Zákaz kouření na veřejnosti: Extrémní řešení nebo logický krok?

Praha – Česká vláda plánuje zakázat kouření v restauracích. Pokud vše půjde podle plánu, zákaz by mohl platit od ledna 2016. Podle ministrova zdravotnictví je to krok, který má pomoci lidem. Odpůrci zákazu kouření ale tvrdí, že jde o extrémní řešení.

Podle Jaroslava Kubery by rozhodování o tom, jestli bude restaurace kuřácká nebo ne, mělo být na majiteli. „Dneska už je 60 až 70% restaurací nekuřáckých úplně, nebo mají alespoň oddělené prostory pro kuřáky. Lidé si tak mohou vybrat, kam půjdou," myslí si senátor za ODS, podle kterého jsou na světě škodlivější věci, než cigarety.

„Nikdy jsem neslyšel, že by si kuřák zapálil cigaretu, přišel domů a zmlátil manželku. Na rozdíl od alkoholika. Ale alkohol taky úplně nezakazujeme. Více než léčení kuřáků stojí třeba léčení sportovců. Ale adrenalinové sporty taky nezakážeme," argumentuje Kubera, podle kterého je spíše než úplný zákaz kouření na veřejnosti důležitá prevence.

„Když se zakázalo kouření v některých hospodách, kuřáci se přesunuli na předzahrádky. A tam je viděly o děti, které by jinak nic takového neviděly. Místo aby kuřáci seděli vevnitř v hospodě, vyšli s tím ven," říká senátor a dodává, že je dnes již běžnou praxí, když je i v kuřáckých restauracích třeba v době obědů zákaz kouření. Stávající legislativa je podle něj správná a jedna z nejlepších na světě.

Náměstek ministra zdravotnictví v restauracích ale zákaz kouření považuje za dobrý krok. „Samozřejmě, že je důležitá prevence. Ale spousta mladých kuřáků říká, že by s tím nikdy nezačala, kdyby se v restauracích nekouřilo," uvedl v rozhovoru pro DV TV Josef Vymazal. Podle náměstka nejde jen o návštěvníky restaurací.

„I personál musí v tom zakouřeném prostředí pracovat. A víme, že pasivní kouření je taky velký problém," dodal Vymazal. I na to má senátor odpověď. „Většina číšníku v kuřáckých restauracích taky kouří. Nekuřáci pak většinou přechází do jiných provozů, kde se nekouří," tvrdí Kubera.

Senátor si také myslí, že celá věc s pasivním kouřením je nafouknutá bublina. „Chápu, že to smrdí, ale když se třeba na internetu objevují srovnání obrázku plic kuřáka a nekuřáka, tak jsou to podvody. Každý doktor vám dosvědčí, že tak růžové plíce nemá ani čerstvě narozené dítě," říká rázně občanský demokrat.

Zároveň poukazuje na další problém s případným zákazem kouření. „Málokdo si to uvědomuje, ale zákaz by zasáhl i čajovny. Nechápu, proč by nemohly fungovat provozy, kam chodí speciálně jen kuřáci vodních dýmek," dodal Kubera a poukázal na to, že čajovny už teď mají problém s tím, když prodávají tabák do dýmek. Provozovatelům, kteří nabízejí vodní dýmky s děleným tabákem, hrozí pokuty za to, že z kolkované krabičky vyjmou a prodávají jen část tabáku.

Podle Vymazala jsou tohle ale specifické případy, které je možné v zákoně nějakým způsobem postihnout. „Zákon ještě není úplně hotový, je možné ho upravovat. Ještě o tom budeme jednat," dodal náměstek ministerstva zdravotnictví s tím, že vláda prozatím nemá vyjednanou podporu u poslanců a senátorů.

Související

Kouření, ilustrační fotografie

Američané chtějí zatočit s mladými kuřáky. Zvýší se věková hranice

Spojené státy od roku 2020 zvýší ze současných 18 na 21 let minimální věk pro nákup a užívání tabákových výrobků i jejich elektronických alternativ. Potřebný zákon dnes schválil Kongres. Podle portálu BuzzFeed se očekává, že prezident Donald Trump právní předpis podepíše, neboť o zpřísnění dostupnosti klasických i elektronických cigaret sám hovořil.
Plicní rakovina ročně zabije přes pět tisíc Čechů

Plíce nebolí, říkají pacienti s rakovinou plic. Příznaky přicházejí v momentě, kdy je už pozdě

Praha - Na rakovinu plic v Česku ročně zemře přes pět tisíc lidí, plicní lékaři a onkologové se proto rozhodli připojit k celosvětovému dni karcinomu plic a vyhlásit jej 1. 8. poprvé i v České republice, aby na nemoc upozornili. Mezi všemi nádory je rakovina plic jedním z nejčastějších onemocnění. Na nemoc se většinou přichází pozdě, první příznaky lidé většinou odbydou mávnutí ruky. Lékaři upozorňují, že časné příznaky skoro neexistují, přibližně 85 procent lidí již nebojuje o plné vyléčení, ale o pouhé prodlužení života.

Více souvisejících

kuřáctví Jaroslav Kubera Restaurace

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy