programech a blíží se podpis dohody o partnerství mezi Českou republikou a Evropskou unií. Jak podotýká Polčák, ne vše se ministerstvům daří, uvedlo hnutí STAN v tiskové zprávě.

Související

Vít Rakušan nebyl prvním ze Starostů ve volebním štábu v sídle hnutí na Malostranském náměstí. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Česko zažilo volební noc, která může zamíchat kartami v celé Evropě

Česko má za sebou volební noc, která může zamíchat kartami i ve zbytku Evropy. Voliči vybrali jednadvacet europoslanců, jejichž politické kroky budou rovněž rozhodovat o dalším směřování Evropské unie. EuroZprávy.cz byly u toho. Podívejte se na fotky z volebních štábů hnutí Starostové a nezávislí a koalice Spolu v galerii. 
Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Spolu snilo o vítězství, Starostové o velkém úspěchu. Eurovolby ale dopadly pro ANO

Eurovolby přináší netradiční věc, kterou znají v jiných evropských zemích. Výsledky se vyhlašují až pozdě večer. Koalice Spolu tak mohla až do 23 hodin snít o vítězství nad expremiérem Andrejem Babišem a Starostové o velkém úspěchu, jak ho alespoň definoval předseda hnutí Vít Rakušan. Ani jedno z toho se ale nekonalo.

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) obce Stanislav Polčák

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

Rusko údajně sestřelilo skoro 90 ukrajinských dronů. Ukrajina 14 ruských raket

V noci na pátek sestřelila ruská protivzdušná obrana 87 dronů, z toho 70 nad Rostovskou oblastí, kde sídlí velení vojenské operace na Ukrajině. Ukrajinská armáda uvedla, že v noci na pátek sestřelila sedm ze 14 raket a všech 17 dronů, kterými útočilo Rusko. Uvedl to server BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy