Akční plán počítá s vyšší podporou sportů, v nichž Češi excelují

Preferované sporty, ve kterých mají Češi potenciál mezinárodních úspěchů, by se měly v budoucnu podporovat více než jiné. Mělo by se také změnit fungování resortních sportovních center. Počítá s tím akční plán Národní sportovní agentury (NSA) o rozvoji sportu v letech 2020 a 2021, který dnes schválila vláda.

Plán se zmiňuje i o potřebě navýšení státních dotací na sport především pro obnovu a rozvoj sportovních zařízení. Nad tím se ale vzhledem k ekonomických dopadům koronavirové krize nyní vznáší otazník.

Na takzvané kategorizaci sportů se chystá agentura pracovat do konce července příštího roku. "Předpokladem pro další úspěchy sportovní reprezentace je jasně vymezit okruh sportů, které budou do tohoto systému zařazeny. Česká republika je příliš malá na to, aby ve stejném rozsahu podporovala všechna sportovní odvětví. Proto si NSA klade za cíl vytipovat a definovat sporty (odvětví), k nimž máme dostatečné zázemí, zkušenosti a předpoklady, abychom mohli dosahovat sportovních úspěchů," uvádí akční plán.

Obdobným způsobem podle agentury postupují například Maďarsko, Norsko nebo Velká Británie. Současně s preferováním některých sportů by měly být vytvořeny i podmínky pro úspěšné jednotlivce z jiných odvětví.

Řada reprezentantů se připravuje v resortních sportovních centrech, spadajících pod ministerstva obrany (Dukla), vnitra (Olymp) a školství (Vysokoškolské sportovní centrum). Ta by měla projít reformou financování i činnosti.

"Stávající pravidla resortních sportovních center (RSC) jsou již nevyhovující podmínkám a příprava nových pravidel přispěje zejména k vyšší efektivitě vzájemné spolupráce, koordinace a propojení činnosti jednotlivých RSC," argumentují autoři plánu.

Vedle reprezentace chce agentura rozvíjet také sport pro všechny, podporovat širokou základnu výkonnostních sportovců a rozvíjet školní a univerzitní sport. S rozvojem pohybové gramotnosti by se mělo začít od útlého věku. Kvalifikovaní sportovní odborníci by se proto měli zapojit do pohybových aktivit a dovedností dětí v mateřských školách.

Za zásadní agentura považuje rozvoj sportovní infrastruktury. Podle údajů České unie sportu jsou sportovní zařízení průměrně stará 49 let, většina z nich byla postavena před rokem 1989. "Je nutné, aby se tento stav změnil a sportoviště a sportovní infrastruktura prošla modernizací, resp. byla dobudována a získala parametry odpovídající současným požadavkům a normám a reflektovala taktéž trendy, které jsou v současné době očekávané," doplnili autoři plánu.

S tím souvisí potřeba navyšování prostředků ze státního rozpočtu. Letos je na sport schválená částka 8,517 miliardy korun. Výhled na příští rok počítal s navýšením o 72 milionů. Agentura plánovala před vypuknutím koronavirové krize jednat o nárůstu na 10,152 miliardy, především pro investice do infrastruktury.

NSA vznikla loni a postupně přebírá agendu od ministerstva školství, které má nyní sport na starosti. Dotace bude agentura rozdělovat od příštího roku. Chce naplno spustit rejstřík sportu a provázat ho s novým systémem umožňujícím žádost o dotaci elektronickou cestou. To by mělo vést ke spravedlivějšímu rozdělování státních prostředků.

Akční plán upozorňuje na nutnost vzniku nového zákona o sportu, protože ten současný je zastaralý. Do konce roku 2021 by měla být hotova analýza současného stavu a potřeb, která bude sloužit jako podklad k tvorbě nového zákona.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy